VIDEO ⟩ "Ir jāmāk prasīt palīdzību." Vīķe-Freiberga par stiprām sievietēm un sevis pieņemšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vaira Vīķe-Freiberga
Vaira Vīķe-Freiberga Foto: publicitātes

Gaidot, forumu "Līdere 2022", piedāvājam atskatīties uz bijušās Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas runu forumā "Līdere 2021", kurā viņa skaidro, ka sievietēm, lai tās kļūtu neatkarīgas un sekmīgas, jāizkopj savas spējas, taču vienlaikus nav jākaunas prasīt palīdzību no citiem, ja tas ir nepieciešams.

"Ir bijis smags laiks, smags gads gan pasaulei, gan cilvēcei. Kur vien raugāmies - daba uzstājas mūsu priekšā. Mēģina pievērst mūsu kā cilvēku uzmanību, sacīdama: ir par tālu iets. Ir par daudz. Ja līst - tad ir plūdi. Ja ir karsts - tad ir ugunsgrēki. Un Zeme protestē pret to, ko cilvēki dara. Cilvēkiem ir jāmācās domāt par planētu, uz kuras dzīvojam, nopietnāk, nekā tas ir ticis darīts līdz šim. Plosās pandēmija, un slimība skar visus  - tā ir tāda krievu rulete, kur dažs vēlas spēlēt, man šķiet, bezatbildību, gan sevi, gan savus tuviniekus un garāmgājējus pakļaujot riskam. Neaizmirsīsim, ka ir iespējams cīnīties ar slimībām ar preventīviem pasākumiem un ar ārstniecību," par pandēmijas laiku runā eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. 

"Vissmagāk no pandēmijas ir cietušas sievietes un meitenes. Ne tīri fizioloģiski, bet ar sociālām sekām. Protams, jo nabadzīgāka zeme, jo mazāk attīstīta zeme, jo lielāks posts, ko slimības viņā ienes. Un lielākās cietējas, protams, ir meitenes un sievas. Ja meiteni izņem no skolas, tad ir risks, ka viņa tur neatgriezīsies. Sievietēm gan attīstītās, gan mazattīstās valstīs ir bijis jāuzņemas liekus pienākumus.

Lieka nasta uz saviem pleciem.  Bērni, kas mācījās attālināti,  prasīja mātes uzraudzību un palīdzību; slimie un vārgie, kas ir apkopjami, - visbiežāk rūpējas sievietes.

Latviešu sievietēm nav tik slikti gājis kā citas tautas sievietēm. Ja uznāk drūms prāts un bezcerība, paraugieties ziņās, kā Afganistānā tagad talibi ir nolēmuši rīkoties ar sievietēm," par sieviešu beztiesību runā Vaira Vīķe-Freiberga.

Skaties vairāk video!

"Audzināsim savas meitas un dēlus, lai no mazām dienām viņi saprot, ka cilvēki ir visi brīnišķīgi pēc būtības - lieli un mazi, veci un jauni, vīrieši un sievietes, slimi un veseli. Pieņemsim savu tuvāko, bet sāksim pieņemt sākumā sevi! Jo sākumā ir jābūt cieņai pret sevi, lai, spogulī paskatoties, vari teikt: jā, simpātisks cilvēks! Ar tādu es varētu draudzēties. Ja tā jutīsieties pret sevi, tad tā arī jutīsieties pret pasauli.

Dažreiz tas nav tik vienkārši, bet var patrenēties pašapziņā un sevis pieņemšanā. Pieņem sevi un pieņem citus tādus, kādi viņi ir kā cilvēki, nevis to, par ko viņi domā un runā.

Lai mēs varētu dzīvot civilizētā sabiedrībā, mums ir jāvienojas par to, uz ko mēs raugāmies kā savas dzīves un savu vērtību pamatu pamatiem. Mēs runājam par cilvēka individuālo vērtību. Cilvēkam ir arī racionālās un kritiskās domāšanas spējas, kas ir daļēji iedzimtas un daļēji iemācītas. Tas nozīmē, ka sievietei, lai viņa varētu būt neatkarīga un izaugt līdz pilnīgai spējai pati stāvēt uz savām kājām, ir pēc iespējas visa mūža garumā jāturpina mācīties un jāizkopj savas spējas.

Jāizkopj sava neatkarība. Viņai ir jāspēj definēt ap sevi esošo telpu. Jāspēj nolikt robežas tam, ko viņa darīs un ko nedarīs. Un, ja viņa jūt, ka nasta uz pleciem ir uzlikta par smagu, tad ir jāmāk prasīt palīdzību.

Mīļās, prasiet lūdzu, lai citi dalās ar jūsu nastu!" aicina eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Kamēr gaidām iedvesmas forumu "Līdere 2022",  "Apollo" piedāvās divas reizes nedēļā no jauna noklausīties pēdējā foruma lektorus.

Seko un iedvesmojies!

Foto: "Līdere 2021" 

Foto: "Līdere 2020"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu