"Asaru jūra." Kā izmisušas Krievijas karavīru ģimenes meklē savus tuviniekus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/ Scanpix

Satrauktas Krievijas karavīru ģimenes vēršas pie neatkarīgas organizācijas ar cerību uzzināt savu dēlu, tēvu un vīru likteni, vēsta "The Guardian".

Svetlanas Golubas telefons nepārstāj zvanīt jau kopš ceturtdienas. Otrā telefona klausules galā ar viņu runā izmisušas krievu ģimenes, kuras mēģina noskaidrot savu dēlu, brāļu un vīru likteni, kas cīnās asiņainajā karā pret Ukrainu.

"Traki," saka Goluba, tajā pašā laikā parādot savu tālruni. "Mēs saņemam simtiem un simtiem zvanu. Tā ir asaru jūra."

Goluba ir nevalstiskās organizācijas "Karavīru māšu komiteja" vadītāja. Organizācija ir kļuvusi par galveno atbalstu Krievijas karavīru satrauktajiem radiniekiem.

"Re, es tev teicu," Goluba parausta plecus, runājot pa telefonu savā birojā Maskavas ziemeļaustrumu dzīvojamajā rajonā.

"Tas notiek nepārtraukti. Visi ir ļoti aizņemti, mēs pastāvīgi uzņemam cilvēkus, saņemam lūgumus. Mēs pārstāvam ģimeņu intereses tiesā un iesniedzam viņu bažas varasiestādēs," saka Goluba.

Karavīru ģimenes praktiski nav saņēmušas informāciju par savu tuvinieku iesaistīšanos konfliktā, tādēļ desmitiem tūkstošu dislocēto karavīru radinieki vēršas pie tādām organizācijām kā Golubas grupa.

"Ģimenes ir pilnīgi atstātas neziņā. Viņiem nebija ne jausmas, ka drīz notiks speciāla militāra operācija," stāsta Goluba.

Vienā no saņemtajiem zvaniem raudoša māte lūdza Golubai atrast viņas dēlu, par kuru sieviete nav dzirdējusi kopš februāra sākuma. Miera laikā organizācija iestājas par karavīru tiesībām. Tagad darbs ir pilnībā vērsts uz karu Ukrainā. Vadītāja stāsta, ka organizācija izmanto savu datubāzi, lai atrastu Krievijas karavīrus, nosūtot amatpersonām pieprasījumus par viņu atrašanās vietu un statusu. Visu rītu Goluba saņem zvanus no cilvēkiem, kuri ziņo, ka viņu tuvinieki nevēlas karot Ukrainā.

Kāda sieviete no Dagestānas dienvidu reģiona zvanīja organizācijai, stāstot, ka viņas dēls, kurš atradās frontē, saviem virsniekiem teicis, ka nevēlas piedalīties konfliktā. Viņi atbildēja, ka izvēles neesot.

Neskatoties uz Rietumu prognozēm, Krievijas karaspēkam līdz šim nav izdevies ātri ieņemt Kijevu, un diskusijai tiek izvirzīti jautājumi par karaspēka morāli un gatavību.

Militārais eksperts un bijušais ASV jūras kājnieks Robs Lī stāsta, ka situācija liecina, ka daudzi karavīri, šķiet, nav pietiekami sagatavoti karam.

"Kļūst skaidrs, ka Putins par iebrukumu stāstīja tikai ļoti augsta līmeņa virsniekiem. Izskatās, ka karavīri pilnībā nezina, kāda ir viņu misija Ukrainā," skaidro eksperts.

Lī uzskata, ka nesagatavotībai varētu būt "masveida ietekme" uz karavīru morāli, jo Krievija gatavojas pastiprināt kaujas, saskaroties ar spēcīgu un plašu Ukrainas pretestību.

"Karavīri ir psiholoģiski jāapmāca, lai viņi piedalītos intervences karā. Emocionāli ir ļoti grūti cīnīties pret valsti, kuras iedzīvotāji nevēlas, lai jūs tur atrastos. Krievijas militārpersonas jau ir pieļāvušas dažas ļoti elementāras kļūdas gan stratēģiskā, gan taktiskā līmenī."

Karavīru māšu komiteja ne tikai palīdz ģimenēm, kuras mēģina atrast savus radiniekus, bet arī cer atgūt jau nogalināto karavīru līķus. Goluba stāsta, ka viņas organizācija nolēma ņemt šo lietu savās rokās pēc tam, kad saprata, ka Aizsardzības ministrija vilcinās ar līķu atdošanu ģimenēm. Krievija līdz šim nav izplatījusi pietiekamu informāciju par savas valsts karavīru zaudējumiem. 

Krievijas Aizsardzības ministrija svētdien pirmo reizi atzina - "mūsu biedru vidū ir miruši un ievainoti karavīri", taču piebilda, ka "iznīcināto [ukraiņu] nacionālistu skaits ievērojami pārsniedz" Krievijas upuru skaitu.

Turpretī Goluba un neatkarīgi militārie eksperti, kā, piemēram, Lī, uzskata, ka Krievija varētu nosaukt nepatiesu nāves gadījumu skaitu.

"Kari vienmēr ved pie nāves. No daudzajām sarunām ar karavīriem un viņu ģimenēm es uzskatu, ka daudzi krievi jau ir miruši," saka Goluba.

Arī cita informācija norāda uz iespējamību, ka Krievijai varētu draudēt smagi zaudējumi.

Ukrainas amatpersonas "Telegram" publicējušas fotogrāfijas, kurās redzami, kā paši video publicētāji apgalvo, nogalināto Krievijas karavīru ķermeņi. Ukraina apgalvo, ka pirmajās četrās kara dienās tika nogalināti vairāk nekā 5000 Krievijas karavīru.

"Konflikti vienmēr nozīmē lielas ciešanas. Lūdzu, abām pusēm ir jāapstājas," Goluba aicina, piebilstot, ka vēlas "ieslēgt Putinu un Zelenski vienā istabā un nelaist viņus ārā, kamēr abi nav raduši kopīgu risinājumu”.

Neskatoties uz to, ka kopš kara sākuma ir saņemti simtiem zvanu un ziņu, Goluba joprojām izskatās manāmi satriekta pēc kārtējās sazvanīšanās ar vienu īpaši sagrautu māti.

"Jūs nevarat pierast pie šīm ciešanām - tas nav iespējams."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu