Kazahstānā nedēļas laikā dzīvību zaudējuši 164 cilvēki, ievainoti 2200 (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Kazahstānā.
Protesti Kazahstānā. Foto: AFP/SCANPIX

Kazahstānā masu nekārtībās nedēļas laikā bojā gājuši 164 cilvēki, tostarp divi bērni, atsaucoties uz Kazahstānas Veselības ministrijas sniegto informāciju, svētdien, 9. janvārī, ziņoja valsts mediji.

Kazahstānas televīzija ziņoja, ka Almati vien gājuši bojā 103 cilvēki, tostarp divi bērni.

Iekšlietu ministrija iepriekš ziņoja, ka masu nekārtībās gājuši bojā 18 drošības spēku locekļi.

Vairāk nekā 2200 cilvēki ir ievainoti.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās pirms nedēļās Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Drīz vien miermīlīgie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem. Līdztekus valdības ēku ieņemšanai sākās uzbrukumi policijas iecirkņiem un veikalu izlaupīšana.

Ceturtdien Maskavas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB), atbildot uz Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva lūgumu, nosūtīja uz Kazahstānu "miera uzturētājus", un prezidenta birojs šodien ziņoja, ka situācija ir stabilizējusies visos valsts reģionos un varasiestādes ir atguvušas kontroli pār administratīvajām ēkām.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu