"Palikām bez auto!" Ģimene vētras postījumu rezultātā zaudē mašīnu un pieprasa kompensāciju (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" sižeta

Talsu novada Vandzenē vētras gāzts koks iznīcinājis ģimenes vienīgo automašīnu, kas iegādāta nesen, bet kurai nav KASKO apdrošināšanas. Ģimene pieprasa kompensēt zaudējumus uzņēmumam "Latvijas Valsts ceļi", kura pārraudzībā esošā ceļa malā auga koks, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Raidījumā vērsās ģimene, kura dzīvo Talsu novada Vandzenes pagastā. Saime raidījumam ziņoja par janvāra vētras postažu - 14. janvāra rītā spēcīgā vēja gāzts koks uzkrita īpašuma vārtiem un pie mājas novietotajai ģimenes vienīgajai automašīnai "Audi", ko saime nesen iegādājusies.

Vētras un tās postījumu izbiedēta, ģimene torīt sazinājās ar Valsts policiju, kas ieradās un fiksēja skādi. Tā kā nekustamais īpašums nav apdrošināts, pašu spēkiem saremontējuši vārtus, bet, kā noskaidrojuši autoservisā, cietušo automašīnu gan neesot izdevīgi remontēt. Tāpēc iedzīvotāji prasa kompensēt zaudējumus par koka izpostīto automašīnu.

Noskaidrojot, ka reģionālais autoceļš Talsi—Upesgrīva (P127), kā teritorijā auga koks, ir VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) pārraudzībā, ģimene sazinājusies ar LVC. Pēc telefonsarunas uzklausītajiem iedzīvotājiem šķiet, ka LVC kavējas ar palīdzību.

Cietusī Sindīja stāsta: "Sazvanītais darbinieks man atbildēja: "Ko man darīt tādā situācijā, ja jums tas noticis?" Es teicu, ka varbūt jāvienojas par zaudējumu segšanu, lai nebūtu tā, ka esam zaudējuši vienīgo ģimenes auto. Nekur mēs netiekam: nedz paši, nedz bērnu varam aizvest kaut kur. Mums teica, ka jāgaida mēnesis, kamēr izskatīs sūdzību. Teica, lai rakstām sūdzību, tad to izskatīs. Nelikās, ka kāds ieinteresēts palīdzēt."

Bezizejas situācijā un izmisumā sazvanīja pat Valsts prezidenta kanceleju Rīgas pilī, kas, uzklausot palīgā saucienu, ieteica neatmest cerības un cīnīties par kompensāciju ar žurnālistu palīdzību, "Bez Tabu" komandai stāstīja izmisusī ģimenes pārstāve Sindija.

Konkrēto valstij piederošo ceļu ieskauj daudzi koki. Iedzīvotāji informēja, ka jau agrāk spēcīgs vējš nogāzis citu koku. Tāpat savulaik kaimiņu īpašuma saimnieki esot vairākkārt pieprasījuši apsekot kokus un nozāģēt bīstamos.

Pēc kaimiņu uzstājības vairākus kokus alejā nozāģēja, norādīja ģimene, uzskatot, ka arī nupat kritušais bija jālikvidē laikus, kam gan LVC nepiekrīt.

LVC pārstāve Anna Kononva norādīja: "Konkrētajā apkaimē ir koku aleja, kas ir apsekota. Vairākus kokus ar pašvaldības un Dabas aizsardzības pārvaldes atļauju nocirta. Šogad plānota nākamā koku kopšanas stadija: vainagu kopšana tiem kokiem, kas atstāti alejā. Konkrētais [nupat vētrā gāztais] koks netika atzīts par bīstamu, tam netika paredzēta nociršana, tam bija paredzēta vainaga kopšana. Vētras laikā šis koks izgāzts ar saknēm, tas nav lūzis, kā tas notiek tad, ja koks ir bojāts."

Ja rodas bažas, ka koki apdraud īpašumu, jāvēršas pašvaldībā vai LVC. LVC pēc savas un iedzīvotāju iniciatīvas, saskaņojot ar vietvarām un Dabas aizsardzības pārvaldi, ik gadu organizē koku apsekošanu un nozāģēšanu, ja tos atzīst par bīstamiem, informēja Kononova.

LVC pirmsšķietami spriež, ka konkrētajā situācijā par skādi kompensācija nepienākas, jo koks iepriekš neesot atzīts par bīstamu.

Kononva norādīja: "Ja bojāts īpašums, saimniekiem jāvēršas Valsts policijā, jāfiksē gadījums. Vēlāk policija izsniegs attiecīgo aktu. Ja īpašnieks uzskata, ka vainīgais notikušajā ir uzņēmums LVC, jāvēršas ar iesniegumu LVC. Katrs šāds iesniegums tiek vērtēts atsevišķi, kā arī tiek pieņemts lēmums, izvērtējot visus apstākļus. Līdz ar to arī šajā gadījumā iedzīvotājiem jāvēršas ar iesniegumu LVC."

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu