"Man ir divas kuplas ģimenes - viena Latvijā, otra Krievijā." Ligitas stāsts, kā viņa atrada savu bioloģisko māti (1)

Ilustratīvs attēls. Foto: Jacob Lund/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ligita (vārds mainīts) faktu, ka ir adoptēta, uzzināja negaidīti 35 gadu vecumā. Pagāja laiks, līdz viņa, ģimenes iedrošināta, nolēma sākt meklēt savu bioloģisko māti. Tagad, kad Ligita ir 51 gadu veca, viņai ir divas lielas ģimenes saimes - viena Latvijā, otra Krievijā. Sieviete savu stāstu atklāja ziņu medijam "Apollo.lv".

"Sazināties ar bioloģisko ģimeni mani iedrošināja vīrs un meita," atklāj Ligita.

Sievietei 35 gadu vecumā bija liels šoks, uzzinot, ka ir adoptēta. Viņai to paziņojusi kāda tuva radiniece, kas vēlējusies sāpināt Ligitu pēc viņas mātes un tēva nāves. Nespējot noticēt, viņa vērsās pie citiem tuviniekiem - māsīcas un brālēna. "Viņi apstiprināja, ka ir to zinājuši. Vienkārši man nebija to stāstījuši," atceras Ligita.

"Kāds laiks jau ir pagājis... Tobrīd nevienu negribēju redzēt, jo uzreiz bija dusmas gan uz vienu, gan otru mammu, bet nu jau ir paskrējuši tik daudz gadu," atklāj Ligita.

Viņa bioloģisko māti sākusi meklēt pirms aptuveni desmit gadiem. Meita sievieti patstāvīgi iedrošinājusi, ka vajadzētu kaut ko darīt lietas labā. Ligita devusies uz Rīgu pēc vajadzīgajiem dokumentiem.

"Es dabūju šo papīru. Tad man bija otrs šoka brīdis. Es uzzināju, ka mana bioloģiskā mamma ir aizbraukusi uz Udmurtiju,"

atklāj Ligita. "Tad atkal pagāja kāds laiks, jo smadzenes ar to informāciju tik ātri nevarēja aprast, un mēs ar gadiem paliekam citādāki."

Šā gada vasarā meita atkal pamudinājusi Ligitu rīkoties. "Jūs pirms gadiem meklējāt savus radiniekus, vai jums tas vēl ir aktuāli?" sarunā jautājis raidījuma "Gaidi mani" brīvprātīgais Latvijā Mārtiņš Ziebergs.

"Jo toreiz, kad es ar viņu sarunājos, viņš arī nebija pārliecināts, vai es pati to gribu, viņš teica: "Jūs skatieties, tikai neviļaties. Vai jūs pati to gribat?"" min Ligita.

Viņa atzīst, laikam visām lietām ir savs laiks. "Es to sapratu, un Mārtiņš mani uz to uzvedināja, ka es gribu to zināt, jo man vairs ne no kā nav bail, un es teicu jā, es gribu to zināt. Mārtiņš aicināja, lai atsūtu vēlreiz datus, un viņi sāks meklēt."

Toreiz, daudz neprātojot, Ligita nosūtīja nepieciešamos datus. Pēc kāda laika, kad Ligita kopā ar ģimeni bija izbraukusi no valsts, lai apskatītu Poliju, viņa saņēma zvanu no Zieberga, ka radi ir atrasti. Viņi dzīvo Baškortostānā. Mārtiņš jau bija sazinājies ar viņiem, un radi bija solījuši Ligitai piezvanīt.

"Tas bija ļoti jauki, ka viņš ir sazinājies un ka man pat zvanīs... Visi tie zvani. Tas bija ļoti aizkustinoši.

Es nebiju vīlusies, bet, ja es dzīvotu Krievijā, es nebūtu tas, kas es esmu tagad," norāda Ligita.

Sieviete uzzināja, ka viņai ir brālis un māsa. Bioloģiskā māte atklāja, ka Ligitu dzemdējusi 17 gadu vecumā, kamēr bija ieradusies strādāt Latvijā, bet vēlāk devās prom. 

"Viņai bija 17 gadi, tad varam saprast. Jauna meitenīte, un puisis viņu pameta. Viss tā sagrozījies, bet... Viņa man to visu izstāstīja, un es arī tam ticu. Es viņu nebūt nenosodu, ne arī mana ģimene viņu nosoda.

Mēs izrunājāmies, un viņa nav to aizmirsusi, ka viņai ir vēl viens bērns bez tiem diviem Krievijā. Mamma nav ticējusi, ka kādreiz mani atradīs, bet vienmēr ir domājusi par mani. Tas viņai nāca no sirds," skaidro Ligita.

Viņa atklāj, ka šobrīd jūtas spēcīgāka, apzinoties, ka viņai ir divas kuplas radu saimes.

"Esmu uzaugusi pie savas audžumātes, pie kuras man bija ļoti labi, un man nekā netrūka. Ideālāk vairs nevarēja būt. Viņa ir mani izskolojusi un izaudzinājusi. Viņa gan ir mirusi, bet tagad es saprotu, ka esmu daudz bagātāka.

Lai gan viena mamma ir nomirusi, man tagad ir otra.

Mēs sazvanāmies, parunājamies, un es apzinos to, ka kaut kur ir mani asinsradinieki. Es uzskatu, ka esmu bagātāka un tikai ieguvēja, ka esmu to uzzinājusi, ka man ir divas lielas radu saimes, viena Latvijas un viena Krievijas.

Krievijā viņi veido dzimtas koku, jo manai mammai ir vairāki brāļi un māsas. Daži jau miruši, bet, kā man māsīca izstāstīja, ar kuru mēs visvairāk kontaktējamies, es arī būšu iekļauta tajā dzimtas kokā. Tas ir ļoti patīkami!" stāsta Ligita.

Tāpat sieviete atklāj, ka kopā ar vīru un meitas ģimeni plānojuši doties uz Krieviju apciemot bioloģisko mammu un citus radus.

"Mēs vispār mīlam ceļot, cik tas ir iespējams ar mūsu maciņiem. Katru gadu kaut kur aizbraucam," stāsta Ligita. Nākamajā vasarā viņi plāno doties pie radiem, ja tas būs iespējams pandēmijas dēļ.

"Es arī esmu izteikusi viņiem šo priekšlikumu, un viņi bija ļoti priecīgi. Viņi gaidīs mūs ciemos.

Tomēr jācer, Krievijā kovids būs mitējies, un mums izdosies viņus redzēt. Tā mums būs lieliska ekskursija," savus nākotnes plānus atklāj Ligita.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu