Lielbritānija plāno izvietot armiju Lamanša šaurumā (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons parakstījis rīkojumu, ka valsts armija būs atbildīga par krīzes risinājumiem saistībā ar maziem kuģiem un laivām, kurās nelegālie migranti šķērso Lamanša šaurumu.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija no Robežsardzes tuvāko nedēļu laikā pārņems operācijas Lamanšā vadību, vēstīja laikraksti "The Timer" un "Daily Mail".

Ministrijā apstiprināja, ka valdība pēta "visus ceļus", kā novērst nelegālās Lamanša šķērsošanas pieaugumu, bet Iekšlietu ministrija norādīja, ka ievieš "nepieciešamas ilgtermiņa pārmaiņas".

Pagaidām detalizētākas informācijas par plānu nav.

Lielbritānijas parlamenta opozīcijā esošie leiboristi ir apsūdzējuši Džonsonu par mēģinājumu "novērst uzmanību no tā haosa, kurā viņš nonācis" saistībā ar saviesīgiem pasākumiem premjera rezidencē Dauningstrītā laikā, kad pulcēšanās Londonā bija aizliegta Covid-19 izplatībai noteikto ierobežojumu dēļ.

Savukārt aktīvisti Lielbritānijas valdības plānu kritizē kā "cietsirdīgu un necilvēcīgu".

Lielbritānijas Aizsardzības ministrijā noradīja, ka "nepieņemami liels skaits cilvēku turpina veikt bīstamo ceļu pār Lamanšu, un traģiskā cilvēku bojāeja pērn novembrī ir spēcīgākais atgādinājums, ka viņi ir jāaptur".

Francijas ziemeļu piekrastes tuvumā 24.novembrī gāja bojā 27 migranti, nogrimstot laivai, ar kuru viņi mēģināja šķērsot Lamanšu. Tikai trīs cilvēkiem izdevās izglābties. Tā bija upuru skaita ziņā lielākā katastrofa Lamanšā, kopš šis jūras šaurums kļuvis par vienu no nelikumīgas robežu šķērsošanas centriem.

Iekšlietu ministrijā informēja, ka jau tagad bruņotie spēki sadarbojas ar robežsardzi operācijās Lamanšā.

Leiboristu ēnu valdības iekšlietu ministre Iveta Kūpere kritizēja Lielbritānijas valdību par nespēju sadarboties ar Franciju, lai Lamanša ūdeņos neietu bojā cilvēki un noziedzīgi grupējumi negūtu peļņu no nelegālās kanāla šķērsošanas.

Viņa atgādināja, ka 2019.gadā Lamanšā jau patrulēja jūras spēku kuģi, bet nevienu nelegālo migrantu transportlīdzekli tā arī nepārtvēra, lai gan operācijas izmaksas bija lielas.

"The Times" vēstīja, ka britu valdība plāno migrantus nosūtīt uz tādām valstīm kā Gana un Ruanda, kur tiks izskatīti viņu patvēruma pieteikumu un izvietošana. Oficiāli tādi plāni nav apstiprināti.

Šogad jau vairāk nekā 450 cilvēku ir mēģinājuši šķērsot Lamanša šaurumu. 2021.gadā tādu cilvēku skaits sasniedza jaunu rekordu - Lielbritānijā pēc bīstamā ceļa pār šaurumu ieradās vismaz 28 000 migrantu.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu