VIDEO Ropažu pusē iedzīvotāji sašutuši: apkures rēķins pieaudzis vairākas reizes (42)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

Ropažu pusē iedzīvotāji sašutuši par apkures rēķiniem aizvadītajā mēnesī. Kāda iedzīvotāja norāda, ka summa kļuvusi pat desmit reizes lielāka, ja salīdzina ar pagājušo gadu, ziņo raidījums "Bez tabu".

“Novembrī apkures cena par dzīvokļa kvadrātmetru, salīdzinot ar pagājušā gada novembri, palielinājusies par vairāk nekā 400%. Visi kaimiņi ir šokā!

Tādas cenas nav normālas. Cilvēki jau domā pārcelties uz Pļavniekiem vai citiem tuvākiem Rīgas rajoniem. Kaut kas ir jādara.

Pašvaldībai vai valstij ir jāparūpējas par Ulbrokas iedzīvotājiem! Neesmu speciāliste, bet taču pastāv kaut kādi instrumenti valstī!" raidījumam raksta iedzīvotāja Irina.

Vienojoties par tikšanos ar Irinu, skatītāja norāda, ka ieradīsies vēl daži kaimiņi, taču filmēšanas dienā Ulbrokā sastopam desmitiem iedzīvotāju. Satrauktie novadnieki sapulcējās Ulbrokā ne tikai tāpēc, ka tas ir jaunā Ropažu novada administratīvais centrs. Šeit atrodas arī pašvaldības aģentūra ”Saimnieks”, kas apsaimnieko lērumu namu un tostarp nodrošina arī apkuri. Un tā šoziem esot zelta vērtē.

Problēma ir ne tikai Ulbrokā, bet arī Stopiņos, Garkalnē un Sauriešos. Likstas ar apkures cenām skārušas lielu daļu Ropažu novada iedzīvotāju.

Pašvaldības aģentūras ”Saimnieks” direktors Jānis Koponāns situāciju skaidro ar straujo dabasgāzes cenas kāpumu biržā. Vēl oktobrī aģentūrai beidzies iepriekšējais līgums par dabasgāzes piegādi. Izsludinot jaunu iepirkumu, atrasts arī jauns piegādātājs. Aģentūra vienpersoniski visu apsaimniekojamo māju vārdā noslēgusi līgumu par gāzes iegādi par biržas cenām. Tas gan ir risks, proti, cena šodien var krasi paaugstināties rītdien, kā tas noticis arī Ropažu novadā. Decembrī un arī janvārī šis risks pamatīgi papurinās teju 2200 mājsaimniecību makus, nevis aģentūras budžetu.

Ja līgums par dabasgāzes piegādi būtu par fiksēto cenu, tas garantētu izvairīšanos no biržas cenas svārstībām.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) pašvaldību aģentūras neuzrauga un to darbībā neiejaucas, kā rezultātā SPRK nav zināmi detalizēti lietas apstākļi, lai spriestu par pašvaldības aģentūras rīcību šajā situācijā. Taču, spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, dabasgāzes piegādes līgums ir noslēgts par mainīgu biržas cenu brīdī, kad biržas cenas vēl nebija sasniegušas šī brīža augsto cenu līmeni. Attiecīgi gāzes tirgotājs pilda savas saistības pret pašvaldības aģentūru un piegādā gāzi par biržas cenu, kas šobrīd ir augsta. Līdz ar to SPRK gāzes tirgotāja pārkāpumus šeit nesaskata.

Tikmēr pašvaldību uzraugošā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija visus jautājumus pārspēlē Ekonomikas ministrijai.

"Te ir jautājums par to, kāds līgums ir noslēgts starp apsaimniekotāju un mājsaimniecībām, un kas tajā ir atrunāts, kādas ir pušu tiesības un pienākumi. Tāpat jānorāda, ka arī mājokļu jomas normatīvie akti šajā gadījumā nav pārkāpti.

Turklāt pārvaldnieks parasti nav persona, kas pērk dabasgāzi apkurei. Šeit tiešām rūpīgi jāpārskata, kā pārvaldīšanas līgumā šis jautājums ir atrunāts," teikts Ekonomikas ministrijas paziņojumā.

Ropažu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne pašvaldības un tās pakļautībā esošās aģentūras kļūdu oficiāli “Bez Tabu” neatzīst, bet norāda, ka tikšot meklēti mehānismi, kā iedzīvotājiem finansiāli pārdzīvot netīkamos rēķinus.

Plašāk "Bez tabu" sižetā:

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu