Viena no Covid-19 komplikācijām varētu būt arī impotence (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: tommaso79/shutterstock

ASV, Floridas pilsētas Majami slimnīcas uroloģijas klīnikā aizvien vairāk pacienti vērsušies ar sūdzībām, ka viņu "performance gultā" ir samazinājusies vai izzudusi pavisam. "Mēs konstatējām, ka vīriešiem, kuriem agrāk ar to nav bijušas problēmas, pēc saslimšanas ar Covid-19 attīstījās diezgan nopietna erekcijas disfunkcija," norāda urologs Randžits Ramasamijs, vēstī "National Geographic".

No sākuma mediķi šo parādību sliekušies izskaidrot ar pandēmijas radīto stresu, tomēr daudzi pacienti apgalvoja, ka nav izjutuši nemieru vai depresiju, bet problēmas ar potenci nav zudušas – dažiem pusgadu vai pat ilgāk.

Vīriešiem brieduma gados un ar hroniskām saslimšanām, piemēram, hipertoniju, aptaukošanos, diabētu, sirds un asinsvadu slimībām, ir augstāks gan Covid-19 smagas gaitas, gan seksuālās disfunkcijas risks.

Tomēr par to, ka pēkšņi radušies sarežģījumi seksā, sūdzējušies arī gados jaunāki vīrieši, kuriem nav minēto blakusslimību.

2021. gada martā publicētie pētījumi liecina, ka vīriešiem pēc inficēšanās ar vīrusu var būt sešas reizes lielāka iespēja saslimt ar īslaicīgu vai ilgstošu erekcijas disfunkciju.

Citos pētījumos dokumentēta virkne citu veselības problēmu pēc inficēšanās, kas arī var ietekmēt dzimumdzīvi: nespēja iegūt erekciju, sāpes vai uztūkums sēkliniekos, nespēja sasniegt orgasmu, zems testosterona līmenis un garīgās veselības problēmas.

Zinātne ir krasā pretstatā tiešsaistē izplatītajai "antivakseru" dezinformācijai, tostarp bēdīgi slavenajam reperes Nikijas Mināžas tvītam, kurā apgalvots, ka Covid-19 vakcīnas izraisa pietūkušus sēkliniekus un impotenci. Līdz šim neviens pētījums neapstiprina šo apgalvojumu.

"Ir svarīgi, lai cilvēki saprastu, ka vakcinācija pret Covid-19 neietekmē erektilās funkcijas," saka Ramasamijs. "Vīrusam var būt nozīmīgas nelabvēlīgas ilgtermiņa sekas, bet vakcīna ir droša."

Nepieciešami vairāk pētījumu, lai saprastu, kā vīruss ietekmē vīriešu reproduktīvo veselību. Pētnieki strādā, lai izprastu joprojām salīdzinoši jaunās slimības mehānismus.

Ramasamija komanda pēta, kā šis vīruss izvairās no imūnsistēmas un izvietojas šūnās, tostarp sēkliniekos un dzimumloceklī.

Un, neskatoties uz dezinformāciju, kas aizvien izplatās sociālajos tīklos, pētnieki turpina cīnīties pret pieņēmumu, ka vakcīnas ietekmējot auglību.

"Iespējamā saistība starp Covid-19 un erektilo disfunkciju ir vēl viens iemesls, kāpēc vakcinēties! Ja vēlaties nodarboties ar seksu - labāk saņemt vakcīnu," aicina pētnieks.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu