"Gaidot kaut kādu brīnumu, var arī nesagaidīt!" Jāņa stāsts

Foto: publicitātes
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" lieldraugi ir Jānis un Jāņa vecāki - Alda un Georgs. Jānim ir autisms, un viņš ir neverbāls. Jānis ir ļoti vērīgs un rāms, patīk rosība, bet tikai tad, ja tā iet roku rokā ar klusumu un mieru. Ikdienu jaunietis dienas centrā Imantā neaizvada, jo dzīves vieta ir mainīga. Tā ir atkarīgs no tā, kurā valstī mamma Alda būs Latvijas vēstniece.

“Uz mirkli noliekam nedaudz maliņā to, ka esmu vēstniece. Pirmkārt esmu mamma savam dēlam Jānim un sieva vīram Georgam.

Jā, es pavisam noteikti vēlos teikt, ka esam kā trīs musketieri - viens par visiem un visi par vienu. Viens veselums, neatkarīgi no tā, kurā pasaules malā būtu.

Otrkārt, esmu mamma bērnam, kuram ir autisms, un tas mani 2006. gadā pamudināja nodibināt biedrību “Latvijas Autisma apvienība”, kura aktīvi darbojas joprojām. Mani uz to, ka būtu kas jāmaina šajā jomā, pamudināja mans dēls, kā tas parasti arī notiek, kad un ja ģimenē ienāk bērniņš ar šāda veida diagnozēm. Pamatā jau darītāji un kalnu gāzēji ir tie cilvēki, kuriem ir tiešā saskare, - ģimenes. Interešu aizstāvju kustības sākas ar vecākiem, bet svarīgi arī, ka kustībā iesaistās nesaistīti cilvēki. Kā, piemēram, tie prāti, kuriem šo kustību darbību kopums noderētu profesionālajā attīstībā, - psihoterapeiti, ergoterapeiti, skolotāji…

Esmu bijusi Latvijas vēstniece Portugālē, un šī ir ļoti laba pieredze mums kā ģimenei attiecībā pret dēlu Jāni, kurš pavisam noteikti vietējiem portugāļu profesionāļiem bija izaicinājums.

Es apbrīnoju to ieguldījumu, kā arī to, ka nenobijās uzņemties atbildību. Zirgu jāšanas nodarbības, peldēšanas nodarbības… to bija daudz un dažādas, un viss, lai izzinātu, saprastu un liktu labi justies dēlam un mums - vecākiem. Šobrīd esmu vēstniece Brazīlijā un Dānijā, kur arī pavadu lielāko daļu laika ar ģimeni, jo darbs, esot vēstniecei, tomēr prasa zināmu darba izpildi. Dāņi dzīvo savā burbulī. Ja neesi vietējais, pat diplomātiskais tituls nebūs zaļā gaisma, vismaz ne šajā valstī. Nekādu iespēju Jānim vai arī tās ir tikpat kā nesasniedzamas.

Šobrīd esmu izcīnījusi, ka dēlam Dānijā ir darbs, kuru apmeklē katru darba dienu. Jānis aptiekās pako medicīniskos komplektus. Nodarbinātība un arī socializēšanās ir ļoti svarīga autistiem.

Nodarbinātība it kā būtu, bet plašākas socializēšanās iespējas Dānijā nav, ne manam dēlam. Arī Latvijā maz iespēju. Mūsu iespēja, kad esam Latvijā, ir biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” sveču darbnīca, kur Jānis socializējas arī ar citiem jauniešiem, izgatavo sveces. Jānis šeit jūtas ļoti labi. Sveču darbnīca ir ļoti labs piemērs! Sarunās ar dāņiem tie pauž neizpratni par to, kāpēc Latvijas valsts institūcijas neiesaistās vairāk un nerod risinājumus, bet to dara tauta. Jā, ir jocīgi, ka pašvaldība iesaistās tik vien, cik melns aiz naga, - minimāli, jo nekā taču nav!

Priekš cilvēkiem ar kompleksiem attīstības traucējumiem brīva zemesgabala nav, finanšu nav… nekā nav! Mans kā mammas uzsaukums ģimenēm, kurās ir jaunietis ar autismu, funkcionāliem traucējumiem vai garīgās attīstības traucējumiem, - padomājiet, ko mēs paši varam darīt, kā attīstīt, lai būtu savādāk - labāk?!

Mana ģimene, mana darba dēļ daudz pielāgojas un ceļo līdz ar mani. Man kā juristei liekas jocīgi, nepieņemami un

nepareizi, ka manam dēlam, piemēram, nav iespējas saņemt digitālo QR Covid-19 vakcinācijas sertifikātu. Diskriminācija vistiešākajā vārda nozīmē!

Nācās ļoti nopūlēties par taisnību, ņemot vērā, ka daudz ceļojam. Vecāki - domājam, kā varam šo situāciju uzlabot kopīgiem spēkiem, jo, gaidot kaut kādu brīnumu, var arī nesagaidīt!”

“Pasaules radīšanā”, kurā satikās 12 biedrības paspārnē esoši jaunieši ar 12 Latvijas māksliniekiem - gleznotājiem, tapa jauna pasaule, kurā arī cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem ir vieta, arī Jānim. Biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” ir interešu aizstāvji cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem un šobrīd krāj naudu, lai uzceltu Grupu māju un izveidotu terapeitisku pakalpojumu cilvēkiem ar kompleksiem attīstības traucējumiem, kā arī Atelpas pakalpojumu šo jauniešu ģimenēm. “Miljons sveču grupu mājai” ir biedrības projekts, kurā šie jaunieši veido sveces un krāj naudu, lai uzceltu Grupu māju. “Pasaules radīšana” ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri sinerģijā ar biedrības jauniešiem veido

12 gleznas, kuras šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē  kā arī piedalīties tajā un iegūt vienu no divpadsmit darbiem. Izsole noslēdzas jau šo svētdien 9.01.2022. Jānis kopdarbu radīja kopā ar mākslinieci Maiju Muižnieci.

“Vieglums un plūdenums, šādi es varu raksturot darba procesu kopā ar Jāni. Mūsu abu sadarbība bija sajūtu līmenī, vienam otru vērojot, jo Jānis ir neverbāls. Mūsu kopdarbs ir mūsu abu sajūtu rezultāts, un tas ir viens veselums. Vismaz man tā gribētos domāt.

Māja, tas ir vieglums, mīļums, maigums, putni, smilgu čaukstēšana, kad uzpūš vējš. Es ļoti vēlos, lai Jānim nekad, nekad dzīvē šī māju sajūta nepazūd, un man ir ļoti svarīgi sniegt savu pienesumu ceļā uz šo bezgalīgo sajūtu - mājas!”

Projekta mākslas darbi apskatāmi vēl pāris dienas Aspazijas bulvārī 28. Turpat ir arī iespēja iegādāties jauniešu veidotās sveces, veikt ziedojumu un pārrunāt Grupu mājas projekta attīstību. Aktuālajai informācijai sekot līdzi Facebook lapā - Grupu māja neatkarīgai dzīvei. Visi labdarības izsolē iegūtie naudas līdzekļi tiks ziedoti Grupu mājas projektam.

Grupu mājas izveidi Latvijā jauniem cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem var atbalstīt, ziedojot:

  • Biedrība “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi”
  • Reģ nr. 40008150439,
  • Konts: LV36HABA0551043713971
  • Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Mums var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā

Pateicamies par atbalstu! Pateicoties jums, esam vēl soli tuvāk Grupu mājai!

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu