Apsardzes uzņēmumi prognozē sabiedrības neapmierinātības palielināšanos saistībā ar respiratoru lietošanas prasību (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
FFP2 respiratori.
FFP2 respiratori. Foto: Edijs Pālens/LETA

Prasība iedzīvotājiem publiskās vietās obligāti lietot medicīnisko masku vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratoru bez vārsta varētu veicināt atsevišķu iedzīvotāju norāda Drošības nozares kompāniju asociācijas valdes priekšsēdētājs Arnis Vērzemnieks.

"Viennozīmīgi, ka spriedze un agresivitāte no cilvēku puses pastāv jau tagad. Jau līdzšinējo ierobežojumu laikā ir bijuši cilvēki, kas nāk un meklē provokācijas.

Ar to rēķināmies un tā, visticamāk, būs arī masku jautājumā," sacīja Vērzmnieks.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka lielākā daļa iedzīvotāji valsts noteiktās prasības izpilda godprātīgi un izteica cerību, ka tā būs arī saistībā ar masku un respiratoru lietošanas prasības ievērošanu.

"Tomēr, kā redzams, ir arī politiķi, kas iet un skaidro attiecības ar apsargiem, it kā viņš būtu pieņēmis to lēmumu. Tas ir diezgan nožēlojami," teica Vērzmnieks.

Tāpat viņš pieļāva, ka jaunā prasība vēl vairāk palielinās problēmu ar darbaspēka trūkumu apsardzes nozarē, jo ir apsargi, kas lielās spriedzes dēļ nevēlas strādāt objektos, kur jāveic šāda veida pārbaudes.

Tikmēr apsardzes kompānijas SIA "Koblenz drošība" valdes priekšsēdētājs Raivis Terinks aģentūrai LETA pastāstīja, ka uzņēmuma apsargājamie sabiedriskie objekti jau ir izvirzījušas prasības gan par pašu apsardzes darbinieku apgādi ar FFP2 respiratoriem, gan arī precizē noteikumus par personu kontroli pie sabiedrisko vietu ieejas.

"Saviem apsardzes darbiniekiem jau šādas FFP2 maskas ir sagādātas. Tāpat arī šobrīd risinām iespēju ar veikalu tīkliem un ārstniecības iestādēm, lai uz pirmajām dienām apsardzes darbinieki varētu izsniegt apmeklētājiem FFP2 maskas, ja tiem tādas nebūs līdzi," sacīja Terinks.

Viņš arī atzina, ka jaunie noteikumi noteikti ietekmēs apsardzes darbinieku ikdienu. Terinks prognozēja, ka pirmajā nedēļa būs ļoti daudz jautājumu no apmeklētājiem, arī iebildumi un pretenzijas.

"Mūsuprāt svarīgākais uzdevums šobrīd ir visas sabiedrības un sabiedrisko vietu apmeklētāju informēšana par šo jaunumu.

Nepieciešamas jaunas un skaidras brīdinājuma zīmes pie ieejas sabiedriskajās vietās, lai mazinātu drūzmēšanos pie ieejām un neskaidrību risināšanu ar apsardzes darbiniekiem,"

teica Terinks, uzsverot, ka savlaicīga informētība noteikti mazina neskaidrības, kā arī negatīvu emociju vai agresijas iespēju pret sabiedrisko vietu apsardzi vai personālu.

Jau ziņots, ka no 25. janvāra publiskās vietās varēs lietot tikai medicīniskās maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratorus bez vārsta, tādējādi būs aizliegta auduma masku valkāšanu publiskās vietās, paredz Ministru kabineta pieņemtie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Vienlaikus tiek pieļauts, ka izglītojamie no septiņu līdz 12 gadu vecumam var nelietot minētos sejas aizsegus, ja viņi lieto nemedicīnisku jeb auduma aizsegu. Arī sabiedriskajā transportā bērni drīkstēs turpināt lietot nemedicīnisku aizsegu.

Ar grozījumiem no noteikumiem tiek svītrots izņēmums, ka pirmās līdz trešās klases izglītojamie izglītības procesā mācību telpā var vispār nelietot sejas masku, un ir svītrots izņēmums, ka pilnībā vakcinētas vai pārslimojušas personas kontrolētā kolektīvā, piemēram, darba vietā, izglītības iestādē, amatieru kolektīvā, izglītojamie ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu klātienes izglītības procesā mācību telpā, drīkst vispār nelietot sejas masku, jo omikrona straujās izplatības un infekciozitātes dēļ vairs nav pieļaujams, ka vietās, kur pulcējas cilvēki, vispār netiktu lietotas sejas maskas.

Valdības sēdes laikā Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovskis pauda, ka maznodrošinātām personām tiks nodrošinātas 50 maskas, kas aprēķināts kā pietiekams apjoms divu mēnešu periodam.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu