"Neļausim nevienam destabilizēt situāciju mūsu mājās." Maskavas vadītie bruņotie spēki Kazahstānā būs ierobežotu laiku, norāda Putins (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: AP/Scanpix

Maskavas vadīto bruņoto spēku kontingents Kazahstānā atradīsies ierobežotu laika posmu, pirmdien, 10. janvārī, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, piebilstot, ka neļaus destabilizēt situāciju.

"Kolektīvās drošības līguma organizācijas (ODKB) miera uzturētāju kontingents nosūtīts uz Kazahstānu, un es to gribu uzsvērt, uz ierobežotu laika posmu," izsakoties par Maskavas vadīto organizāciju, kas apvieno Krieviju un tās tuvākos sabiedrotos, postpadomju valstu līderu sanāksmē sacīja Putins.

ODKB kontingents nosūtīts uz Kazahstānu pēc šīs valsts vadības lūguma, jo pret valsti notika "starptautiskā terorisma agresija", apgalvoja Kremļa saimnieks.

ODKB uz Kazahstānu nosūtījusi 2030 karavīru un 250 bruņutehnikas vienību, sanāksmes gaitā sacīja Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs, kurš, pieminot pagājušās nedēļas notikumus, teica, ka "runa par valsts apvērsuma mēģinājumu".

Ar ODKB kontingenta nosūtīšanu tiek likts saprast, ka postpadomju valstu līderi nepieļaus "revolūciju" izraisīšanos savās valstīs, skaidroja Putins.

"ODKB pasākumi skaidri apliecina, ka mēs nevienam neļausim destabilizēt situāciju mūsu mājās un īstenot tā dēvēto krāsaino revolūciju scenārijus", viņš piebilda.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās pirms nedēļās Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Drīz vien miermīlīgie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem. Līdztekus valdības ēku ieņemšanai sākās uzbrukumi policijas iecirkņiem un veikalu izlaupīšana.

Vardarbībā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku, bet Iekšlietu ministrija apliecināja, ka drošības spēki aizturējuši gandrīz 8000 cilvēku.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu