Eiropols nespēj pilnā apjomā īstenot savu potenciālu cīņā ar migrantu kontrabandistu tīkliem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Fishman64/Shutterstock.com

Eiropolam cīņai ar migrantu kontrabandistiem vajag labāku piekļuvi datiem, jo tam nav visas nepieciešamās informācijas, ceturtdien konstatēts Eiropas Revīzijas palātas (ERP) paziņojumā.

"Eiropolam kā informācijas apmaiņas centram ir nepieciešama piekļuve visiem atbilstošiem datu avotiem un tie sistemātiski jāizmanto, bet tā tas šobrīd nav," norādīja ERP locekle Betina Jakobsena.

Hāgā bāzētā Eiropas Savienības (ES) tiesībaizsardzības aģentūra ar 1000 darbinieku palīdz koordinēt dalībvalstu darbības centienos apturēt nelegālās migrācijas tīklus.

Tomēr šos pūliņus apgrūtina fragmentārā piekļuve svarīgākajām datubāzēm - gan privātajām, gan publiskajām - un dažkārt ierobežotā pašu dalībvalstu iesaiste, konstatējuši revidenti.

Šī struktūra "tādus ārējos avotus kā Vīzu informācijas sistēma vai Pasažieru datu reģistrs nemēdz izmantot sistemātiski vai arī neizmanto nemaz", teikts ERP paziņojumā medijiem.

Aģentūrai, kas strādā arī ar valstīm un organizācijām ārpus ES, ir grūtības panākt vienošanos par dalīšanos ar informāciju ar migrantu izcelsmes vai tranzīta valstīm, norāda EPR.

Aptuveni 90% nelegālo migrantu, kas ierodas ES, saņēmuši kontrabandistu atbalstu, liecina Eiropola pētījumi.

Šī industrija ar apmešanās vietu un transporta pakalpojumiem, viltotu dokumentu nodrošināšanu ir ārkārtīgi ienesīga, norāda Eiropols.

Tā 2015.gadā tās apgrozījums bijis no trim līdz sešiem miljardiem eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu