Cilvēktiesību organizācija: Baltkrievijas robežsargi piekauj migrantus uz robežas (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Polijas-Baltkrievijas robeža.
Polijas-Baltkrievijas robeža. Foto: EPA/Scanpix

Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" dokumentējusi daudzus gadījumus, kad Baltkrievijas robežsargi piekāvuši migrantus, kuri piespiesti atgriezties Baltkrievijā no Polijas, Lietuvas un Latvijas.

"Amnesty International" pirmdien paziņoja, ka organizācijas darbinieki runājuši ar 75 migrantiem, kuri stāstījuši par spīdzināšanu un citu vardarbību, tostarp pakaļdzīšanos ar suņiem, piekaušanu un piespiešanu šķērsot upes, kaut ūdens tajās ir stindzinošs.

Citi stāstīja, ka viņiem liegts ēdiens un ūdens un viņi iesprostoti "savākšanas vietās" Baltkrievijas pusē, bet pēc tam piespiesti šķērsot robežu ar Poliju.

Pēc tam migranti piespiesti atgriezties Baltkrievijā, kur viss sācies no jauna, norādīja "Amnesty International".

Eiropas Savienības (ES) tiesības prasa varasiestādēm izvērtēt katru patvēruma lūgumu atsevišķi.

Eiropas Komisija (EK) ir ierosinājusi, ka migranti varētu lūgt patvērumu Baltkrievijā. Nevalstiskās organizācijas uzskata, ka tas vājinātu ES tiesības attiecībā uz patvēruma piešķiršanu.

ANO Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM) ziņo, ka krīzē uz Baltkrievijas robežas gājis bojā vismaz 21 cilvēks, tostarp kurdu sieviete, kura bija stāvoklī.

Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas nelegāli iesūtīt tūkstošiem migrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Eiropols pirmdien ziņoja, ka ar Baltijas valstu, Somijas, Polijas un Vācijas varasiestāžu palīdzību identificēti 455 sociālo mediju konti, kuros migranti aicināti doties uz Baltkrieviju.

"Par šiem kontiem paziņots interneta pakalpojumu sniedzējiem ar lūgumu tos atkal pārskatīt," paziņoja Eiropols.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite pirmdien sacīja, ka Baltkrievijas robežas pusē joprojām atrodas 3000 līdz 4000 migrantu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu