"Saburzīts oderējums." Lietuvā apbedīšanas birojs atkārtoti izmanto zārkus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Maciej Tolwinski/Shutterstock

Lietuvā nepatīkamā situācijā iekūlies Viļņas arhibīskapijai piederošs apbedīšanas birojs, kas, kā noskaidrojuši žurnālisti, saviem klientiem tirgojis jau lietotus zārkus, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs "LRT".

Saskaņā ar darbinieku stāstīto, uzņēmums "Laidojimo paslaugų centras" apmēram trīs gadus tirgojis jau iepriekš izmantotus zārkus, uzdodot tos par jauniem.

Kad mirušie tika vesti uz kremāciju Polijā, tos izņēma no zārkiem un ievietoja kartona kastēs. Lietotie zārki pēc tam tika atvesti atpakaļ uz Lietuvu un pārdoti vēlreiz. Jauna zārka cena ir ap 300 līdz 1200 eiro, kamēr kartona zārki izmaksā tikai ap 16 eiro.

Par apbedīšanas birojā notiekošajām mahinācijām raidorganizācijai LRT pastāstīja darbinieki, kuri ar savām pretenzijām jau pirms tam bija vērsušies pie priekšniecības, taču neatrada dzirdīgas ausis.

"Lieku līķi zārkā un redzu, ka zārks, tā sakot, tiek izmantots ne pirmo reizi,"

stāsta uzņēmuma bijušais darbinieks Ludviķis. "Saburzīts oderējums, palikušas kādas pēdas, piemēram, asinis vai kas cits. Gadījumos, kad zārkā tiek guldīts līķis, kas vēl nav pilnībā nožuvis, caur drēbēm izsūcas šķidrumi. Kamēr mirušais atrodas zārkā, neko nevar redzēt, taču, ja to izņem, kļūst redzams - šeit kāds ir gulējis."

LRT aprēķini liecina, ka pagājušajā gadā vien apbedīšanas birojs šādā veidā varētu būt nopelnījis ne mazāk par 45 000 eiro.

Uzņēmuma vadība apgalvo, ka zārki tikuši vesti atpakaļ uz restaurāciju. Taču medija rīcībā esošajos dokumentos norādīts, ka pagājušā gada firma atjaunojusi tikai četrus zārkus. Saskaņā ar darbinieku liecībām šajā periodā atkārtoti tika izmantoti apmēram 150 zārki.

Viļņas arhibīskaps Gintars Grušs norādījis, ka "uzņēmums pieļāva ar augstiem caurredzamības standartiem saistītas kļūdas darba procesā, tas ir sazinājies ar cilvēkiem, kuriem pakalpojumi tika sniegti nepilnīgi".

"Laidojimo paslaugų centras" vadītājs Aruns Žilens darbinieku stāstīto skaidro ar to, ka Covid-19 pandēmijas dēļ krematorijā Suvalkos esot mainīti noteikumi, kā rezultātā atsevišķu veidu zārki netiekot pieņemti. Taču krematorijas vadītājs šo versiju noraida. Pagājušajā gadā esot dedzināti visu veidu zārki, izņemot lakotos - tieši tāpat, kā tas bijis līdz šim.

Uzņēmumā notiek iekšējā izmeklēšana. 13. janvārī Žilens iesniedza atlūgumu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu