"Esmu šokēts..." Lietuvā streikojošie darbinieki neielaiž rūpnīcā Eiropas arodbiedrību apvienības viceprezidentu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rokas Tenys/Shutterstock.com

Lietuvas slāpekļa mēslojuma rūpnīcu "Achema" Jonavā, lielāko ķīmiskās rūpniecības uzņēmumu Baltijas valstīs, kur jau gandrīz divas nedēļas turpinās streiks, pirmdien apmeklējis Eiropas arodbiedrību apvienības "Union Syndicale Federale" viceprezidents Nīlss Brake, taču uzņēmuma vadība nav viņu ielaidusi pa vārtiem.

"Esmu šokēts," žurnālistiem sacījis Brake. "Viņi aizvēruši vārtus, kas parasti stāv vaļā. Atbraucu, lai uzzinātu, kā varu palīdzēt, bet [ar mani] negrib runāt. Ar vadību iepriekš neesmu runājis, bet pagājušajā nedēļā mēs viņiem paziņojām, ka es šorīt ieradīšos. Viņi izlikās, ka to nezina, aizvēra vārtus un izsauca policiju. Šis ir pirmais streiks Lietuvas privātajā sektorā kopš neatkarības atjaunošanas, un tagad saprotu, kāpēc."

Viņš atzinis, ka līdzīgas situācijas pieredzējis arī citās valstīs, bet tur uzņēmuma pārstāvji vismaz iznākuši parunāt.

Brake arī izteicis cerību, ka "Achema" vadība un darbinieki tomēr spēs vienoties, piebilstot, ka pretējā gadījumā būtu jāiejaucas valdībai.

"Protams, viņi var atrast risinājumu, bet tad darbiniekiem, vadībai un arodbiedrībai jāsasēžas pie viena galda, jo viņiem visiem taču ir kopīgs mērķis. Ir jāsarunājas. Nīderlandē, Vācijā, Beļģijā šādos gadījumos valdība uzņemas starpnieka lomu, jo šai situācijā ir skaidrs, ka darba devējs nevēlas runāt," izteicies "Union Syndicale Federale" viceprezidents.

Vēlāk apsardze atļāvusi Brakem ieiet uzņēmuma teritorijā, kur ar viņu pagalmā ticies "Achema" jurists Rītis Budrjus, kurš apgalvojis, ka uzņēmuma vadība par viņa vizīti nav bijusi informēta un iepriekš saplānoto darbu dēļ nav varējusi viņu pieņemt.

"Vadība par šo vizīti nebija informēta, mēs par to uzzinājām tikai no medijiem. Pirmdienas rīta darba kārtība bija iepriekš saplānota un ļoti spraiga (..). Būtībā vēlme tikties ir," žurnālistiem stāstījis jurists.

"Esmu izmēģinājis visus ceļus. Tagad dodos prom un gaidīšu telefona zvanu. Man teica, ka par vizīti esot uzzinājuši tikai nedēļas nogalē - tas gluži nav tiesa, bet nu labi, - un meklēšot laiku, kad satikties. Sociālā dialoga iespējamība vēl pastāv, un es palieku," norādījis Brake.

Budrjus cita starpā paziņojis, ka pirmdien streiko vairs tikai daži darbinieki un arodbiedrības izvirzītie jautājumi tiek uzskatīti par atrisinātiem.

"Streiks tuvojas beigām. Šorīt streiko tikai divi strādnieki, bet pa visām maiņām kopā vienpadsmit. Uzskatām, ka jautājums būtībā ir gandrīz izsmelts, problēmas ir atrisinātas," preses konferencē pie rūpnīcas sacījis jurists.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka kompānija nedomā pildīt streikotāju prasību parakstīt kolektīvo līgumu uz diviem gadiem, paredzot tajā garantijas attiecībā uz darba samaksu un citām prasībām.

"Pašlaik nesaskatām tādu iespēju. Darbinieku intereses ir apmierinātas, viņi to apliecina ar savu rīcību," piebildis Budrjus.

Arī uzņēmuma arodbiedrības vadītāja Birute Daškevičiene apstiprinājusi, ka streiko kopumā vienpadsmit darbinieki, bet norādījusi, ka streikotāju skaits samazinās vadības spiediena dēļ..

"Tiek likti lietā dažādi spiediena paņēmieni, ko grūti izturēt. Bet pat tad, ja nepaliks vairs neviena streikotāja, mēģināsim tiesiskā ceļā pierādīt, ka darba devējs rīkojas nelikumīgi," viņa sacījusi ziņu aģentūrai BNS.

Kā tikmēr apgalvojis uzņēmuma jurists, nekāds spiediens uz darbiniekiem nav izdarīts.

"Union Syndicale Federale" apvieno 20 arodorganizācijas dažādās Eiropas valstīs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu