Covid-19 ⟩ Pieci iemesli, kāpēc nevajadzētu apzināti izslimot omikronu (36)

Foto: 2022 Getty Images/AFP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Kāpēc neizslimot omikronu un tikt tam pāri? Tas taču ir vieglāks, vai ne? Un tā palielināt imunitāti?" Šādu jautājumu uzdeva pilnībā pret Covid-19 vakcinēts, balstvakcīnu saņēmis, izglītots vīrietis, kurš pauda daudzu cilvēku izteikto viedokli sociālo tīklu platformās. Atbildi sniedza veselības eksperti, ziņo raidorganizācija CNN.

Ideja par apzinātu mēģinājumu saslimt ar omikrona paveidu ir "vislielākais trakums", ar nicinošu nopūtu sacīja Pols Ofits, Filadelfijas Bērnu slimnīcas Vakcīnu izglītības centra direktors.

"Tas izplatās ātri un nekontrolējami, kā meža ugunsgrēks," piekrīt Dr. Roberts Mērfijs.

"Tas ir plaši izplatīts, nākot gan no vakcinētajiem, gan balstvakcīnu saņēmušajiem cilvēkiem, kā arī "antivakseriem"," brīdina Mērfijs.

"Jūs būtu jucis, ja mēģinātu ar to inficēties. Tas ir kā spēlēties ar dinamītu."

Gadījumā, ja šī doma ir iešāvusies prātā, šeit ir pieci iemesli, kāpēc jums nevajadzētu apzināti mēģināt inficēties ar omikronu, ko uzskaitījuši ASV mediķi.

1. Tā nav saaukstēšanās

Pat vieglākajos omikrona paveida inficēšanās gadījumos tiek ziņots par drudzi, ķermeņa sāpēm, uztūkušiem limfmezgliem, sāpošu rīkli, dienām ilgu vājumu.

"Cilvēki runā par omikronu kā par saaukstēšanos. Tā nav saaukstēšanās. Tā ir dzīvībai bīstama slimība," sacīja Mērfijs.

"Pat cilvēki bez jebkādām hroniskām slimībām var saslimt smagi."

2. Pastāv iespēja saslimt ar "garo" kovidu

Ožas zaudēšana (un līdz ar to arī garšas) ir kļuvusi par bieži sastopamu simptomu pat vieglākajos Covid-19 gadījumos. Pētījumi liecina, ka aptuveni 80% cilvēku mēneša laikā atgūst ožu, bet citi nespēj saost pat pēc sešiem vai vairāk mēnešiem. Pastāv iespēja arī neatgūt šīs maņas.

Tā ir tikai viena no sekām, kas var tupināties, saslimstot ar "garo" kovidu. Tam raksturīgi ir arī tādi simptomi kā elpas trūkums, nogurums, drudzis, reibonis, caureja, sirdsklauves, muskuļu un vēdera sāpes, garastāvokļa maiņas un miega traucējumi.

Smagi "garā" Covid-19 gadījumi var atstāt negatīvas sekas uz plaušām, sirdi un nierēm, kā arī garīgo veselību.

3. Drauds bērnu drošībai

Tieši vairāk nekā puse (54%) bērnu vecumā no 12 līdz 17 gadiem, kuriem ir tiesības saņemt poti pret Covid-19, ir pilnībā vakcinēti. Saskaņā ar CDC datiem tikai 23% bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem ir saņēmuši pirmo devu. Tikai neliela daļa bērnu ir saņēmuši balstvakcīnu.

Tas nozīmē, ka, neievērojot noteikumus, sociālo distancēšanos, nevalkājot sejas masku, varat pakļaut riskam inficēt ar omikronu savus bērnus.

"Nedēļas beigās, 6. janvārī, tika ziņots par vairāk nekā 30 000 bērniem, kuri inficējušies ar Covid-19," liecina AAP pirmdien publiskotie dati.

Covid-19 infekcijas bērniem līdz šim ir bijušas vieglā gaitā, bet ļoti lipīgā omikrona varianta izraisītais saslimšanas gadījumu skaits liecina, ka bērni, kas jaunāki par 18 gadiem, tiek stacionēti rekordlielā skaitā, liecina CDC dati.

"Labākais veids, kā pasargāt bērnus, ir viņus vakcinēt," žurnālistiem sacīja CDC direktore Dr. Rošela Valenska.

4. Apgrūtinājums veselības aprūpes sistēmai

Apzināti inficējoties ar jebkuru SARS-CoV-2 variantu, "jūs turpināsiet pandēmiju un apgrūtināsiet veselības aprūpes sistēmu", sacīja Mērfijs.

"Veselības aprūpes sistēma nav paredzēta tikai, lai rūpētos par Covid-19 pacientiem. Tā ir paredzēta, lai rūpētos par bērniem ar apendicītu, cilvēkiem, kuriem ir sirdslēkmes un kuri iekļūst autoavārijās," svētdien CNN sacīja Brauna Universitātes dekāns Dr. Ašišs Jha.

5. Ar māti dabu nevar jokoties 

Vai tā jebkad ir bijusi laba doma apzināti inficēties? ASV daudzi, iespējams, atcerēsies, ka vecāki senāk mēdza rīkot "vējbaku ballīti", lai mazie saķertu šo kaiti no kāda jau inficēta bērna. Ņemot vērā, ka pieaugušo vecumā vējbakas izslimo smagāk, nodomāja, lai bērns inficējas ar šo slimību mazotnē un "tiek ar to galā".

"Tā arī bija slikta doma," sacīja Dr. Pols Offits, kurš par šo tēmu ir izveidojis izglītojošu filmu.

Viņš atklāj, ka viņa māsa aizvedusi savu bērnu uz šādu "vējbaku ballīti". Traģiskā kārtā bērns nomira šīs infekcijas dēļ.

"Nejokojiet ar dabasmāti," viņš teica. "Viņa mēģina mūs nogalināt jau kopš brīža, kad iznācām no okeāna uz sauszemes."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu