VIDEO ⟩ Kādas sekas uz veselību atstāj zaļu kartupeļu lietošana uzturā? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jerawat Suwannitipat/Shutterstock

Kāds veikala pircējs ir pārsteigts par nopirktiem zaļiem kartupeļiem, tāpēc radies jautājums - vai ēst zaļus kartupeļus ir veselīgi? Pēta raidījums "Bez Tabu". 

"Veikalā iegādājos kartupelīšus, lai pagatavotu vakariņas. Attaisot paciņu vaļā, liels bija mans pārsteigums – ieraudzīju, ka jāēd zaļi kartupeļi. Cik veselīgi tie ir?" vaicā skatītājs Jānis.

Raidījumā noskaidrots, ka veikalā, kurā Jānis iegādājās kartupeļus, dažās pakās atrodami gan zaļi, gan bojāti kartupeļi. 

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) līdz šim nav saņēmis sūdzības par konkrētā ražotāja kartupeļiem, taču pieļauj, ka vaina ir tādēļ, ka dārzeņi veikalā nav pareizi uzglabāti.

"Veikalam ir jāveic konkrētās pārtikas inventarizācija, pārskatīšana. Jānoskaidro, kad kartupeļi ir saņemti, kā tos uzglabāja, kur stāvēja. Tādā gadījumā partija ir jāizņem no aprites, jo tie ir reāli bojāti kartupeļi.

Kartupeļi kļuva zaļi ne tikai saistībā ar dienas gaismas, bet arī, ja preci novieto tieši zem apgaismes ķermeņiem,"

skaidro PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

Veikala "Maxima Latvija" pārstāve Liene Dupate-Ugule norādīja, ka šobrīd skaidro, kāpēc šāda problēma ir radusies. Tomēr līdz šim šis ir vienīgais gadījums, ar ko veikals ir saskāries.

"Viennozīmīgi zaļi kartupeļi ir bīstami cilvēkiem, taču viss ir atkarīgs no devas.

Kartupeļos veidojas glikoalkaloīdi, kas ir ķīmiski, toksiski savienojumi. Tomēr 10 līdz 20 gramus nedaudz zaļu kartupeļu drīkst ēst, taču, ja kartupelis izteikti ir zaļš un cilvēks apēd lielu daudzumu ar tiem, tad ir iespēja, ka notiks akūta saindēšanās. Piemēram, var rasties vēdersāpes, vēdera izejas traucējumi, smagākos gadījumos tie var būt arī dažādi neiroloģiski simptomi, piemēram, aizdusa, pazemināts asinsspiediens, miegainība.

Ja ļoti daudz ēd zaļus kartupeļus, tad cilvēks pat var nonākt komā vai nomirt," brīdina Valsts zinātniskā institūta "Bior" eksperts Jānis Ruško.

Ja kartupeļi ir sākuši zaļot, process vairs nav atgriežams. Lai tupenis tik ātri neiekrāsotos zaļš, vēlams to uzglabāt aukstā un tumšā vietā, kā arī ledusskapī.

Turklāt kopējo glikoalkaloīdu daudzumu var samazināt, kartupeļus cepot vai fritējot, vārot kaitīgās vielas nesamazinās.

Video: Raidījuma "BezTabu" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu