"Var tikt izmantotas no ienaidnieka puses." Latvijā joprojām darbojas pretukrainiskās un prokrieviskās ukraiņu organizācijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas karogs pie Ukrainas vēstniecības Rīgā.
Ukrainas karogs pie Ukrainas vēstniecības Rīgā. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā joprojām darbojas pretukrainiskās un prokrieviskās ukraiņu organizācijas, kas "var tikt izmantotas no ienaidnieka puses", paziņojumā sociālajā tīklā "Facebook" norāda Ukrainas vēstniecība Latvijā.

Vēstniecība "apliecina savu patiesu cieņu Latvijas valdībai, pašvaldību organizācijām un nevalstiskajām organizācijām (NVO) par aktīvu palīdzību, kas tiek sniegta Ukrainai Krievijas militāras agresijas apstākļos".

Ukraiņu diaspora Latvijā arī aktīvi pievienojas humānās palīdzības, kas tiek virzīta uz visvairāk kara skartiem Ukrainas reģioniem, vākšanas aktivitātēm.

Vienlaikus vēstniecība apgalvo, ka Latvija ir tikai astoņas ukraiņu diasporas NVO, kas "ir pa īstam patriotiskās un pārdzīvo par Ukrainu". No tām piecas organizācijas apvienojas vienotājā organizācijā visā Latvijā - Latvijas ukraiņu konfederācijā "Viče", kur darbojas zvanu centrs, loģistikas centrs, kā arī sadarbībā ar partnerības organizācijām Ukrainā humānās palīdzības Ukrainai transportēšanas līnija.

"Vičes" sastāvā ir biedrība "Ukrainas Latvijas draudzība" Jūrmalā, Latvijas ukraiņu jaunatnes biedrība "Vektors Eiropā", Ukrainas kultūras centrs "Džerelo" Jelgavā, Rīgas ukraiņu tautas teātris un Ukrainas centrs jauniešiem un bērniem Latvijā.

Vēl trīs organizācijas - Latvijas ukraiņu kongress, Ukrainas atbalsta biedrība un Kultūras centrs "Latvija - Ukraina" - arī ir patriotiskās organizācijas un īsteno labdarību, bet darbojas bez mijiedarbības ar vēstniecību.

Taču Latvijā joprojām darbojas pretukrainiskās un prokrieviskās it kā ukraiņu organizācijas, kuras ir Latvijas Ukraiņu biedrību apvienības sastāvā Irinas Dukules vadībā, apgalvo vēstniecībā.

Šī apvienība esot izslēgta no Pasaules ukraiņu kongresa, savukārt tās vadītājiem atņemts ārzemju ukraiņa statuss par viņu prokrieviskām darbībām.

Pēc vēstniecībā paustā, Latvijas Ukraiņu biedrību apvienības sastāvā ir Vangažu ukraiņu kultūrizglītības biedrība "Jatraņ", Jēkabpils ukraiņu kultūrizglītības biedrība "Javir", Ukraiņu sociālās izpētes centrs "Etnikos", Ukraiņu kultūrizglītības biedrība "Dnipro", Latvijas ukraiņu sieviešu apvienība, Liepājas ukraiņu kultūrizglītības biedrība "Svitanok" un Rēzeknes ukraiņu kultūrizglītības biedrība "Vodograj".

Tāpēc Ukrainas vēstniecība aicina Latvijas valdību, pašvaldību organizācijas un NVO nereaģēt uz apvienības sastāvā esošo organizāciju aicinājumiem.

"Minēta struktūra var būt izmantota no ienaidnieka puses - Krievijas -, lai īstenotu provokatīvas darbības Latvijā," paziņojumā pauž vēstniecība.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu