Austrija nosaka obligāto vakcināciju pret Covid-19. Kuras valstis varētu sekot šim piemēram? (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

1. februāris ir diena, kad Austrijā stājās spēkā jauni noteikumi. Šī valsts ir pirmā Eiropā, kurā visiem pieaugušajiem ir obligāts pienākums vakcinēties, pretējā gadījumā saskaroties ar lieliem sodiem. Kuras valstis varētu sekot Austrijas piemēram?

BBC vēsta, ka obligātās vakcinācijas prasība stājas spēkā 1.februārī, taču vakcinācijas statusu sāks pārbaudīt tikai marta vidū. Prasība būs spēkā līdz 2024. gada janvārim, taču to varēs pārtraukt arī ātrāk.

Pilngadīgajiem nevakcinētajiem iedzīvotājiem draud naudassodi 600 līdz 3600 eiro apmērā. Izņēmumi tiek pieļauti attiecībā uz cilvēkiem, kuri medicīnisku iemeslu dēļ nedrīkst vakcinēties, un grūtniecēm.

Austrijas amatpersonas, ieviešot obligāto vakcināciju, paziņojušas, ka tas ir vienīgais veids, kā izvairīties no arvien jauniem koronavīrusa saslimstības viļņiem.

Lai arī Austrija pašlaik ir vienīgā Eiropas valsts, kurā ir spēkā obligāta prasība vakcinēties visiem pieaugušajiem, vairākās citās Eiropas valstīs arī ir spēkā prasība atsevišķām iedzīvotāju grupām obligāti vakcinēties. "Euronews" ir apkopojis šīs valstis.

Grieķija

Grieķijā par nevakcinēšanos tiek sodīti cilvēki vecumā virs 60 gadiem, ja viņi atsakās vakcinēties. Tiek norādīts, ka sods par nevakcinēšanos būs 100 eiro mēnesī, ja vakcinācijas process netiks sākts līdz 2. februārim.

Grieķijas premjerministrs Kiriakoss Mitsotakis uzsvēra, ka šajā valstī 90% no Covid-19 nāves gadījumiem bija saistīti tieši ar vecāko iedzīvotāju grupu. Kopš septembra Grieķijā spēkā ir obligāta prasība vakcinēties iedzīvotājiem, kuri strādā veselības aprūpē, sabiedriskajā un privātajā sektorā.

Atēnās tiek pieprasīts vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, lai iedzīvotāji varētu saņemt dažādus sabiedriskos pakalpojumus, piemēram, apmeklēt  restorānus.

Vācija

Vācijas amatpersonas apspriež dažādus priekšlikumus, ar kuriem vakcinācija faktiski kļūtu par obligātu pienākumu, kas paredzētu sodus tiem, kuri izvēlas nevakcinēties.

Kanclers Olafs Šolcs atbalstītu obligātu vakcināciju līdzīgi kā Austrijā, taču lemšana par to ir atstāta likumdevēju pārziņā. Pašlaik lielākās neskaidrības ir par to, vai obligātu vakcināciju noteikt visai sabiedrībai, vai tikai vecākajai sabiedrības daļai (līdzīgi kā Grieķijā).

Bijusī kanclere Angela Merkele iepriekš paudusi, ka obligāts vakcinācijas pienākums nav nepieciešams, tomēr decembrī viņa sacīja - ja viņa būtu Bundestāga deputāte, viņa balsotu par obligātu vakcināciju.

Itālija

5. janvārī Itālija paziņoja, ka vakcinācija pret kovidu būs obligāta visiem cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem. Turklāt šāds paziņojums izskanēja laikā, kad valsts pieredzēja rekordlielu slimības uzliesmojumu.

Pagājušā gada aprīlī Itālija bija viena no pirmajām valstīm Eiropā, kas obligātu vakcināciju noteica veselības aprūpes profesionāļiem ar mērķi aizsargāt pacientus. Vēlāk šī prasība tika paplašināta, liekot vakcinēties skolotājiem, militārpersonām, policijas darbiniekiem un glābējiem.

Pēc 15. decembra obligāta prasība vakcinēties tika noteikta arī augstskolu darbiniekiem.

Francija

Francijas veselības ministrs Olivjē Verāns paziņoja, ka "obligāta vakcinācija nav izvēle, kurai dotu priekšroku Francija", jo to būtu pārāk grūti īstenot.

Tiesa gan, šajā valstī vakcinācija ir obligāta veselības un sociālās aprūpes darbiniekiem, ugunsdzēsējiem un transporta nozarē strādājošiem. Šī prasība stājās spēkā pērn septembrī.

24. janvārī pēc ilgām debatēm parlamentā tika ieviesta vakcinācijas pase. Lai iegūtu šādu pasi, iedzīvotājiem ir jāpierāda vakcinācijas vai kovida pārslimošanas fakts. Vakcinācijas pase ir nepieciešama, lai varētu apmeklēt restorānus, bārus, sporta zāles, pasākumus un citus sociālās dzīves notikumus.

Savukārt tiem cilvēkiem, kuru darba specifika paredz kontaktu ar citiem cilvēkiem, ir obligāta prasība uzrādīt šādu vakcinācijas pasi.

Ungārija

Vakcinācija Ungārijā ir obligāta veselības aprūpes darbiniekiem, valsts skolu skolotājiem un valsts institūcijās strādājošajiem. Privātajām kompānijām ir tiesības izlemt – noteikt saviem strādājošajiem vakcināciju par pienākumu vai ne.

Ungārijas amatpersonas, tostarp premjerministrs Viktors Orbāns, ir aicinājušas iedzīvotājus pēc iespējas drīzāk vakcinēties pret Covid-19.

Latvija

Latvijā spēkā ir pasākumi, kas ierobežo nevakcinēto iedzīvotāju iespējas.

Kopš 15. decembra klātienē strādājošajiem ir nepieciešams uzrādīt sertifikātu par vakcināciju vai pārslimošanu. Valsts institūcijās šī prasība attiecas arī uz attālināti strādājošajiem. Latvijā obligāta prasība vakcinēties ir veselības aprūpē strādājošajiem, skolotājiem un sociālās aprūpes dienesta darbiniekiem. Sertifikāts ir obligāts, lai apmeklētu lielveikalus, kultūras pasākumus un restorānus.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts "Euronews" sacīja, ka "Latvija seko līdzi citu valstu lēmumiem par obligātu vakcināciju" un netiek izslēgta iespēja, ka arī Latvija varētu tiem sekot.

Lielbritānija

Covid-19 vakcīnas būs obligātas veselības un sociālās aprūpes darbiniekiem no 1. aprīļa. Kā paziņoja Lielbritānijas veselības sekretārs Sadžids Džavids, viņš gan nedomā, ka Lielbritānijā kādreiz varētu noteikt obligātu prasību vakcinēties visiem pieaugušajiem, jo pretestība vakcinācijai šajā valstī ir zema.

Sociālās aprūpes iestādēs strādājošajiem jau kopš novembra ir nepieciešams vakcinācijas sertifikāts.

Zviedrija

Zviedrijas Veselības ministrijas pārstāvis "Euronews" norādīja, ka valdībai nav plāna ieviest obligātu vakcināciju.

"Vakcinācija joprojām ir brīvprātīga, un tiek veidota abpusēja uzticība, palīdzot pilsoņiem pieņemt pārdomātus lēmumus, kas arī ir palīdzējis sasniegt augstus vakcinācijas rādītājus," sacīja Zviedrijas veselības ministrijas amatpersona.

Zviedrijā spēkā ir prasība, kas paredz vakcinācijas sertifikātu gadījumos, ja tiek rīkots pasākums iekštelpās, kuros ir vairāk nekā 50 apmeklētāji.

Dānija

Dānijas premjerministre Mete Frederiksena decembrī paziņoja, ka "valdība vēlētos, lai tas būtu pats iedzīvotājs, kurš pieņemtu lēmumu par vakcinēšanos". Dānijā bija spēkā prasība par Covid-19 sertifikātu vai negatīvu testu, lai ļautu iedzīvotājiem apmeklēt restorānus, kino vai frizierus.

Šeit gan jāpiebilst, ka no pirmdienas šie nosacījumi vairs nav spēkā, jo Dānija ir izbeigusi visus ar kovidu saistītos ierobežojumus. Turklāt varasiestādes paziņojušas, ka "Covid-19 vairs nav sociāli kritiska slimība".

Šveice

Šveices valdība uzstāj, ka "obligātās vakcinācijas prasība tiek izslēgta", tomēr tiek norādīts, ka ir nepieciešams sniegt caurspīdīgu informāciju tiem iedzīvotājiem, kas vēl šaubās.

Valdība vai vietējie kantoni var noteikt obligātu vakcināciju noteiktām "riska grupām, taču tam jānotiek saskaņā ar ļoti stingriem noteikumiem un prasībām". Šveices valdībā uzsver, ka neviens nedrīkst tikt piespiests vakcinēties.

Tiesa gan, novembra beigās notikušajā referendumā Šveices iedzīvotāji atbalstīja nepieciešamību pēc Covid-19 sertifikātu saglabāšanas. Tādēļ šajā valstī sertifikāts ir nepieciešams, lai apmeklētu iekštelpu pasākumus, restorānus, bārus un kinoteātrus.

Slovēnija

Slovēnijas Veselības ministrija "Euronews" norādīja, ka valstī nav obligātās vakcinācijas prasības. Valsts konstitucionālā tiesa decembrī bloķēja prasību, ar kuru valsts iestāžu darbiniekiem būtu nepieciešams būt vakcinētiem vai kovidu pārslimojušiem.

Tiesa gan, lai apmeklētu vai strādātu sabiedriskās vietās, ir nepieciešams negatīvs kovida tests vai arī sertifikāts, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu.

"Mēs piekrītam Eiropas Komisijas prezidentam, ka obligāta vakcinācija būtu apspriežama Eiropas Savienības līmenī. Jebkurā gadījumā, būtu jāpanāk sociāli-politisks kopsaucējs, lai šādu prasību vispār varētu ieviest," norāda Slovēnijas Veselības ministrijas pārstāvji.

Slovākija

Slovākijas premjerministrs paziņoja, ka valsts apsvērtu obligātas vakcinācijas prasību, ja jauns Covid-19 paveids radītu strauju pacientu skaita pieaugumu slimnīcās.

"Ja rastos paveids, kā dēļ cilvēkiem būtu nepieciešams ārstēties slimnīcās, mēs apsvērtu domu par obligātu vakcināciju. Tomēr pagaidām datu par to, kā omikrons ietekmē hospitalizāciju, vēl trūkst. Tāpēc ir svarīgi pagaidīt līdz omikrona viļņa beigām," sacīja premjers Eduards Hegers.

Slovākijas veselības un tieslietu ministri apstiprināja, ka par obligātu vakcināciju valstī ir domāts un teorētiski pastāv iespēja, ka Slovākija nākotnē varētu iet kaimiņvalsts Austrijas pēdās.

Polija

Polijas veselības ministrs decembrī paziņoja, ka tiek gatavota obligāta prasība vakcinēties visiem medicīnas nozarē strādājošajiem, kas stāsies spēkā 1. martā. Tāpat tiek gatavota obligātās vakcinācijas prasība visiem skolotājiem un "uniformu nozarēm", respektīvi – militārpersonām un policijai.

Luksemburga

Luksemburgas parlaments janvārī debatēja par to, vai noteikt vai nenoteikt vakcināciju par obligātu prasību. Lai arī tika lemts arī par visu pieaugušo vakcināciju, beigās pieņemts lēmums noteikt obligātu vakcināciju veselības aprūpē strādājošajiem, kā arī visiem iedzīvotājiem, kas vecāki par 50 gadiem.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu