Sudānā armijas spēki aizturējuši vairākas augsta ranga valdības amatpersonas, bloķēts internets

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Pirmdien, 25. oktobrī, Sudānā armijas spēki aizturējuši vairākas augsta ranga valdības amatpersonas, Hartūmā sākušies protesti pret šo dumpi un valstī nedarbojas internets, paziņojušas Sudānas amatpersonas un vēsta mediji.

Sudānas armijas ģenerālis Abdelfatahs al Burhans uzrunā televīzijā paziņoja, ka atlaidis pagaidu valdību un izsludina ārkārtas stāvokli.

Viņš pavēstīja, ka strīdi starp politiskajām grupām ir likuši armijai iejaukties, taču viņš solīja pabeigt valsts pāreju uz demokrātiju. Burhans arī paziņoja, ka līdz vēlēšanām Sudānā valdīs tehnokrātu valdība.

Tikmēr galvaspilsētā Hartūmā pulcējušies tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret armijas sarīkoto apvērsumu.

Sudānas lielākā prodemokrātiskā grupa - Sudānas Profesionāļu asociācija - ziņoja, ka valstī traucēti arī mobilie sakari. Sudānas Informācijas ministrija ziņoja, ka armijas spēki nobloķējuši tiltus un ceļus, kas ved uz Hartūmu.

Sudānas lielākā politiskā partija "Umma" pavēstīja, ka valstī sācies apvērsums, un aicināja cilvēkus protestēt pret to. Ar līdzīgu aicinājumu nākusi klajā arī Sudānas Profesionāļu asociācija.

Armijas dumpis ir milzīgs solis atpakaļ Sudānai, kura atrodas pārejas posmā uz demokrātiju.

Sudānā 30 gadus ar dzelzs dūri valdīja prezidents Omars al Baširs, līdz armija 2019. gadā pēc masu protestiem viņa režīmu gāza. Pēc tam civilisti un armija izveidoja kopīgu pārejas administrāciju, kas saņēma starptautisku atbalstu.

Taču pēdējās nedēļās Sudānā pieaugusi spriedze starp valsts politiskajiem un militārajiem līderiem.

Neveiksmīgais apvērsuma mēģinājums septembrī atkal sašķēla valsti starp konservatīvajiem islāmistiem, kuri vēlas militāru valdību, un tiem, kas ar masu protestiem gāza Baširu. Pēdējās dienās abas nometnes organizējušas demonstrācijas.

Sudānas Informācijas ministrija pavēstīja, ka armijas aizturēto amatpersonu atrašanās vieta nav zināma. Aizturēto vidū ir arī premjerministrs Abdalla Hamdoks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu