Trifeles par 54 tūkstošiem eiro. Kas tās padara ekskluzīvas?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Pasaulē lielākā baltā trifele apsarga uzraudzībā 2014. gadā tika nogādāta Ņujorkā un izsolē pārdota par 54 tūkstošiem eiro (61 tūkstoti ASV dolāru). Itālijā atrastā gigantiskā sēne svēra gandrīz divus kilogramus, ziņo portāls "Insider". Kas trifeles padara tik dārgas?

Īstas trifeles ir sezonālas, dārgas un ar īsu uzglabāšanas laiku. Sākotnēji zemē tās atrada ar cūku palīdzību, taču dzīvnieki pārāk bieži atrasto apēda. Tagad trifeļu medībās līdzi dodas suņi.

Trifeļu augšanai nepieciešams specifisks klimats un koki. Delikateses atrašana ir laikietilpīgs process, un trifele jāizrok ar roku. Aptuveni 80 grami trifeles maksā 88 eiro (100 ASV dolāri).

Ir daudz trifeļu veidu, bet vismaz 40 sugas ir neēdamas. Jaunas sugas tika atklātas 2018. gadā. 

Pavisam iespējams, ka luksusa trifeļu produkts lielveikalos vai izsmalcinātos restorānos, kam jūtama unikāla trifeļu garša, nemaz nav īsts. Daudzos lētākos trifeļu produktos tiek izmantots sintezēts savienojums 2,4-ditiapentāns, kas satur vienu no galvenajiem aromātiem un piešķir "zemes" garšu.

Lai iegūtu labu trifeļu ražu, koki jāstāda atbilstošos augsnes apstākļos un pastāvīgi jālaista. Var paiet pat seši gadi līdz kvalitatīvai ražai. 

Jau ziņots, ka 10. augustā vienā no Latvijas trifeļu dārziem Dabas muzeja mikoloģe Diāna Meiere atradusi 90 gramus smagu vasaras jeb Burgundijas trifeli (Tuber aestivum sin. Tuber uncinatum).

Burgundijas trifele atrasta vecākajā trifeļu dārzā Latvijā, kas izveidots 2008. gadā, kur stādīti ar trifeļu micēliju inokulēti ozoli un lazdas, kas atvesti no stādaudzētavas Francijā. Pēc kociņu iestādīšanas paiet vairāki gadi, pirms micēlijs ir pietiekami izaudzis un var veidot sēnes augļķermeņus – trifeles.

Augļķermeņi var veidoties jebkurā laikā, sākot no vasaras vidus līdz vēlam rudenim. Vislabāk trifeļu dārzu pārbaudīt reizi nedēļā, ziņo speciālisti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu