Zelenskis: Esam uz izdzīvošanas sliekšņa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ukraina atrodas uz izdzīvošanas sliekšņa karā pret Krieviju, tikmēr Maskava vēlas ielauzties arī pārējā Eiropā, videouzrunā Itālijas parlamentam sacīja Ukrainas prezidents Volidimirs Zelenskis.

"Krievijas karavīriem Ukraina ir vārti uz Eiropu, kur viņi vēlas ielauzties, tomēr barbarismu nedrīkst ielaist," viņš sacīja kārtējā uzrunā kādam no pasaules valstu parlamentiem, aicinot apturēt Krievijas vēlmi ierobežot Eiropas vērtības.

Zelenskis atkārtoti aicināja ieviest stingrākas sankcijas Krievijai, kura 24.februārī sāka neizprovocētu karu Ukrainā. Viņš uzsvēra, ka Itālijai ir liela vara, jo liela daļa Krievijas ietekmīgāko cilvēku izmanto valsti kā savu brīvdienu galamērķi, viņiem Itālijā ir aktīvi.

Ukrainas prezidents paziņoja, ka Krievijas karavīru rīcība Ukrainā, "spīdzinot, izvarojot, nolaupot bērnus, iznīcinot" ir salīdzināma ar nacistu pastrādātajiem noziegumiem.

"Krievijas armija pat ir nomīnējusi jūru mūsu ostu tuvumā," teica Zelenskis, piebilstot, ka tas apdraud arī Ukrainas tuvumā esošās valstis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "mūsu tauta ir kļuvusi par armiju".

Itālijas premjerministrs Mario Dragi paziņoja, ka viņa valsts vēlas redzēt Ukrainu Eiropas Savienībā un tai ir jāpiedāvā militāra palīdzība valstij, lai izbeigtu cilvēku slepkavošanu.

Ukrainas pretošanās Krievijas iebrukumam ir bijusi varonīga, pēc Zelenska runas sacīja Dragi.

"Krievijas valdības uzpūtība ir atdūrusies pret Ukrainas tautas godu," viņš teica Itālijas parlamenta deputātiem, piebilstot, ka ukraiņi ir spējuši iegrožot Maskavas ekspansijas mērķus un radīt milzu zaudējumus iebrucēju armijai.

Gan pirms, gan pēc Zelenska 12 minūtes garās runas Itālijas abu parlamenta palātu deputāti Ukrainas prezidentu sveica ar aplausiem, stāvot kājās, vēstīja Itālijas ziņu aģentūra ANSA.

Pirms uzrunas Itālijas parlamentā Zelenskis telefoniski otrdien sazinājies arī ar Romas pāvestu Francisku, kurš paudis atbalstu Ukrainas tautas cīņai pret agresoru.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu