Vai zini, kur var iegādāties valdības pieprasītos FFP2 respiratorus? (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kzenon/Shutterstock

Ņemot vērā pagājušajā nedēļā valdībā pieņemtos lēmumus, "pārejas periodā" no 11. līdz 18. oktobrim kultūras pasākumos (kas izsludināti līdz 8. oktobrim), kuros nav fiksētu sēdvietu, apmeklētājiem jālieto nevis parastās sejas maskas, bet gan FFP2 respiratori. FFP2 maskas pēc pārejas perioda pasākumos būs jālieto stāvvietās. Ne Veselības ministrijā, ne Ekonomikas ministrijā nezināja teikt, kur FFP2 respiratorus var iegādāties.

Tie, kas jau iepriekš ir iegādājušies biļetes uz kultūras pasākumiem šajā nedēļā, ir neizpratnē, vai, piemēram, dodoties uz teātri vai koncertu, viņiem jālieto FFP2 vai arī pietiks ar parastajām sejas maskām. Ja sēdvietas nav noteiktas, respiratoru vajag. Ja sēdvietas fiksētas, respiratori nav obligāti.

Un galvenais - kur var iegādāties FFP2 respiratorus, ja tie vajadzīgi steidzami?

Meklējot informāciju internetā, ātri kļūst skaidrs, ka FFP2 respiratorus var iegādāties interneta veikalos, kas, visticamāk, pasūtījumu dienas laikā nepiegādās. E-menessaptieka.lv informācija liecina, ka šobrīd prece nav pieejama. Tāpat "InternetAptieka.lv" un "Aptoheka" mājas lapas sola, ka prece "drīz būs". 

Svētdienas vakarā "Origo" tirdzniecības centra "Mēness Aptiekā" daži respiratori tomēr vēl bija pieejami un TVNET kolēģiem tos izdevās nopirkt.

AS "Repharm" komunikācijas direktore Līga Ribkinska skaidro, ka "Mēness aptiekās" FFP2 respiratorus iespējams iegādāties, tomēr pirms došanās uz aptieku ieteicams ar to sazināties, lai pārliecinātos, ka prece ir uz vietas.

Kāda ir respiratoru pieejamība citās aptiekās, ne Veselības ministrijai, ne Latvijas farmaceitu biedrībai, ne Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācijai informācijas nav. Ekonomikas ministrija FFP2 respiratoru esamību vairumtirdzniecības noliktavās apzinājusi pirms divām nedēļām - kāda ir respiratoru pieejamība tirdzniecības vietās, ministrijā neskaidro.

Tirdzniecības tīkla "Maxima" veikalos FFP2 respiratorus pagaidām nav iespējams iegādāties. Tāpat tos velti meklēt "Elvi" veikalos.

Eiropas Savienībā ražotus un sertificētus FFP2 respiratorus var nopirkt tikai lielākajos "Rimi" veikalos. No otrdienas respiratori būs pieejami "Rimi" e-veikalā.

FFP2 respiratorus var iegādāties veikalā "Depo".

Aktualitāte - mājas aptieciņa. Biežāk vajadzēs ārstēties pašiem

Tikmēr, ņemot vērā ārkārtas situāciju medicīnas nozarē, mediķu pārslodzi slimnīcās un ģimenes ārstu praksēs, "Mēness Aptieka" mudina atjaunot mājas aptieciņu. Var gadīties, ka nāksies mājās ārstēties pašiem. Arī Latvijas Ārstu biedrība rekomendē iedzīvotājiem būt gataviem rūpēties par sevi un tuviniekiem un nodrošināties ar pirmās nepieciešamības medikamentiem un citiem aptiekas produktiem.

"Mājas aptieciņā ģimenēs ir jābūt pretsāpju un pretiekaisuma preparātiem, traumu un saindēšanās gadījumos vajadzīgajam,

preparātiem iesnu, klepus un kakla sāpju ārstēšanai, alerģisku reakciju gadījumiem," iesaka ģimenes ārsts Ingars Burlaks. 

"Protams, mājās obligāti ir vajadzīgs termometrs un ieteicami, ka zāļu skapītī ir pulsa oksimetrs,

kā arī aparāts asinsspiediena mērīšanai. Hronisko slimību pacientiem noteikti laikus ir jāpadomā, vai ir visi nepieciešamie medikamenti, un nevajadzētu atstāt uz pēdējo brīdi sazināšanos ar ārstu to izrakstīšanai, bet darīt to savlaicīgi."

Tāpat mājas aptieciņā vajadzētu būt medikamentiem, kas varētu palīdzēt pret vemšanu, caureju, gremošanas traucējumiem, steriliem pārsienamajiem materiāliem, plāksteriem, līdzekļiem, lai spētu sniegt palīdzību sadzīves traumu gadījumos.

Lai mazāk slimotu – ikviens mājas aptieciņu var papildināt ar kādu imunitātei īpaši radītu preparātu, vitamīniem un mikroelementiem.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu