"Tā nebija jauna apsardze, tas bija drošības dienests." Pirms Navaļnija saindēšanas nomainīta Tomskas viesnīcas apsardze (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: Reuters/ScanPix

2020. gada augustā Tomskas viesnīcā divas dienas pirms Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija ierašanās pilnībā nomainīta viesnīcas apsardze. Līdzgaitniece uzskata, ka tas bijis Federālais drošības dienests. Tieši viesnīcā "Xander" Navaļnijs, visticamāk, tika saindēts ar nervu indi "Novičok", vēsta Krievijas medijs "Meduza".

Par "Xander" viesnīcā notikušo apsardzes nomaiņu izdevuma "The Insider" raidierakstā pavēstīja Navaļnija līdzgaitniece Marija Pevčika.

2020. gada augustā Pevčika bija Tomskā kopā ar Navaļniju.

"Laikā, kamēr mēs tur [viesnīcā] bijām, novērošanas kameras uzraudzīja kaut kādi pavisam nesaprotami cilvēki. Tas ir, mūsu [informācijas] avots nezināja, kas viņi ir. Zināja vienīgi to, ka visa apsardze mainījusies," norādīja Pevčika.

Viesnīcas darbinieki uzskatījuši, ka viesnīcas administrācija vienkārši noalgojusi jaunu apsardzes kompāniju.

“Tomēr mēs tagad saprotam, ka tā nebija jauna apsardzes kompānija, bet gan Federālais drošības dienests (FDD), kas sēdēja pie kamerām un sekoja visam,” piebilda Navaļnija līdzgaitniece.

Viņa uzskata, ka tieši FDD darbinieki piesavinājušies viesnīcas novērošanas kameru ierakstus.

Navaļnijam 2020. gada 20. augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. Tur Navaļnijs aizvadīja vairākas dienas, kuru laikā netika dota atļauja komā esošo opozicionāru izvest no Krievijas. 22. augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2020. gada septembra sākumā Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo atzinumu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

Pēc ārstēšanās kursa pabeigšanas Navaļnijs šā gada septembrī atgriezās Krievijā, kur viņš nekavējoties tika aizturēts. Šobrīd Navaļnijs atrodas cietumā.

Krievijas varas iestādes joprojām nav ierosinājušas krimināllietu par Navaļnija saindēšanu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu