Boksa pasaule sāk sevi dziedēt - vai Džeika Pola fenomens tuvojas galam? (1)

Džeiks Pols Foto: AFP/SCANPIX
Matīss Kleinbergs
, Sporta ziņu redaktors
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Klajā nākuši nesenās Džeika Pola un Tairona Vudlija cīņas pārdoto tiešsaistes abonementu skaitļi. Tie šoreiz skandalozajam "jūtūberim" nebūt nav glaimojoši. Vai Džeika Pola fenomens beidzot būs sevi izsmēlis?

Ārzemju mediji vēsta, ka Pola un Vudlija nesenajam duelim, kurā "jūtūberis" izcīnīja uzvaru ar brutālu nokautu, tiešsaistes abonementu bija iegādājušies vien 64 tūkstoši cilvēku. 

Kontekstam - UFC iespaidīgākie aizvadītā gada cīņu šovi (abas reizes, kad oktagonā devās Konors Makgregors pret Dastinu Porjē) savai organizācijai atnesa 1,8 un 1,6 miljonus tiešsaistes abonementu pirkumu.

Zinot Deinas Vaita un Džeika Pola ieilgušo konfliktu publiskajā telpā, domājams, ka UFC prezidents, ieraugot Pola nesenās cīņas skaitļus, uz galda sakrustoja kājas un aizkurināja cigāru. Bet šoreiz stāsts nav ne par Vaita neveselīgajiem paradumiem, ne attiecībām ar "jūtūberiem", bet gan to, kāpēc Pola - Vudlija cīņas neveiksme ir laba vēsts boksa pasaulei?

Kāpēc tik vāji rādītāji?

Šeit izkristalizējas dažādi aspekti. Iespējams, ka zemajā abonementu pirkumu skaitā atspoguļojas to kopums. 

Pirmkārt, šajā duelī Pola pretiniekam bija jābūt boksa superzvaigznes Taisona Fjūrija pusbrālim Tomijam Fjūrijam. Tomēr britu bokseris un šovu zvaigzne nepilnas divas nedēļas pirms cīņas paziņoja par savainojumu, kas viņam liedza piedalīties cīņā. Tā vietā Polam pretim vēlreiz stājās MMA leģenda Tairons Vudlijs.

Abu cīkstoņu pirmais duelis nebija no skatāmākajiem, tāpēc cilvēku interese par revanša cīņu nebija pati augstākā.

Otrkārt, jāatzīst, ka Tairons Vudlijs savas MMA karjeras pēdējos gados kļuva par vienu no neskatāmākajiem cīkstoņiem UFC, jo viņš manāmi bija zaudējis savu agresiju un vēlmi uzvarēt. Tas bija redzams arī Pola un Vudlija pirmajā duelī. Māc šaubas par to, ka kāds reāli no Vudlija sagaidīja atšķirīgu sniegumu, it sevišķi pēc tik īsa sagatavošanās perioda. Kā vecam sunim neiemācīt jaunus trikus, tā neizmainīt 40 gadus veca MMA cīkstoņa sliktos paradumus.

Treškārt un galvenokārt, Pola spēja piesaistīt auditoriju lielā mērā balstās uz principu - "kā viņam veiksies pret...". Kā viņam veiksies pret reālu atlētu? Kā viņam veiksies pret cīņas sporta pārstāvi? Kā viņam veiksies pret MMA cīkstoni, kuram rokās ir nokauta spēks? Atbildi uz pēdējo jautājumu mēs saņēmām jau abu cīkstoņu pirmajā duelī.

Cilvēkiem interesē, kā tad šim "jūtūberim" veiksies salīdzinoši svešajā boksa pasaulē. Šī intriga neizbēgami pazudīs. Bez tās Polam nav sevišķi daudz ko piedāvāt. Protams, viņam rokās ir nokauta spēks, jo šādi "aukstu" atstāt profesionālu cīkstoni kurš katrs nespēj. Atkāpjoties no viņa nokauta spēka... Džeiks Pols ir "jūtūberis", kurš ar boksu nodarbojas aptuveni trīs gadus. No viņa gaidīt augstas klases skatāmu boksu būtu visai naivi.

Kas Polam vēl ir azotē?

Pati loģiskākā atbilde būtu nenotikusī cīņa pret Tomiju Fjūriju. Tuvākā vai nedaudz tālākā nākotnē šis duelis, visticamāk, notiks. Šajā cīņā tad arī saņemsim atbildi uz jautājumu: "Kā Polam veiksies cīņā pret reālu bokseri?" Lai gan Tomiju Fjūriju par augsta līmeņa bokseri arī būtu grēks saukt, 22 gadus vecais britu cīkstonis profesionālajā boksa karjerā tomēr ir izcīnījis septiņas uzvaras. Par septiņām vairāk nekā visi iepriekšējie Pola pretinieki kopā ņemot.

Un tālāk? Vadoties pēc uzņemtā kursa, vajadzētu sekot arvien augstāka un augstāka līmeņa bokseriem. Vai Pols tam būs gatavs? Atceramies - viņš ar boksu nodarbojas aptuveni trīs gadus, kas būtībā joprojām ir amatieru līmenis...

Pēc tam nāksies ķerties pie "lētākiem" trikiem, ko Pola nometne jau dara, jo "jūtūberis" jau ir paziņojis, ka grasās ņemt aptuveni septiņus mēnešus ilgu pārtraukumu. Tas nozīmē, ka nākamo Pola cīņu varēs pārdot ar allaž pievilcīgo "atgriešanās ringā" birku.

Ir skaidrs, ka Pola fenomens lēnām sevi izsmeļ, jo sāk pazust ap viņu iepriekš valdošā novitātes un neparastuma aura. Galu galā viņš bija pirmais "jūtūberis", kurš ringā devās pret reāliem atlētiem un cīņas sporta pārstāvjiem. Brīdī, kad apkārtējie viņu sāks uztvert par "parastu" bokseri, Pola stāsts būs galā. Jo tāda līmeņa bokseru kā Džeiks Pols uz pasaules ir ar atliektiem galiem.

Džeiks Pols
Džeiks Pols Foto: Reuters/ScanPix

Boksa pasaule sevi dziedē

2021. gadā pieredzējām vairākus augsta līmeņa boksa mačus. Divas paša augstākā profila cīņas supersmagajā svarā, kā arī Saula "Kanelo" Alvaresa dominējošais sniegums cīņās pret Avni Jildrimu, Biliju Džo Sondersu un Kalebu Plantu pavisam noteikti bija boksa cienītāju acīm tīkami notikumi. 

Arī 2022. gads boksa mīļiem solās būt "gards". Jo vairāk augsta profila cīņas starp boksa superzvaigznēm, jo mazāk vietas "jūtūberiem" un slavenībām.

Tāpat Pola fenomena norieta gadījumā, iespējams, ringā vairs "nerautos" atgriezties cilvēki, kuriem tur nav jāatrodas - galvenokārt slavenībām vai padzīvojušiem cīņas sporta veterāniem. Šādā gadījumā arī IBF krūzeru svara čempions varētu atkāpties no "jūtūberu" izsaukšanas uz cīņu. Lai gan, vai Mairim Briedim kaut ko var pārmest? Kurš no mums atteiktos no mēneša algas par vienas dienas darbu?

Protams, mēs nevaram izslēgt iespēju, ka Džeika Pola vietā uzradīsies kāds cits "jūtūberis". Bet, vienkārši rakstot, tas vairs nebūs tas. Katrā ziņā ir grūti iedomāties scenāriju, kurā kādam citam ne-bokserim izdosies uz nelielu laika periodu boksa pasauli saņemt gūstā tā kā to izdarīja Džeiks Pols, jo viņa fenomens bija kas jauns un neredzēts.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu