Basketbolam 130! Kā radās mūsdienās tik ļoti populārais sporta veids? (1)

Lebrons Džeimss, Vilts Čemberleins, Džeimss Neismits, Maikls Džordans un Kobe Braients Foto: AFP,AP/ Scanpix/ Apollo kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Basketbols ir sporta spēle, kuru miljoniem cilvēku spēlē visā pasaulē. Tieši pirms 130 gadiem kanādiešu izcelsmes amerikānis Džeimss Neismits pirmo reizi nāca klajā ar mūsdienās tik slavenā sporta veida noteikumiem.

Garlaicīgie ziemas perioda treniņi

1891. gada 15. decembrī Džeimss Neismits pirmo reizi Springfīldas koledžas vadībai prezentēja jaunu sporta veidu, kas tika dēvēts par groza bumbu ("basket ball"). Toreiz vēl šī populārā sporta veida nosaukums sastāvēja no diviem, nevis viena vārda.

Neismits sākotnēji bija absolvējis Monreālas koledžu, tomēr viņš vēlējās strādāt sirdij tuvākajā fiziskās attīstības un pedagoģijas nozarē. Tā rezultātā viņš devās uz Springfīldas koledžu. Tieši šīs koledžas sporta zālē arī tika aizvadīti vēsturē pirmie basketbola mači. Līdz ar to ir tikai loģiski, ka basketbola Slavas zāle arī atrodas Springfīldā un ir nosaukta par godu Džeimsam Neismitam.

Atgriežamies pie basketbola izcelsmes. Springfīldas koledžā studentiem bija jāapmeklē arī obligātās sporta nodarbības. Vasaras siltajos mēnešos studenti varēja nodarboties ar tādiem sporta veidiem kā (amerikāņu) futbols un lakross. Šie sporta veidi jaunajiem censoņiem patika, tomēr, pienākot ziemai, nācās samierināties ar tādām aktivitātēm, kuras varēja veikt iekštelpās.

Springfīldas studenti nebija pārāk apmierināti ar faktu, ka ziemas mēnešos nāksies atgriezties pie maršēšanas un vingrošanas. Tāpēc koledžas vadība 30 gadus vecajam Neismitam uzticēja izveidot jaunu sporta spēli, ar kuru varētu nodarboties arī ziemas mēnešos.

Sporta "soļanka"

Saistībā ar soļankas gatavošanu tautā pastāv teiciens, ka to var pagatavot, sametot kopā ledusskapī atrodamos pārpalikumus.

Līdzīgu metodi basketbola radīšanā piekopa arī Neismits, kuram īsā laikā bija jānāk klajā ar jaunu sporta spēli, kas spētu piesaistīt studentu interesi.

Neismits basketbola spēlē apvienoja elementus no amerikāņu regbija (piespēles), angļu regbija (divi spēlētāji lec pēc bumbas, kad tā tiek ievadīta spēlē), lakrosa (vārtu gūšana) un futbola (bumbas veidols).

Tāpat Neismits basketbola radīšanā iekļāva elementus no kādas bērnības spēles, kas tika dēvēta par "pīli uz akmens". Šajā spēlē bumba bija jāmet vārtos, kas atradās tik augstu, lai bumbu tur varētu nevis iesist vai iespert, bet tikai iemest.

Apvienojot šo sporta spēļu elementus, radās spēle, ar kuru mūsdienās nodarbojas miljoniem cilvēku. Tomēr, lai aizvadītu pirmo maču, Neismitam bija nepieciešams iekārtot sporta zāli.

Viņš devās pie sporta zāles apkopēja, lai paprasītu aptuveni 45 centimetrus plašu grozu. Apkopējs Neismitam piedāvāja divus aprikožu grozus. Neismitam nācās iztikt ar to, kas tika piedāvāts.

21. decembrī minētie grozi 3,048 metru augstumā tika piestiprināti pie Springfīldas koledžas sporta zāles balkonu lejasdaļas un tika aizvadīts pirmais basketbola mačs. Laukumā toreiz izgāja 18 basketbolisti (pa deviņiem katrā komandā), bet uz balkoniem atradās vēl divi cilvēki, kuru uzdevums bija izņemt bumbu no groza, kad tā tur bija nonākusi.

13 noteikumi

Mūsdienās FIBA mājas lapā pieejamā noteikumu grāmata sastāv no 84 lappusēm. Basketbola dzimšanas dienā laukuma spēlētājiem bija jāievēro vien 13 noteikumi...

  1. Bumbu var mest jebkurā virzienā, izmantojot vienu vai abas rokas.
  2. Bumbu drīkst pasist jebkurā virzienā izmantojot vienu vai abas rokas (nedrīkst izmantot dūri).
  3. Spēlētājs nedrīkst skriet ar bumbu rokās. Spēlētājam bumba ir jāpadod tālāk no pozīcijas, kurā viņš to noķēra. Izņēmumi tiek pieļauti gadījumos, kad spēlētājs, kurš bumbu saņem, ir uzņēmis lielu ātrumu un nevar momentāni nobremzēt.
  4. Bumbu drīkst turēt tikai vienā vai abās rokās. Citas ķermeņa daļas nedrīkst tikt izmantotas.
  5. Spēlētāji nedrīkst izmantot grūdienus ar plecu, turēt, klupināt vai sist pretiniekus. Pirmais šāda veida pārkāpums tiks klasificēts kā piezīme, savukārt atkārtots pārkāpums rezultēsies konkrētā spēlētāja diskvalifikācijā līdz brīdim, kad tiek gūts nākamais grozs. Savukārt, ja konkrētajā epizodē bijis acīm redzams spēlētāja nodoms pretinieku savainot, viņš tiek noraidīts līdz spēles beigām, atstājot savu komandu mazākumā.
  6. Piezīmi piešķir arī par bumbas sišanu ar dūri, kā arī 3. un 4. punkta noteikumu pārkāpšanu.
  7. Ja komanda gūst trīs secīgas piezīmes par noteikumu pārkāpumiem, tad pretinieku vienībai tiek ieskaitīts punkts.
  8. Punkts tiek gūts, kad kāda no komandām bumbu raida pretinieku grozā. Ja bumba atrodas uz groza malas, bet aizsardzības komanda jebkādā veidā pieskaras grozam, bumbai vai tā konstrukcijai, punkts tiek skaitīts.
  9. Kad bumba nonāk ārpus laukuma, to atpakaļ spēlē ievada spēlētājs, kurš pirmais tai pieskaras. Spēlētājam, kurš ievada bumbu spēlē, tiek dotas piecas sekundes. Ja viņš piecu sekunžu laikā to nepagūst izdarīt, bumba nonāk pretinieku rīcībā.
    Ja šajā jautājumā rodas konflikts, bumbu atpakaļ spēlē ievada mača sekretārs.
  10. Mača sekretārs uzskaita piezīmes, kuras spēles gaitā guvuši basketbolisti, paziņojot mača (laukuma) tiesnesim, kad kāda no komandām ir pieļāvusi trīs secīgas piezīmes.
  11. Savukārt mača tiesnesis nolemj, kad bumba ir pametusi laukumu, kurai komandai šādā situācijā bumba pienākas, kā arī pieskata spēles laika pulksteni.
  12. Spēles laiks tiek sadalīts divos 15 minūšu puslaikos.
  13. Komanda, kura bumbu pretinieku grozā ieraida vairāk reižu, pēc spēles laika beigām tiek pasludināta par uzvarētāju. Neizšķirta gadījumā abu komandu kapteiņi var vienoties par spēles turpināšanu līdz brīdim, kad tiek gūts pirmais grozs.

Vēsturē pirmais basketbola mačs noslēdzās ar rezultātu 1:0. Vienīgais grozs toreiz tika gūts no 7,6 metru distances, kas ir nedaudz tālāk par mūsdienu NBA tālmetiena līniju (septiņi metri).

Gadu gaitā basketbols ir attīstījies līdz nepazīšanai, tomēr vairāki no augstāk minētajiem noteikumiem joprojām ir ļoti aktuāli mūsdienu basketbolā. Nav šaubu, ka, gadiem aizritot, nākotnes paaudzes arī mūsdienu basketbola noteikumus uzskatīs par novecojušiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu