Covid-19 ⟩ Lietuvā nenosaka obligātu vakcināciju mediķiem un sociālajiem darbiniekiem (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Seimam ceturtdien neizdevās pieņemt likuma grozījumus, kas paredzēja noteikt, ka mediķiem un sociālajiem darbiniekiem vakcinācija pret Covid-19 būtu obligāta.

Par grozījumiem nobalsoja 60 Seima deputāti, pret - 53 un vēl desmit parlamenta locekļi no balsošanas atturējās. Lai grozījumi tiktu pieņemti, būtu vajadzējis, lai tos atbalsta vairāk nekā puse visu Seima deputātu. Pavisam Seimā ir 141 deputāts.

Ierosinājumus par mediķu un sociālo darbinieku obligāto vakcināciju nolūkā garantēt mierīgu un drošu medicīnas un sociālās aprūpes iestāžu darbību straujas koronavīrusa omikrona paveida izplatības apstākļos bija izstrādājusi valdība, bet parlamenta balsojumā tos atbalstīja tikai valdošās koalīcijas frakciju deputāti.

Kā pirms balsojuma izteicās valdošās Liberāļu kustības frakcijas vadītājs Euģēnijs Ģentvils, lai maksimāli iegrožotu vīrusa izplatību, vajadzīgs vesels pasākumu komplekss.

"Katra cilvēka dzīvība ir tā vērta, lai deputāti rīkotos. Ja tā nedarām, mums personiski jāuzņemas daļa atbildības par katru nāves gadījumu," viņš uzsvēra.

Tikmēr opozīcijā esošās Lietuvas reģionu frakcijas deputāts Remiģijs Žemaitaitis apgalvoja, ka iecerētie grozījumi šķeļ sabiedrību un politiķus un nav vajadzīgi.

Grozījumu projektā bija paredzēts, ka infekcijas slimību dēļ noteiktas valsts līmeņa ārkārtējās situācijas vai karantīnas laikā noteiktu nozaru darbinieki drīkstētu strādāt tikai tad, ja saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu un balstdevu, un tikai tik ilgi, kamēr tiek uzskatīts, ka viņi saglabājuši imunitāti pret šo slimību.

Šo prasību bija paredzēts attiecināt arī uz visiem strādājošajiem, kas sniedz uzkopšanas, pārtikas piegādes vai citus pakalpojumus minēto nozaru iestādēs vai nodrošina sociālo aprūpi mājās. Atbrīvojums no obligātās vakcinācijas tiktu pieļauts attiecībā uz darbiniekiem, kuri nevar vakcinēties medicīnisku iemeslu dēļ, kā arī tiem, kas pārslimojuši Covid-19, kamēr tiek uzskatīts, ka viņiem saglabājusies imunitāte.

Nevakcinētie darbinieki, ja viņu darba raksturs atļauj, drīkstētu strādāt attālināti, bet pretējā gadījumā viņi varētu tikt pārcelti uz amatiem, kuros vakcinācija nav obligāta, vai atstādināti no darba pienākumu veikšanas, nemaksājot algu, un trīs mēnešus no atstādināšanas brīža darba devējam būtu tiesības bez brīdinājuma pārtraukt ar viņiem darba līgumu, nemaksājot atlaišanas pabalstu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu