Seksuālā izmantošanā apsūdzētais Ņikiforenko apsūdz žurnālisti fiziskā un emocionālā vardarbībā (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko.
Imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko. Foto: Ekrānuzņēmums no LTV video

Imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko, kura vārds medijos izskanējis saistībā ar iespējamo seksuālo vardarbību pret aptuveni 20 sievietēm, vērsies policijā pret Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālisti Olgu Dragiļevu. Mediķis apsūdzējis žurnālisti fiziskā un emocionālā vardarbībā, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Gan žurnālistei Olgai Dragiļevai, gan operatoram Ainim Kupčam ceturtdienas rīts sācies  Valsts policijas iecirknī, sniedzot liecības par filmēšanu pie imunologa Jevgēnija Ņikiforenko. Imunologs decembra beigās vērsās valsts policijā, apvainojot žurnālisti emocionālā un fiziskā vardarbībā.

Policijas iesniegumā Ņikiforenko norādījis, ka Dragiļeva filmēšanas laikā, mēģinot viņu panākt, esot spēcīgi parāvusi ārstu aiz augšdelma. Savukārt no piedzīvotā stresa ārstam sākusi sāpēt galva. Tomēr gan žurnāliste, gan viņas operators norāda, ka safilmētais materiāls pierāda, ka žurnālistei nebija pat iespējas pieskarties un nodarīt pāri ārstam.

"Tie ir vienkārši klaji meli, un es biju tiešām pārsteigta par šādu rīcību, jo man nebija ienācis prātā, ka var vienkārši izdomāt ierasties policijā un ar šādu izdomājumu sākt lietu," sacīja žurnāliste.

"Šajā gadījumā ir sākts administratīvais process. Par maznozīmīga miesas bojājuma nodarīšanu ir nozīmēta ekspertīze, un, lai noskaidrotu šo miesas bojājumu smaguma pakāpi, šādu ekspertīzi veiks tikai sāktā procesa ietvaros," skaidroja Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte.

"Es saprotu, ka policija nevar nereaģēt uz šādu iesniegumu, bet es domāju, ka tikpat nozīmīgi ir atcerēties, ka pastāv atbildība par nepatiesu ziņu sniegšanu," norāda pētījuma "Vajadzēs noģērbties" līdzautore Sanita Jemberga.

Uz "Panorāmas" telefona zvaniem un īsziņām šīs dienas laikā imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko neatsaucās un neatbildēja.

Jau vēstīts, ka pēc iepriekš aktualizētās informācijas Latvijas Radio podkāsta "Dokumentārijs" aizvien vairāk sievietes ziņojušas gan Radio, gan pētnieciskās žurnālistikas centram "Re:Baltica", ka esot piedzīvojušas seksuālu izmantošanu vai līdzīgu pārinodarījumu Jevgēņija Ņikiforenko ārsta kabinetā. Uzzinot, ka tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšana beigusies bez rezultāta un imunologs turpina pieņemt pacientus, vismaz divas sievietes apņēmušās vērsties Valsts policijā ar iesniegumu, lai ārsta darbība tiktu izvērtēta atkārtoti.

Sievietes atklāj dažādus pieredzes stāstus. Kādai ārsts licis noģērbties un apgulties uz vēdera uz kušetes, lai pārbaudītu vēnas, un ilgi glāstījis kājas. Savukārt citas piedzīvojušas krūšu pārbaudi vismaz piecu minūšu garumā.

Trīs sievietes stāstījušas Radio par ginekoloģiskiem izmeklējumiem, kuru laikā ārsta pirkstu novietojums un to kustības radījušas šaubas par viņa rīcības patieso nolūku. Visos gadījumos izmeklējumi ilguši 5-10 minūtes, stāstīja pacientes.

Kāda sieviete pēc piedzīvotā izlasījusi interneta forumā atsauksmes un izlēmusi par piedzīvoto rakstīt sūdzību gan Stradiņa slimnīcai, gan arī Veselības inspekcijai.

Slimnīcā reaģēja nekavējoties: "Veids, kādā tika izdarīta izmeklēšana, nerespektējot Jūsu iebildumus, nav nedz pieļaujams, nedz attaisnojams."

Tomēr konstatētie ētikas un medicīniskās lietvedības pārkāpumi dr. Ņikiforenko tika izskaidroti. Šai sievietei ieteikts griezties Latvijas Ārstu biedrības Ētikas komisijā vai citās kompetentās iestādēs, lai vērtētu šo situāciju.

Darba tiesiskās attiecības ar dr. Ņikiforenko slimnīca ir izbeigusi 2010. gada 16. novembrī.

Veselības inspekcijā nesāka administratīvā pārkāpuma lietvedību, jo pēc medicīniskās dokumentācijas ekspertīzes neesot konstatēts, ka ārsts Ņikiforenko pacientes apskatē būtu darījis ko nepiedienīgu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu