Latvijā iedzīvotāji prieku gūst no dabas un socializēšanās klātienē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: altafulla/Shutterstock.com

Latvijā iedzīvotājus lielākoties iepriecina daba un socializēšanās, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja par prieku Latvijas sabiedrībā.

Aptaujas dati liecina, ka 52% no Latvijas iedzīvotājiem pēdējā mēneša laikā ir jutušies priecīgi un 38% - laimīgi. Savukārt noraizējušies un bēdīgi ir bijuši attiecīgi 39% un 24% respondentu. Priecīgas biežāk jūtas sievietes - 57%, jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 24 gadiem - 72%, kurzemnieki - 60%, vidzemnieki - 57% un rīdzinieki - 54%.

Lielāko daļu jeb 63% respondentu pēdējā mēneša laikā ir iepriecinājusi brīvā laika pavadīšana pie dabas, 60% - labi laika apstākļi un 53% tikšanās ar draugiem klātienē. Puse respondentu ir iepriecinājušas sarunas ar citiem ģimenes locekļiem, 28% - pasākumu apmeklēšana klātienē, 25% - ēdiena gatavošana mājās, 24% - panākumi darbā un 21% - iespēja iepirkties veikalos klātienē.

Savukārt rudens mazinot prieku pusei iedzīvotāju - gada tumšākais laiks ap pusei (51%) Latvijas iedzīvotāju samazinot prieka daudzumu. Psihoterapeits Ernests Pūliņš-Cinis skaidroja, ka prieku un optimismu papildus gadalaiku maiņām šogad mazina arī pandēmijas nākamā viļņa un dažādu ierobežojumu draudi. Tādēļ viņš aicina cilvēkus rast prieku ikdienā - stabilitātē, ģimenē, mazajos ikdienas pozitīvajos ieradumos un iepriecinājumos.

Aptauja veikta 2021.gada septembrī, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu