Kā Covid-19 vakcīnu ražotāji vērtē to efektivitāti pret omikron paveidu? (39)

Foto: TAM99PH/Shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

25. novembrī Dienvidāfrikas Republikā tika atklāts jauns Covid-19 paveids, kuru Pasaules Veselības organizācija nodēvēja par omikron. Neilgi pēc šī paziņojuma vairākās valstīs tika atklāti inficēšanās gadījumi ar jauno vīrusa paveidu. Līdz ar omikron izplatību zinātnieki ir aktualizējuši jautājumu, vai esošās vakcīnas pret Covid-19 ir pietiekami efektīvas pret jauno vīrusa paveidu. Portāls "Apollo.lv" piedāvā informācijas apkopojumu par Covid-19 vakcīnu ražotāju paziņojumiem.

25. novembrī Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu B.1.1.529 ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja valsti straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

Kā vēsta portāls "Business Insider", līdz šim ir atklāts salīdzinoši neliels inficēšanās gadījumu skaits, taču variants strauji izplatās.

Eksperti B.1.1.529 paveidu raksturo kā satraucošu, norādot uz tā lielo mutāciju skaitu, kas nozīmē, ka tas var padarīt esošās antivielas, vakcīnas un ārstēšanu mazāk efektīvu.

Zinātnieki pašlaik cenšas noskaidrot, cik nāvējošs ir šis Covid-19 vīrusa paveids. Vairāki eksperti jau ir paziņojuši, ka B.1.1.529 paveids ir sliktākais variants, ko viņi ir konstatējuši kopš pandēmijas sākuma.

Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits ir desmitkāršojies kopš mēneša sākuma - no 106 līdz apmēram 1200.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām.

"Jaunajam variantam ar zinātnisko apzīmējumu B.1.1.529 ir ļoti liels mutāciju skaits," vēstīja virusologs Tulio de Oliveira.

Zinātnieki pavēstīja, ka jaunajam variantam ir vismaz 10 mutācijas salīdzinājumā ar divām mutācijām delta variantam un trim - beta variantam.

"BioNTech" izpilddirektors paziņo, ka vakcīna, iespējams, aizsargās pret inficēšanos ar omikron paveidu

Uzņēmuma izpilddirektors portālam "Reuters" pavēstīja, ka "Pfizer”/”BioNTech" vakcīna "Comirnaty", visticamāk, nodrošinās spēcīgu aizsardzību pret smagu inficēšanos, ko var izraisīt jaunais omikron vīrusa paveids.

Tuvāko divu nedēļu laikā tiks veikti laboratorijas testi, lai analizētu to cilvēku asinis, kuri saņēmuši divas vai trīs "Pfizer”/”BioNTech" vakcīnas devas, lai noskaidrotu, vai šajās asinīs atrastās antivielas neaktivizē omikron paveidu, tādējādi atklājot, vai ir nepieciešamas jaunas vakcīnas.

"Mēs domājam, ka cilvēkiem būs ievērojama aizsardzība pret smagām slimībām, ko izraisa omikron paveids,"

portālam "Reuters" sacīja uzņēmuma "BioNTech" izpilddirektors un līdzdibinātājs Ugurs Sahins.

Uzņēmuma "BioNTech" izpilddirektors spriež, ka laboratorijas testi uzrādīs zināmu vakcīnas aizsardzības zudumu pret vieglu un vidēji smagu slimību, ko izraisījis omikron paveids, taču aizsardzības zudumu ir grūti paredzēt.

Viņš piebilda, ka biotehnoloģiju uzņēmums strauji strādā pie savas vakcīnas modernizētas versijas.

Sahins sacīja, ka trešās vakcīnas injekcijas saņemšana jeb revakcinācija, visticamāk, nodrošinās labu aizsardzību pret jebkādas smaguma pakāpes infekciju ar omikron paveidu, salīdzinot ar tiem cilvēkiem, kuriem būs tikai divu injekciju kurss.

"Manuprāt, nav iemesla īpaši uztraukties. Vienīgais, kas mani šobrīd satrauc, ir fakts, ka ir cilvēki, kuri nav vakcinēti vispār," piebilda Sahins.

"BioNTech" izpilddirektors sacīja, ka vakcīnas radītajām antivielām varētu būt grūti pieķerties jaunajam vīrusam, taču viņš piebilda, ka T-šūnas ir paredzētas, lai atpazītu omikron proteīna daļas, kas paliek nemainīgas.

Lai gan antivielas tieši saistās ar vīrusiem un novērš infekcijas, T-šūnas uzbrūk šūnām, kuras vīruss jau ir "nolaupījis", novēršot vīrusa replikāciju un smagu inficēšanos.

"Pfizer"/"BioNTech" ražotā vakcīna ir izveidota, balstoties uz mRNS vakcīnas versiju, kuras pamatā ir oriģinālais Ķīnā atrastais vīruss.

"Moderna" vadītājs: Esošās Covid-19 vakcīnas varētu nebūt piemērotas cīņai pret omikron paveidu

Esošās vakcīnas pret Covid-19 varētu nebūt piemērotas cīņai pret vīrusa omikron paveidu, bet jaunas, šim paveidam atbilstošas vakcīna izstrādei būs nepieciešami vairāki mēneši, izdevumam "Financial Times" sacījis ASV vakcīnu ražotāja "Moderna" vadītājs Stefans Bansels.

Viņš intervijā "Financial Times" teicis, ka nākamo divu nedēļu laikā būs pieejami dati par pašlaik pieejamo vakcīnu efektivitāti pret jauno vīrusa paveidu, tomēr zinātnieki neesot optimistiski noskaņoti.

Viņš atzina, ka visi zinātnieki, ar kuriem viņš runājis, teikuši, ka "nebūs labi".

Bansels paskaidroja, ka zinātniekiem bažas rada tas, ka 32 no jaunajā paveidā atklātajām 50 vīrusa mutācijām atrodas tā pīķa proteīnā, ko vakcīnas izmanto, lai veidotu imūnsistēmas reakciju uz Covid-19.

Farmācijas kompānijas vadītājs atzina, ka pašlaik tirgū esošo vakcīnu efektivitāte pret omikron paveidu "būtiski kritīsies".

"Moderna" jau iepriekš paziņoja, ka izstrādā īpaši omikron paveidam pielāgotu vakcīnu. Vakcīnas pielāgošanu sākusi arī ASV farmācijas kompānija "Pfizer" un tās partneruzņēmums "Biontech".

Bansels informēja, ka viņa vadītā kompānija nākamgad varētu saražot divus līdz trīs miljardus vakcīnas devu, tomēr uzsvēra, ka būtu bīstami visu ražošanu pārorientēt uz omikron paveidam pielāgotām vakcīnām, jo izplatās arī citi vīrusa paveidi.

Viņa satraukums ir pretrunā politiķu centieniem mazināt bažas par jaunā Covid-19 izplatību un bīstamību.

"Johnson & Johnson" gatavojas jaunas vakcīnas ražošanai

"Johnson & Johnson" iztrādā vakcīnu pret omikron paveidu, lai cīnītos pret jebkādiem jauniem draudiem, vēsta portāls "Inews.co.uk".

Uzņēmums arī pēta asinis cilvēkiem, kuri piedalās revakcinācijas pētījumos, lai noskaidrotu, kā viņi vakcīnu var uzlabot, lai tiktu galā ar jauno Covid-19 variantu.

Apvienotā Karaliste jau ir pasūtījusi 20 miljonus "Johnson & Johnson" vakcīnas devu, kas vēl nav iekļautas vakcinācijas programmā.

Uzņēmuma "Johnson & Johnson" pārstāvis sacīja: "Kopš Covid-19 pandēmijas parādīšanās uzņēmums "Johnson & Johnson" ir rūpīgi uzraudzījis jaunizveidotos variantus.

Sadarbībā ar akadēmiskajām grupām Dienvidāfrikā un visā pasaulē uzņēmums ir novērtējis savas Covid-19 vakcīnas efektivitāti dažādu mutāciju gadījumā, tostarp tagad jaunā omikron paveida gadījumā."

Uzņēmums pārbauda pabeigto revakcinācijas pētījumu dalībnieku asins serumu, lai meklētu neitralizējošu aktivitāti pret omikron variantu. Turklāt uzņēmums izstrādā omikron specifisku vakcīnas variantu un attīstīs to pēc vajadzības.

Tas seko "BioNTech" paziņojumam, ka uzņēmums ir sācis darbu pie omikron pielāgotas vakcīnas, lai gan vēl nebija skaidrs, vai esošā vakcīna jāpārstrādā.

Oksfordas Universitāte apgalvo, ka vēl nav pierādījumu, ka vakcīnas neaizsargās pret inficēšanos ar omikron paveidu

Oksfordas Universitāte ir paziņojusi, ka vēl nav pierādījumu, ka vakcīnas nepasargās no inficēšanās ar omikron paveidu, taču tā ir gatava nepieciešamības gadījumā ātri izstrādāt atjauninātu savas vakcīnas versiju, kas izstrādāta ar "AstraZeneca", vēsta portāls "Reuters".

Oksfordas Universitāte paziņoja, ka līdz šim ir ierobežoti dati par omikron paveidu, un tā rūpīgi izvērtēs vakcīnas iedarbību.

"Neskatoties uz jaunu variantu parādīšanos pēdējā gada laikā, vakcīnas joprojām ir nodrošinājušas ļoti augstu aizsardzības līmeni smagos inficēšanās gadījumos, un līdz šim nekas neliecina, ka omikron atšķirtos," teikts Oksfordas Universitātes paziņojumā.

"Tomēr mums ir nepieciešami rīki, lai vajadzības gadījumā ātri izstrādātu atjauninātu Covid-19 vakcīnu," teikts paziņojumā.

"Sputnik V": Esošajai vakcīnai vajadzētu būt efektīvai pret jauno variantu

Krievijas "Sputnik V" vakcīnas izstrādātājs paziņojis, ka nekavējoties sāks pielāgot  Covid-19 vakcīnu, lai cīnītos pret omikron paveidu, vēsta portāls "ABC News".

Krievijas Tiešo investīciju fonds (RDIF) un Gamaleja institūts, kas izstrādājuši "Sputnik V" vakcīnu, paziņojumā norādīja, ka esošajai vakcīnai vajadzētu būt efektīvai pret jauno variantu.

"Neskatoties uz to, ka Gamaleja institūts, pamatojoties uz esošajiem protokoliem par tūlītēju vakcīnu izstrādi pret jauniem vīrusa variantiem, jau ir sācis izstrādāt jaunu "Sputnik V" vakcīnas versiju, kas pielāgota omikron paveidam," vēstīts paziņojumā.

Krievijas Tiešo investīciju fonda vadītājs Kirils Dmitrijevs sacīja: "Gamaleja institūts uzskata, ka "Sputnik V" un "Sputnik Light" neitralizēs omikron paveidu, jo tiem ir visaugstākā efektivitāte pret citām mutācijām."

Ja būs nepieciešama modifikācija, jauna "Sputnik V" vakcīnas versija varētu būt gatava masveida ražošanai pēc 45 dienām, teikts paziņojumā.

Paziņojumā arī apgalvots, ka līdz 2022. gada 20. februārim starptautiskajos tirgos var tikt piegādāti vairāki simti miljonu "Sputnik V" omikron paveidam pielāgotu vakcīnu.

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu