Eksperti asi kritizē valdības lēmumu par Covid-19 ierobežojumu atvieglojumiem "omikrona priekšvakarā" (17)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Vairāki eksperti nākuši klajā ar komentāriem par valdības otrdien, 21. decembrī, pieņemtajiem Covid-19 izplatības ierobežojumu atvieglojumiem laikā, kad Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatība pieņemas spēkā, ziņo Latvijas Radio.

Pat pie "lokdaunam" līdzīgiem ierobežojumiem, panākot nevakcinēto personu kontaktu samazinājumu par 40% un vakcinēto personu kontaktu samazinājumu par 30%, omikrons varētu izraisīt saslimstības pieaugumu, kas kulminētos februāra vidū ar teju 15 000 jaunu Covid-19 gadījumu dienā un 4550 vienlaikus stacionēto Covid-19 pacientu, otrdien, 21. decembrī, valdības sēdē skaidroja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis.

Tomēr par spīti ekspertu pesimistiskajām prognozēm, valdība šonedēļ nolēma par atsevišķiem Covid-19 ierobežojumu atvieglojumiem.

Infektologs Uga Dumpis ir pārliecināts, ka pat viena diena, kurā pieļauj lielākus atvieglojumus, var smagi atspēlēties.

"Nu, man grūti saprast to jaukto signālu, ka vienu dienu mēs runājam, ka ir jāuzmanās un nevajag tikties, un tad mēs it kā oficiāli atļaujam šos superizplatītāju notikumus, kad vairāki cilvēki – savā starpā nepazīstami – tiekas, un tieši šie superizplatītāju notikumi ir tie, kas visvairāk palīdz izplatīt SARS Cov-2 vīrusu," norādīja Dumpis.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore, sabiedrības veselības eksperte Anda Ķīvīte-Urtāne neslēpa – lēmums atvieglot noteikumus svētku laikā, neskatoties uz jaunā vīrusa paveida pieņemšanos spēkā, speciālistos raisa bažas.

"Baža tagad ir tāda, ka ar šiem atvieglojumiem krīze varētu pienākt ātrāk. Un otra baža ir – šobrīd jau arī tā situācija Latvijas slimnīcās ir diezgan trausla.

Nu, ja mēs paskatamies uz statistikas datiem, tad hospitalizēto pacientu ar Covid-19 skaits pie mums ir lielāks nekā tajās valstīs, kur situācija bija laba un kuras šobrīd ievieš "lokdaunus" uz Ziemassvētkiem, Rietumeiropas valstis.

Tā, ka laist vaļā [ierobežojumus]... Uz to mēs ļoti cerējām, ka tas nenotiks, jo tāda īsta pamata nav," atzina Ķīvīte-Urtāne.

Skarbs par valdības lēmumu ir arī RSU profesors Ģirts Briģis. Viņš norādīja – omikrona variants izplatās arī vakcinēto vidū, tāpēc slimnīcu pārslodzes novēršanai ir vajadzīgi stingri kontaktēšanās ierobežojumi.

“Varbūt valdība ir nolēmusi, ka cīnīties ir bezcerīgi ar šo omikrona vīrusu. Laižam visu vaļā, ātri visi pārslimosim, bet būs sagrautas slimnīcas. (..)

Ja visa Eiropa pieņem pamatā lēmumus pastiprināt ierobežojumus šobrīd taisni saistībā ar omikrona vīrusu, tad mēs ejam pretējā virzienā. Man jāsaka, ka šis valdības lēmums man ir nesaprotams,” sacīja Briģis.

Jau ziņots, ka Jaungada naktī Latvijā netiks piemēroti ārkārtējās situācijas laikā noteiktie darba laika ierobežojumi attiecībā uz pakalpojumu sniegšanu un pasākumu organizēšanu, otrdien, 21. decembrī, nolēma valdība.

Tāpat valdības pieņemtie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu nosaka, ka turpmāk veikali tirdzniecības centros atkal varēs strādāt arī brīvdienās un svētku dienās. Grozījumi faktiski stāsies spēkā no piektdienas, 24.decembra, kas ir pirmā svētku diena pēc valdības sēdes.

Izmaiņas bāru, restorānu un citu kultūras un izklaides vietu regulējumā Jaungada naktī - laikposmā no plkst.23 līdz plkst.6 - veiktas, ņemot vērā Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijas.

LETA jau ziņoja, ka iepriekš arī Igaunijas valdība 31.decembrī un 1.janvārī atcēla aizliegumu bāriem, restorāniem un citām izklaides vietām strādāt ilgāk par plkst.23.

Jau ziņots, ka saimniecisko pakalpojumu sniegšana tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās bija aizliegta, atskaitot pirmās nepieciešamības preču veikalus. Šāds ierobežojums bija noteikts, ņemot vērā iedzīvotāju paradumus, kas svētku laikā var radīt papildu drūzmēšanos. Tagad šis ierobežojums ir atcelts.

Vienlaikus ar grozījumiem noteikts, ka gadījumā, kad autoostā vai stacijā nav iespējams pilnīgi nodalīt cilvēku plūsmas starp epidemioloģiski nedrošā vidē un drošā vidē sniegtajiem pakalpojumiem, Covid-19 sertifikātu verifikācija jānodrošina pie ieejas pakalpojumu sniegšanas vietā, kas darbojas epidemioloģiski drošā vidē.

Kā ziņots, valstī izsludinātā ārkārtējā situācija ir spēkā līdz nākamā gada 11.janvārim, un tās laikā personām bez Covid-19 sertifikātiem būtiski ierobežota dažādu pakalpojumu saņemšana, kā arī noteiktas vēl vairākas epidemioloģiskās drošības prasības.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu