Atsevišķu novadu iedzīvotājiem šogad ievērojami pieaugs nekustamā īpašuma nodokļa rēķini (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Nepatīkamu pārsteigumu atsevišķu novadu iedzīvotājiem šogad nesīs nekustamā īpašuma nodokļa rēķini. Pēc administratīvi teritoriālās reformas apvienotie novadi nosaka savas, izlīdzinātas nekustamā īpašuma likmes, un ne visus tās iepriecinās, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Bijušais Garkalnes novads bijis starp turīgākajām pašvaldībām, saviem iedzīvotājiem piešķirot dāsnus atvieglojumus nekustamā īpašuma nodokļa apmaksā. Tomēr, esot kopā ar Ropažiem, arī garkalniešiem no šī gada likme zemei pieaugs dubultā. Savukārt novadā nedeklarētām personām likme par ēku pieaugs vēl krietni vairāk. Iedzīvotāji par to uzzinās, saņemot rēķinus.

Pēc iedzīvotāju teiktā, augot izmaksas gandrīz visam. Kā piemēru min arī apkuri un būšot grūti rēķinus apmaksāt.

Ropažu novada domes nekustamā īpašuma nodokļa speciālists Rolands Linejs skaidro:

"Garkalne bija viens no novadiem, kurā bija vismazākais nodokļu slogs, tieši nekustamā īpašuma nodokļa slogs. Attiecīgi tagad Garkalne to izjūt vissāpīgāk.

Protams, tāpēc, ka šobrīd ir novadu reforma, kurā notiek izlīdzināšana."

Jaunajā pašvaldībā uzsver, saglabājot garkalniešiem likmi zemākā apmērā, pašvaldības kopējam budžetam garām ietu ievērojamas naudas summas. Tas arī bijis viens no argumentiem, kāpēc pieņemts šāds lēmums. Runa esot kā minimums par vairākiem simtiem tūkstošiem eiro līdz pat teju miljonam.

"Ja mēs ieņemtu budžetā mazāk naudas attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokli, attiecīgi mums būtu mazāk izdevumu kaut kādām sociāli mazāk nodrošinātām iedzīvotāju kategorijām. Tas ir jāņem vērā," atzīmē Linejs.

Par izmaiņām saistošajos noteikumos atbildīgo ministriju līdz šim informējušas 26 pašvaldības. Starp tām arī tādas, kuras reforma nav skārusi. Cik iedzīvotāju no tā iegūs, cik zaudēs, neesot pētīts. Katra dome pati varot lemt, kā papildināt savu budžetu.

Plašāk "Panorāmas" sižetā:

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu