"Man bija jādzemdē nedzīvs bērns." Lietuvā ārsta kļūda prasa mazuļa dzīvību un nāves briesmām pakļauj māti (3)

Foto: StockKK/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēc aizdomām par trešo grūtniecību Vaida no Kauņas devās pie ārsta, lai noskaidrotu tās ilgumu. Tā kā sieviete un viņas vīrs jau audzina divus bērnus, no kuriem jaunākais ir vien septiņus mēnešus vecs, pāris bija nolēmuši - ja grūtniecība iestājusies ne senāk kā pirms astoņām nedēļām, tā tiks pārtraukta. Sievietei veica abortu, vismaz tā apgalvoja ārsti, tomēr pēc divām dienām viņa atkal nonāca slimnīcā ne tikai ar nopietnām komplikācijām, bet ar bērniņu zem sirds, kuram diemžēl izdzīvot vairs cerību nebija. Kā izrādījās, nosakot grūtniecības termiņu, ārsts bija kļūdījies par aptuveni 10 nedēļām.

Ārsti apgalvoja, ka veikuši abortu

"Tā kā mūsu jaunākajam bērniņam ir tikai septiņi mēneši, ziņas par trešo grūtniecību noteikti bija pārsteigums. Man vēl nebija bijušas mēnešreizes. Aizdomas par grūtniecību radās tīri sievišķīgās intuīcijas dēļ. Tāpat brīžiem kļuvu dusmīga un miegaina. Es veicu grūtniecības testu - tas izrādījās pozitīvs, taču man nebija ne mazākās nojausmas, cik ilgi biju stāvoklī. Tāpēc es devos pie ārsta, lai to noskaidrotu.

Ar vīru apspriedām finansiālās un citas ar bērna audzināšanu saistītas lietas un nolēmām - ja grūtniecība iestājusies ne senāk kā pirms astoņām nedēļām, mēs to pārtrauksim. Ja mazulis ir vecāks, tad dzemdēšu.

Reģistrējos konsultācijai Kauņas dzemdību namā. Mani izmeklēja un ārsts apstiprināja, ka grūtniecība iestājusies vien pirms septiņām vai astoņām nedēļām. Es nolēmu veikt abortu. Pēc konsultācijas biju gatava operācijai, kura, pēc ārsta apgalvotā, noritējusi gludi. Pēc dažām stundām mani palaida mājās," liktenīgo 23. augustu atceras sieviete.

Tomēr divas dienas vēlāk Vaida sajutās slikti. Viņai sākās stipras sāpes un asiņošana, pēc kā ātrās palīdzības brigāde nogādāja sievieti Kauņas slimnīcā. Tur Vaida uzzināja, ka viņas dzemdē, kurā vairs nebija amnija šķidruma, joprojām ir apmēram 19 nedēļas vecs mazulis ar joprojām pukstošu sirdi. Izredžu izdzīvot viņam vairs nebija, un arī pašas Vaidas dzīvība bija briesmās.

Šoks, uzzinot mazuļa patieso vecumu

"Kad man slimnīcā veica ultrasonogrāfiju, ārsts izsauca uz kabinetu vēl divus ārstus, lai pārbaudītu, vai viņa acis rāda pareizi.

Tur diagnosticēja, ka esmu stāvoklī 18 nedēļas un 3 dienas. Respektīvi, mazulim bija gandrīz pieci mēneši! Lai gan viņam nebija izredžu izdzīvot, man bija jāgaida vēl dažas dienas, kamēr viņa sirds pārstāja pukstēt un tikai tad man bija jādzemdē nedzīvs bērns," stāsta Vaida.

Saskaņā ar likumu grūtniecību ir iespējams pārtraukt līdz 12. nedēļai.

"Tātad, atkal nonākot slimnīcā, es uzzināju, ka aborts man nav veikts un grūtniecības laiks ir noteikts nepareizi. Ja ne ārsta kļūda, es šobrīd iznēsātu bērnu un gaidītu dēla piedzimšanu ap Ziemassvētkiem.

Man nav saprotams, kā ārsts varēja palaist garām bērnu ar rokām un kājām, kas jau bija manas plaukstas lielumā?

Starp citu, tas ārsts atnāca pie manis uz slimnīcu un paskaidroja, ka nedomā šo lietu pētīt padziļināti. Tā kā bērns esot atradies sēdus stāvoklī, kopā ar placentu piestiprināts kreisajā pusē, esot iestājusies agrīna grūtniecība un, pēc ārsta vārdiem, bija tā, kā bija, un atlika tikai veseļoties," viņa atminas.

Cīņa par dzīvību

Vēl viens jautājums, kas nomocīja Vaidu, bija: kā ārsts, sākot aborta procedūru, apzinoties situācijas nopietnību un savu kļūdu, varēja viņu nosūtīt mājās, nevis nekavējoties veicināt dzemdības. Pēc Vaidas domām, tas arī apdraudēja viņas dzīvību.

"Pēc dažām dienām es tiku hospitalizēta ar tādiem rādītājiem, ka pēc ārstu domām es būtu gājusi bojā dažas dienas vēlāk. Es varēju arī nesaprast, ka situācija ir tik nopietna. Jā, es zaudēju asinis, biju auksta un vāja, taču es varēju arī domāt, ka tas ir normāli, un neaiziet pie ārsta," pauž Vaida.

Šī incidenta dēļ ģimene vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs. Kauņas apgabala prokuratūrā uzsākta pirmstiesas izmeklēšana par mazuļa nāvi un mātes veselības apdraudēšanu. Vaida apliecina, ka viņu mērķis nav piedzīt kompensāciju.

"Es tagad neuztraucos par kompensāciju, bet gan par to, lai šis ārsts vairs nepiedurtu rokas nevienai citai mātei," viņa stāsta.

Slimnīca situāciju patlaban nekomentē, norāda medijs "15min.lt".

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu