ES gatavo jaunas sankcijas pret Baltkrieviju; ASV vēl diskutē (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) vēstnieki trešdien vienojušies paplašināt sankcijas pret Baltkrieviju, lai vērstos pret režīmu par tūkstošiem migrantu nosūtīšanu uz ES robežu, paziņoja diplomāti.

Vēstnieku lēmums nobruģē ceļu ES valstu ārlietu ministriem, kas pirmdien sanāksmē varēs apstiprināt šīs sankcijas.

Polija šodien apsūdzēja Minsku valsts terorismā par migrantu krīzes organizēšanu pie Baltkrievijas robežas ar Poliju, Lietuvu un Latviju.

Brisele šajā kontekstā apsūdz Baltkrievijas varasiestādes cilvēku kontrabandā.

Diplomāti sacīja, ka ES vēlas pievienot "melnajam sarakstam" aptuveni 30 fiziskas personas un organizācijas, tostarp Baltkrievijas valsts aviokompāniju "Belavia" un ceļojumu aģentūras. Šīm juridiskajām personām un privātpersonām tiks iesaldēti ES esošie līdzekļi un aizliegts ieceļot ES.

Eksperti plāno pabeigt sarakstu tuvāko dienu laikā pirms ārlietu ministru tikšanās Briselē, atklāja diplomāti.

ES jau ir piemērojušas sankcijas 166 personām, kas saistītas ar Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu, tostarp pašam Lukašenko un viņa dēlam.

Brisele cenšas apturēt migrantu plūsmu uz Baltkrieviju. Tā sazinājusies ar Tuvo Austrumu valstīm, kuras cenšas pārliecināt apturēt cilvēku transportēšanu uz Minsku.

Brisele arī aicinājusi vērsties pret aviokompānijām ārpus Baltkrievijas, kas nodrošina lidojumus uz šo valsti, bet diplomāti ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka nav skaidrs, vai pietiks politiskās gribas šādam solim.

ES sūtnis gatavojas doties uz virkni valstu, tostarp Apvienotajiem Arābu emirātiem (AAE), Libānu, Irāku un Turciju un mēģinās izdarīt uz tām spiedienu, lai tās palīdzētu apturēt migrantu plūsmu uz Baltkrieviju, atklāja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

ASV amatpersona: Vašingtona apsver noteikt papildu sankcijas Minskai

Vašingtona apsver noteikt papildu sankcijas Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīmam saistībā ar migrantu krīzi pie šīs valsts robežām ar Poliju un Lietuvu, trešdien paziņojusi ASV Valsts departamenta amatpersona.

ASV Valsts departamenta Ekonomikas un biznesa lietu biroja amatpersona Metjū Marijs žurnālistiem sacīja, ka ASV uztur dialogu ar sabiedrotajiem, tostarp Eiropas Savienību (ES) par pieeju Baltkrievijai, tostarp sankcijām.

"Šī saruna turpinās. Man pašreiz nekas nav zināms, ka būtu pieņemti kādi lēmumi," sacīja Marijs.

"Notiek diskusijas par sankciju iespējām," viņš piebilda.

ASV amatpersona pašreizējo situāciju pie ES austrumu robežas raksturoja kā "ļoti satraucošu".

ASV pēdējo reizi piemēroja sankcijas Baltkrievijai augustā, kad apritēja gads kopš pretrunīgi vērtētajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kam sekoja plaši protesti un to nežēlīga apspiešana.

Augustā piemērotās sankcijas skāra 23 cilvēkus un 21 juridisku personu. Tostarp "melnajā sarakstā" iekļauts viens no lielākajiem Baltkrievijas valsts uzņēmumiem "Belaruskali", kas ir viens no lielākajiem potaša ražotājiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu