"Dzirdi tos būkšķus... un jāsalasa līķu kaudzīte." Ornitologi aicina marķēt putniem bīstamos stiklus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Melnais strazds.
Melnais strazds. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ornitologi mudina iedzīvotājus marķēt logus, durvis un citas stiklotas virsmas, lai glābtu putnus, vēsta TV3 ziņu raidījums "900 sekundes".

Miks Stūrītis dzīvo Doles salā. Viņa māja atrodas tieši Daugavas krastā, netālu no meža. Un šī vieta patīk ne tikai viņam, bet arī putniem. Viņi harmoniski dabā ievietoto māju uztver kā meža turpinājumu. Jo logos un stikla durvīs atspīd koki un krūmi, un putni tos vienkārši neredz.

"Tā sajūta nav forša. Pat, ja man nepatiktu putni, un es par viņiem neinteresētos, lai gan es interesējos un man patīk, bet arī tad, tā sajūta, kad tu brīvdienā guli un

tie putni dauzās, dzirdi tos būšķus, kas atsitas, un no rīta tev jāaiziet, jāsalasa līķu kaudzīte, nav forša, var neomulīgi palikt. Var Hičkoka filmas atcerēties,"

min Miks Stūrītis.

Pārsvarā logos ietriecas mazie un vidējie putni, kas lidi salīdzinoši zemu. Tie ir zvirbuļveidīgie, strazdi, dzeņi. Pat, ja, atsitoties pret logu, tie izdzīvo, bieži vien apdulluši putni kļūst par mielastu kaķiem un lapsām.

Lai glābtu putnus, vīrietis visus mājas logus un durvis aplīmēja ar speciālām ultravioleto gaismu atstarojošām uzlīmēm. Cilvēka acij tās ir praktiski nepamanāmas. Bet putni šajā spektrā redz lieliski.

"Ja jums šī problēma ir, tad ieteiktu līmēt tagad, kamēr vēl nav kļuvis auksts, jo šīs te uzlīmes, tad, kad ir stikla temperatūra zemāka par 10 grādiem,

tad tā uzlīmēšana tā īsti nevar notikt," iesaka Doles salas iedzīvotājs.

Rudens gājputnu migrācijas laikā Latvijas ornitologu biedrība mudina iedzīvotājus parūpēties par stiklu drošību. To var darīt dažādos veidos.

Logus var apzīmēt ar speciālu ultravioleto staru (UV) marķieri. Vai vienkārši izvietot uz stikla plēsēj putnu figūras – bet tas ir jālīmē diezgan tuvu cita pie citas.

Privātais sektors uz ornitologu aicinājumu pagaidām reaģē visai kūtri. Tomēr pirms kāda laika tika panākts, ka ar putniem redzamām uzlīmēm aplīmē Vairogu ielas pārvadu, kur kādreiz putni gāja bija masveidā.

Rietumeiropā un ASV putnu bojāejai ir pievērsta lielāka uzmanība. Daudzās valstīts izmanto stiklus ar jau iestrādātiem putniem redzamiem marķieriem. Kā arī veic iepriekšējo izpēti.

Nekāda īpaša regulējuma attiecībā uz stiklotām ēkām Latvijā nav. Tāpēc putnu glābšana ir katra mājas īpašnieka ziņā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu