Pētījums: Covid-19 infekcija Ohaio štatā tika atklāta trešdaļai no pārbaudītajiem briežiem (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: VidEst/Shutterstock

Ar koronavīrusu slimo arī dzīvnieki – kaķi, suņi un seski, bet vīruss briežu populācijā izpaužas citādāk. 2020. gada novembrī Aiovas štatā, ASV, vien atklāja 32 081 Covid-19 saslimšanas gadījumu nedēļas laikā. Pētnieki uzskata, ka šajā laikā pandēmija skāra arī štatā dzīvojošos baltastes briežus.

No 97 testētajiem dzīvniekiem nākamo septiņu nedēļu laikā pozitīvu Covid-19 uzrādīja 80 briežiem, portālam "Vox" sacīja Viveks Kapurs, Pensilvānijas štata veterinārārsts-mikrobiologs.

Kapurs kopā ar pētnieku grupu nesen laida klajā analītisku pētījumu par Covid-19 briežu populācijā.

Savukārt akadēmiskajā žurnālā "Nature" publicētais pētījums liecina, ka Covid-19 infekcija tika atklāta trešdaļai no Ohaio štatā pārbaudītajiem briežiem, savukārt ASV Lauksaimniecības departamenta ziņojumā vēstīts arī par šādiem gadījumiem Ilinoisas, Mičiganas, Ņujorkas un Pensilvānijas štatā.

ASV kopumā dzīvo vairāki miljoni briežu, un šobrīd kopējais ar Covid-19 inficēto skaits nav zināms, taču zinātnieki lēš, ka tas tomēr ir gana augsts.

Pētījumi norāda, ka brieži šo vīrusa infekciju pārslimo viegli un bez simptomiem.

Taču tai pašā laikā valda bažas, ka var izplatīties vēl jauni Covid-19 vīrusa paveidi, kas pārnesti no dzīvnieka uz cilvēku.

Pētnieki norāda, ka Covid-19 izplatības un vīrusu pārneses nākotne ir neparedzama un lielākoties nekontrolējama, turklāt vēl sarežģītāku to padara tas, ka tādi savvaļas dzīvnieki kā brieži uzturas grūti novērojamās platībās

Tas, ka SARS-CoV-2 vīruss ir cēlies no dzīvnieku populācijas, nav jaunums.

Kopš pandēmijas sākuma ir reģistrēti neskaitāmi gadījumi, kad Covid-19 ir konstatēts dažādiem dzīvniekiem – kaķiem, suņiem, lauvām, tīģeriem, pumām, leopardiem u.c.

Ohaio Universitātes profesors Endrjū Boumens norāda, ka brieži šo vīrusu, visticamāk, saķēruši nevis tiešā kontaktā ar cilvēku, bet gan no vides, kurā uzturas, piemēram, atkritumu tvertnēm vai kanalizācijas, tālāk šo vīrusu nododot citiem savas sugas pārstāvjiem.

Kaut arī pētnieki min, ka nav konkrētu pierādījumu par vīrusa pārnesi no brieža uz cilvēku, šo "ķēdīti" ir grūti pierādīt. ASV ir testēti vien daži simti no kopumā 25 miljoniem briežu, savukārt citas dzīvnieku sugas nav pētītas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu