ZVA skaidro, kā energokrīze ietekmē zāļu cenas Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tabletes. Ilustratīvs attēls.
Tabletes. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Visā Eiropā augušas elektroenerģijas cenas - dārgāka kļuvusi elektrība, gāze, arī degviela. Tas viss ietekmē ražošanu - tostarp medikamentu izgatavošanu, vēsta Latvijas Radio. 

Medikamentu cenu griestus stingri nosaka Ministru kabineta noteikumi, un tos veido vairāki faktori. Taču liela loma ir ražošanas un piegādes izmaksām, kuras tagad lielā mērā ietekmē gan augošās elektrības un gāzes cenas, kā arī degvielas izmaksas.

Zāļu valsts aģentūras direktores vietnieks Sergejs Akuličs gan skaidroja, ka zāļu cenu kāpums notiek ierastā ritmā - parasti tas ir zem 5% gadā, un tā ir arī šobrīd. 

Nav noliedzams - tāpat kā citos sektoros, cenas nākas celt arī medikamentu ražotājiem.

"Zāļu cenas līdzīgi citiem produktiem kāpj inflācijas ietekmē, jo aug izmaksas saistībā ar zāļu ražošanu un citiem saistītiem procesiem, bet, ja godīgi, – esam analizējuši situāciju un nav tā, ka šogad šis pieaugums būtu lielāks nekā iepriekšējos gados," teica Akuličs.

Akciju sabiedrības "Repharm", kuras pārraudzībā ir gan aptiekas, gan zāļu lieltirgotavas, padomes priekšsēdētāja vietnieks Dins Šmits atzina, ka gan aptieku, gan lieltirgotavu uzturēšanas izmaksas augušas, taču šobrīd iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, ka cenas ievērojami varētu augt jau minēto cenu griestu dēļ.

Šmits gan neizslēdza, ka farmācijas uzņēmumi varētu nākt kopā, lai situācijai meklētu risinājumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu