Jāmaksā par aptuveni 60 centiem mazāk. Polijā strauji krītas degvielas cenas (31)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas degvielas uzpildes stacijas (DUS) pierobežas reģionā ar Poliju saskaras ar lielu degvielas cenu atšķirību, ko veicināja Polijas lēmums samazināt PVN arī degvielai, vēsta laikraksts "Die Welt".

Degvielas pārdošana Vācijas pierobežā janvārī samazinājās uz pusi. Savukārt Polijas degvielas uzpildes stacijas arī ziņo par pārdošanas apjomu pieaugumu par 50 procentiem.

DUS asociācijas direktors saskata apdraudētu 300 līdz 400 degvielas uzpildes staciju pastāvēšanu Vācijas pierobežas reģionā.

Lielās cenu atšķirības iemesls ir nesenais PVN samazinājums Polijā. Kopš tā laika autovadītāji par benzīnu Polijas degvielas uzpildes stacijās maksā par aptuveni 60 centiem mazāk par litru, bet par dīzeļdegvielu – par aptuveni 45 centiem mazāk.

Jaunākais pētījums par cenu situāciju mazumtirdzniecības tirgū Polijā liecina, ka aizvadītajā nedēļā 95.markas benzīna un dīzeļdegvielas cenas pieauga par 0,05 zlotiem par litru (0,011 eiro).

Litrs degvielas maksā vidēji 5,31 zlots par litru(1,17 eiro). Savukārt vidējā autogāzes cena valstī saglabājās stabila – joprojām aptuveni 2,69 zloti par litru (0,59 eiro).

"Apollo" jau vēstīja, ka 1. februārī Polijā stājās spēkā pagaidu izmaiņas, kuru rezultātā pārtikai, degvielai un daudziem citiem produktiem un pakalpojumiem tika atcelts vai samazināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

Šādi pasākumi Polijā ieviesti, lai mazinātu inflācijas negatīvo ietekmi, jo sevišķi ziemas mēnešos, kad tiek prognozēts patēriņa cenu pieaugums.

Līdz ar to ir samazinātas cenas kaimiņvalsts veikalos un degvielas uzpildes stacijās, kas ir izraisījis pircēju pieplūdumu no Lietuvas, Čehijas, Slovākijas un Vācijas.

Lielveikali Polijā, kas atrodas Lietuvas robežas tuvumā, sen nav piedzīvojuši tādu lietuviešu pircēju pieplūdumu. Lietuvieši meklē pārtiku un citas preces, bagātīgi uzpilda degvielas tvertnes benzīntankos. Lai gan poļu tirgotāji var priecāties par lielo pieprasījumu, tomēr vietējie Polijas pierobežas iedzīvotāji neslēpj ironiju un dalās pat ar brīdinājumu, ka sestdienās labāk veikalus pie Lietuvas robežas neapmeklēt.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu