Partijas "Republika" valde izteikusi neuzticību līdzpriekšsēdētājam Vjačeslavam Dombrovskim (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Politiķis Vjačeslavs Dombrovskis
Politiķis Vjačeslavs Dombrovskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Partijas "Republika" valde šovakar izteikusi neuzticību politiskā spēka līdzpriekšsēdētājam Vjačeslavam Dombrovskim.

Valde arī pieņēmusi lēmumu organizēt biedru sapulci šī gada 5.martā, lai lemtu par partijas statūtu maiņu, informēja "Republikas" valdes loceklis, Saeimas deputāts Ēriks Pucens, apgalvojot, ka lēmums par sapulces sasaukšanu pieņemts partijas valdē ar kvorumu.

"Republika" valde šovakar izteikusi neuzticību Dombrovskim saistībā ar aptuveni 300 cilvēku kavēšanu uzņemt biedru rindās, no kuriem aptuveni 250 pārstāvējuši partijas republikāņu flangu.

Saskaņā ar Pucena pausto, partijas valde sēdē, kurā piedalījās četri no sešiem valdes locekļiem - Sandis Ģirģens, Kaspars Ģirģens, Pucens un Jevgēnijs Koršenkovs - šovakar atcēlusi Dombrovska un Evijas Papules iniciēto šogad 26.februārī sasaukto biedru sapulci, kurā bija plānota partijas valdes pārvēlēšana un Dombrovska ievēlēšana par vienīgo valdes priekšsēdētāju. Kopsapulce atcelta, jo aptuveni trešdaļa partijas dibinātāju atsaukusi savus parakstus no iesnieguma par partijas dalībnieku sapulces sasaukšanu.

Šovakar valde nolēmusi, ka martā notiks partijas biedru kopsapulce, kā arī nolēma partijā uzņemt daļu no juridiski neuzņemtajiem biedriem - vairāk nekā 120 cilvēkus.

Partijas biedru kopsapulcē martā tiks lemts par statūtu maiņu, turpmāk paredzot vienu priekšsēdētāju. Tāpat plānota partijas vēlēto amatpersonu pārvēlēšana, kā arī tiks diskutēts par partijas nākotnes attīstības virzieniem.

Partijas valdes loceklis Sandis Ģirģens norādīja, ka valde saņēmusi 40 partijas dibinātāju iesniegumu, kuri, "pamatojoties uz Dombrovska liktajiem šķēršļiem biedru uzņemšanā no partijas dibināšanas brīža pērnā gada septembrī, izteikuši neuzticību 26.februāra Dombrovska iniciētajai biedru sapulcei un aicināja valdi izsludināt citu sapulci".

Kā norāda Sandis Ģirģens, "Dombrovskis publiski maldinājis biedrus un sabiedrību, ka valde nav rīcībspējīga". Viņš pauž, ka Dombrovska iniciētais partijas dibinātāju iesniegums zaudējis juridisku spēku trešdaļas atsaukto parakstu dēļ

Sandis Ģirģens uzskata, ka "laikā, kad partiju sistēma un valsts kopumā piedzīvo konstitucionālo krīzi, Dombrovskis dara visu, lai partijā netiktu juridiski uzņemti aptuveni 300 biedru".

"Mums izdevās partijas dibināšanas posmā līdz septembra beigām pulcēt vairāk nekā 560 biedru, bet izrādās, ka reģistrā ir pieteikti tikai partijas dibinātāji. Aicinot šo jautājumu korekti sakārtot 2022.gada 2.februāra valdes sēdē, Dombrovskis valdes sēdē atteicās iekļaut jautājumu par šo biedru uzņemšanu," norāda Sandis Ģirģens.

Viņš pauž, ka šī situācija ir tikai stiprinājusi ar partiju saistītos cilvēkus kā vienotu komandu un īsā laika periodā atkārtoti savākta daļa uzņemamo biedru iesniegumi par iestāšanos partijā.

Sandis Ģirģens uzskata, ka "Republikas" "reiderisma mēģinājums" bija iespējams, jo partijas biedru reģistru uzturēja ar Dombrovski saistīta persona, ko viņš pats valdes sēdē izvirzīja un kuras atbildība bija arī biedru un jaunuzņemamo biedru iesniegumu apstrāde.

Savukārt partijas valdes loceklis Pucens norāda, ka Dombrovskis "zem skaļiem paziņojumiem slēpj mēģinājumu nedemokrātiskā ceļā pārņemt varu partijā un izrēķināties ar Sandi Ģirģenu". Viņš norāda, ka šādā situācijā lielākā daļa biedru un dibinātāju ir parādījuši vienotu nostāju, ka tas nav pieņemami un 5.marta biedru sapulcē tiks sākts jauns partijas attīstības posms.

Kā ziņots, iepriekš Dombrovskis paziņoja, ka "Republikas" biedru grupa sasaukusi partijas biedru sapulci 26.februārī, kurā plānotas partijas vadības vēlēšanas. Par iniciatīvu sasaukt kopsapulci esot bijusi parakstījusies viena desmitā daļa partijas biedru.

Saskaņā ar Dombrovska pausto, kopsapulcē paredzēts veikt izmaiņas politiskās partijas "Republika" statūtos, ievēlēt valdi un valdes priekšsēdētāju un skatīt citus organizatoriskus jautājumus. Ja sanāksmē tomēr netiks apstiprināti statūtu grozījumi, tad paredzētas valdes un divu līdzpriekšsēdētāju vēlēšanas.

Skaidrojot izveidojušos situāciju partijā, Dombrovskis iepriekš uzsvēra, ka pašlaik valde faktiski nav lemtspējīga, jo tajā ir dažādi uzskati partijas darbībai būtiskos jautājumos. "Tāpēc partijas biedru grupa ir pārņēmusi iniciatīvu, lai grozītu statūtus, pārvēlētu valdi un lai atjaunotu valdes lemtspēju un partijas darbību atbilstoši tās sākotnēji izvirzītajiem mērķiem," iepriekš norāda politiķis.

Kā ziņots, partijā izveidojušās divas puses, kurām ir pretēji viedokļi Sanda Ģirģena tā dēvētajā "telefona lietā". Abas puses rosinājušas lemt par "Republikas" ārkārtas kopsapulces sasaukšanu.

Domstarpības "Republikas" vadībā iezīmējušās pēc TV3 raidījuma "Nekā personīga" publicētās informācijas par aizdomām, ka bijušais iekšlietu ministrs, "Republikas" līdzpriekšsēdētājs Sandis Ģirģens varētu būt paturējis amata vajadzībām piešķirto telefonu. Ģirģens gan kriminālprocesu uzskata par safabricētu, lai atriebtos viņam un godīgajiem ierēdņiem par to, ka lauzis negodīgu iepirkumu tradīciju.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pauda Dombrovskis, lai noņemtu aizdomu ēnu, Ģirģenam būtu jāaptur savas līdzpriekšsēdētāja pilnvaras partijā.

Savukārt atbalstu Sanda Ģirģena palikšanai līdzpriekšsēdētāja amatā pauž "Republikas" valdes locekļi, Saeimas deputāti Pucens un Kaspars Ģirģens.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu