VIDEO ⟩ Zavadska pieļauj, ka, attīstoties vakcīnām, Covid-19 kļūs par sezonālu infekciju gluži kā gripa (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Saslimstības rādītāji ar Covid-19 palielinās katru dienu. Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska 14. janvāra rītā TV3 raidījumā "900 sekundes" skaidro, ka Covid-19 būs sezonāla infekcija, līdzīgi kā gripa.

"Gripa Eiropā un pasaulē ir sākusi savu aktivitāti," norāda profesore un, atsaucoties uz Izraēlā publicētu informāciju, norāda, ka ir iespējams vienlaicīgi slimot ar abām infekcijām – gripu un Covid-19, lai arī tas nenotiek bieži.

Tuvākajā laikā Latvijā pret Covid-19 vajadzētu būt vakcinētiem 1 300 000 valsts iedzīvotāju. Dace Zavadska turpina aicināt cilvēkus, kas dodas vakcinēties pret Covid-19, saņemt arī vakcīnu pret gripu.

"Mainās spēles noteikumi," atzīst Dace Zavadska, vērtējot Covid-19 omikrona paveida izplatību.

"Valstīs, kur jau dominē omikrons, dati ir tādi, ka intensīva inficēšanās ir daudz biežāka nekā pirms tam, bet hospitalizācijas gadījumi samazinās. Tā ir labā ziņa.

Bet nevajadzētu pārāk sapriecāties, jo šie dati galvenokārt ir par jauniem cilvēkiem, par vakcinētiem cilvēkiem. Jāpieņem, ka ar omikronu vakcinētie inficēsies, gadījumu skaits būs liels.

Katru dienu mēs dzirdēsim, ka lielākā daļa, iespējams, vakcinēto būs inficēti, bet viņiem tas būs viegli, vai arī testējot tas tiks atklāts."

Latvijā šonedēļ slimnīcās varētu nonākt tie, kas inficējušies vēl pirms Ziemassvētkiem, un tas varētu būt vairāk Covid-19 delta paveids. Vislabākie dati par aizsardzību pret delta paveidu ir "Moderna" vakcīnai.

"Ja paskatāmies omikrona datus, (..) tie, kas ir kādreiz slimojuši un nav vakcinēti, viņiem vēl samazinās neitralizācija, ir vēl sliktāk," norāda Dace Zavadska. "Diemžēl uz omikronu ne tik labi strādā vīrusa vektora vakcīnas, ziņneša vakcīnas strādā vairāk vai mazāk pietiekami, lai novērstu smagu saslimšanu, ne vienmēr hospitalizāciju.

Tie kas ir slimojuši ar jebkuru no variantiem, bijuši vīrusa pozitīvi un vēl saņēmuši divas vakcīnas devas, tur aizsardzība pret omikrona paveidu bija visaugstākā, pat salīdzinot ar trīs devām ar kādu no ziņneša vakcīnām."

Zavadska norāda, ka sabiedrības paralīzes tuvošanās ir jūtama – saslimstības rādītāji pieaug, slimo gan mediķi, gan citu profesiju pārstāvji, darba vietās sāk trūkt darbinieku un pakalpojumi netiek nodrošināti pilnā apmērā.

Arī slimnīcās pieaug ar Covid-19 inficēto pacientu skaits, tiesa gan, pieauguma temps nav tik straujš, kāds tas bija pie delta varianta.

Nevajadzētu šo pārvērtēt un secināt, ka visi masveidā inficēsimies un būs labi. Tas liek ne tik ļoti uztraukties par cilvēkiem, kas divas devas ir saņēmuši un izslimojuši. Viņiem arī rekomendē, ka nav īsti nepieciešama balstvakcinācijas deva. Ja ir kādi citi papildu veselības apsvērumi, arī viņi sešus mēnešus pēc slimošanas vai pēdējās vakcinācijas var saņemt balstvakcīnu.

"Pārāk ātri iedodot balstvakcīnas devu, mēs nesasniedzam maksimālo potenciālu, ko cilvēks var izveidot ilgstošai aizsardzībai.

Balstvakcīnas došana ar īsiem termiņiem ir instruments, lai kaut ko izdarītu šeit un tagad, ja to ļoti vajag. Ja gribam ilgi un pamatīgi uztaisīt aizsardzību, tad, iedodot par ātru balstvakcīnu, mēs samazinām šo maksimālo potenciālu," turpina Dace Zavadska

Viņa vērtē, ka Covid-19 kļūst par sezonālu infekciju un vakcināciju ieteiks noteiktām cilvēku grupām, līdzīgi kā tas ir gripai.

"Tajā pašā laikā vakcīna, visticamāk, būs pieejama ikvienam, kurš izvēlēsies novērst kaut mazāko iespēju saslimt. Tai nebūtu jābūt biežākai kā reizi sezonā vienai vakcīnas devai. Tas ir uzdevums ražotājiem," atzīst Dace Zavadska.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu