Kāpēc ar Covid-19 pašlaik vairāk inficējas vakcinētas, nevis nevakcinētas personas? Skaidro SPKC (177)

Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Traifanova/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējā laikā katru dienu publicētajos Covid-19 statistikas rādītājos novērota tendence - vakcinētie inficējas vairāk nekā nevakcinētie. Ziņu medijs "Apollo.lv" sazinājās ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), lai noskaidrotu, kā skaidrojama šī tendence.

SPKC pārstāve Ilze Arāja ziņu medijam "Apollo.lv" skaidro, ka šāda tendence Latvijā jau bija gaidāma iepriekš.

"Pirmkārt, tīri matemātiski rēķinot, Latvijā pašlaik vakcinētu personu ir vairāk nekā nevakcinētu," skaidro SPKC pārstāve.

Kā otrs faktors tiek minēts - vakcīnu ražotāji vairākas reizes jau ir uzsvēruši, ka pote pret Covid-19 nepasargā no inficēšanās, bet gan no smagas slimības gaitas, hospitalizācijas, nāves gadījumiem.

"Kā jau zināms, vakcinētas personas lielākoties Covid-19 pārslimo vieglā formā, kas atspoguļojas arī visos statistikas rādītājos," skaidro Arāja.

"Mēs, protams, redzam, ka jaunatklātajos inficēšanās gadījumos šīs tendences ir tādas, ka vakcinēto slimo vairāk, taču, ja aplūkojam nāves gadījumus un hospitalizācijas, aina ir gluži pretēja," norāda eksperte.

Arāja skaidro, ka mēnešos no augusta līdz novembrim vidēji 80% no slimnīcās nogādātajiem ir pret Covid-19 nevakcinēti un līdz pat 90% mirušo arī nav bijuši potēti pret kovidu.

"Ja aplūkojam datus par vakcinētajiem un mirušajiem Covid-19 pacientiem, iezīmējas divas tendences - cilvēks ir bijis jau gados vecs vai ir bijušas citas hroniskas slimības.

Atsevišķos gadījumos, šīs blakus slimības ir bijušas noteicošās cilvēka nāvei, savukārt kovids ir bijis tikai veicinošais faktors," stāsta Arāja.

Kā vēl vienu faktoru Arāja min lielāku brīvību vakcinētām personām. "Viņi var biežāk un vairāk pulcēties, kā arī lielākoties visas aktivitātes notiek iekštelpās, kas vīrusam ir ļoti parocīgi."

"Ļoti bīstamas var būt visas publiskās vietas, piemēram, koncerti, teātris, sporta zāle, veikali un citas iestādes. Nav konkrētu faktoru, bet drīzāk ir šāds kopums, kas skaidro aktuālās tendences," skaidro Arāja.

Saslimstības rādītāju tendences ietekmēs arī jaunais omikrona variants. "Valstīs, kurās omikrons ir ienācis salīdzinoši nesen, novērojama ļoti strauja izplatība. Arī Latvija šajā gadījumā nav izņēmums, jo strauji ir pieaudzis omikrona gadījumu skaits, ja salīdzinām ar laiku, kad tika atklāti pirmie gadījumi," norāda Arāja.

Eksperte uzsver, ka ļoti būtiski šajā laikā ir ievērot visus noteiktos drošības pasākumus - distances ievērošana, sejas masku valkāšana, izvairīties no vietām, kur pulcējas daudz cilvēku.

Jaunākie Covid-19 saslimstības rādītāji

Aizvadītajā nedēļā no 27. decembra līdz 2. janvārim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 30,2%. Kaut nedaudz (par 1,9%) samazinājies testu skaits, par trešdaļu pieaudzis inficēto skaits Latvijā, ziņo SPKC.

Pagājušajā nedēļā vidēji dienā tika veikti  6633 testi (iepriekš – 6760), savukārt dienā atklāti vidēji 799 jauni gadījumi (iepriekš 613).  

Iepriekšējā nedēļā vidēji 47 pacienti dienā tika stacionēti ar Covid-19. Tāpat joprojām liels skaits pacientu ar smagu slimības gaitu.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) aizvadītājā nedēļā pieaudzis līdz 1,13 (nedēļu iepriekš 0,83), kas liecina par straujāku infekcijas izplatīšanos sabiedrībā.

Foto: SPKC

Salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 000 iedzīvotāju vakcinēto un nevakcinēto/daļēji vakcinēto cilvēku vidū pagājušajā nedēļā, nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem Latvijā Covid-19 infekcija konstatēta 1,6 reizes biežāk nekā pilnībā vakcinētiem.

SPKC atgādina, ka, pieaugot vakcinēto skaitam un Covid-19 infekcijas izplatībai turpinoties pārsvarā nevakcinēto cilvēku vidū, kopējā saslimstībā aug vakcinēto cilvēku infekcijas gadījumu īpatsvars.

Taču vakcinēto cilvēku vidū saslimšana visbiežāk norit vieglākā formā un ar retāku stacionēšanas nepieciešamību, tāpēc vakcinēto un saslimušo cilvēku īpatsvara rādītājs vienmēr jāvērtē kontekstā ar vakcinācijas novērsto Covid-19 gadījumu skaitu sabiedrībā kopumā, uzsver SPKC.

Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonā vidējais Covid-19 kumulatīvais divu nedēļu rādītājs ir palielinājies līdz 818,9. Nedēļu iepriekš tas bija 756,2.

Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā patlaban ir 497,3 bet pirms nedēļas šis rādītājs bija 514,2. Igaunijā rādītājs palielinājies un aizvadītās nedēļas laikā sasniedzis 640,2, bet Lietuvas rādītājs samazinājies līdz 737,2.

Pagājušajā nedēļā strauji pieaudzis ievesto gadījumu skaits, sasniedzot 6,4% no visiem Covid-19 inficētajiem.

Ar Covid-19 inficēti cilvēki visbiežāk Latvijā ieradušies no Lielbritānijas, Itālijas, Zviedrijas, Vācijas, Spānijas, Somijas, Dānijas, Norvēģijas, Ēģiptes, Francijas, ASV, AAE, Lietuvas, Igaunijas un Ungārijas.

Latvijā līdz 2.janvārim konstatēti 644 SARS-CoV-2 omikrona varianta gadījumi, no kuriem 46% ir ievestie. Visvairāk gadījumi ievesti no Lielbritānijas, Itālijas, ASV, Spānijas, Dānijas, Francijas, AAE, Zviedrijas, Kanādas, Somijas. No šiem gadījumiem 69% atklāti, testējot iebraucējus lidostā.

54% ir sekundārie gadījumi, kad inficējušās kontaktpersonas vai vietējie gadījumi ar nenoskaidrotu infekcijas avotu un inficēšanās apstākļiem.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (177)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu