Re:Baltica Kuriem Putina loka cilvēkiem ir bāze Latvijā?

Re:Baltica kolāža. Foto: Re:baltica
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

80 starptautisko žurnālistu grupa no 27 medijiem, kuras sastāvā ir Re:Baltica, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā atrod un apkopo jaunus sankcionēto Krievijas miljardieru, ierēdņu un propagandistu aktīvus Eiropā, ASV un citur. Šobrīd mēs esam atraduši vairāk nekā 145 īpašumus vairāk nekā 17 miljardu USD vērtībā. Latvijā tādi ir gan Usmanova, gan Tokareva, gan Mazepinu ģimenēm, bet daļu neaiztiek, kamēr nesankcionēs Putina uzticamo loka ģimenes locekļus.

Ališera Usmanova ģimene

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa ilglaicīgais atbalstītājs, Krievijas miljardieris Ališers Usmanovs 2018. gada novembrī.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa ilglaicīgais atbalstītājs, Krievijas miljardieris Ališers Usmanovs 2018. gada novembrī. Foto: Reuters / Scanpix

Pie masīva dzelzs žoga un dzīvžoga ieskauta muižas cienīga kompleksa vārtiem Jūrmalā, Kāpu ielā 51, saulītē zviln divi suņi. Viņi ir vienīgā dzīvības pazīme lielajā pagalmā, kur bez villas vīd arī atpūtas nams un sarga māja. Blakus esošo īpašumu remontē, uz žogiem ielas garumā regulāri izkārti uzraksti “pārdod” vai “izīrē”. Pārejot kāpai pa labiekārtotu celiņu, līdz jūrai nav pat simts metru.

Šo īpašumu 2014. gada februārī, neilgi pirms Krievijas īstenotās Krimas aneksijas, par 3,9 miljoniem eiro no bijušā “Dzintara” īpašnieka Iļjas Gerčikova nopirka par vienu no Krievijas bagātākajiem cilvēkiem dēvētā miljardiera Ališera Usmanova sieva Irina Vīnere – Usmanova (Irina Viner-Usmanova) un viņas dēls Nātans (Natan Viner).

Pēc Zemesgrāmatas datiem, šobrīd tā pieder Usmanova padēlam. Viņš uz šī pirkuma pamata ir ieguvis Latvijas zelta vīzu jeb termiņuzturēšanās atļauju (TUA), kas ir derīga līdz 2025.gadam, liecina Re:Baltica rīcībā esošā informācija. Tas līdz šim publiski nebija zināms.

Latvija nav vienīgā ES valsts, kur patverties, ja negribas dzīvot Vladimira Putina režīmā. Vīneram ir arī uzturēšanās atļauja Vācijā, kur Usmanovam pieder iespaidīgi īpašumi.

Usmanovu Jūrmalas īpašuma vārti un sānskats. Kompleksu no svešām acīm slēpj dzīvžogs.
Usmanovu Jūrmalas īpašuma vārti un sānskats. Kompleksu no svešām acīm slēpj dzīvžogs. Foto: Sanita Jemberga

Apmēram 15 minūšu brauciena attālumā īpašums pieder arī Usmanova māsai. Gulbakhora Ismailova pusmiljonu ASV dolāru vērtu dzīvokli Jūrmalā iegādājās 2014.gada maijā, jau pēc Krimas aneksijas. Dzintaru 13/15 ir tipisks uzturēšanās atļauju pircēju īpašums – visa iela pilna ar tādiem. Balti-brūni-bēšas mājas, lieli panorāmas logi, uz verandām un balkoniem vasaru gaida sauļošanās krēsli, bet ziemā uz piemājas apsnigušajām ietvēm pat nav pēdu.

Uz šī īpašuma pamata gan Ismailova, gan viņas vīrs ieguva Latvijas “zelta vīzas”, taču tās kopš 2016. gada nav atjaunotas. Dzīvoklis Jūrmalā arvien ir viņas īpašumā. Arī šie fakti ir jaunums.

Ēka, kurā viens no augšstāvu dzīvokļiem pieder Ališera Usmanova māsai Gulbakhorai Ismailovai. No tiem logi paveras uz jūru turpat aiz kāpas.
Ēka, kurā viens no augšstāvu dzīvokļiem pieder Ališera Usmanova māsai Gulbakhorai Ismailovai. No tiem logi paveras uz jūru turpat aiz kāpas. Foto: Sanita Jemberga

Usmanova preses dienestā norādīja, ka viņš nekad neesot ieguvis aktīvus no Krievijas valdības vai piedalījies privatizācijā, bet gan tos pircis otrreizējā tirgū vai veiksmīgu investīciju rezultātā. Naudu savai māsai Gulbakorai viņš dāvinājis kā ģimenes loceklei un tās izmantošana ir tikai viņas darīšana. Ar padēlu Nātanu Vīneru viņam neesot ne personisku, ne biznesa attiecību, tāpēc arī neesot pamata aizdomām, ka īpašums pirkts par Usmanova naudu.

Eiropas Savienība (ES), iekļaujot Usmanovu sankciju sarakstā, raksturoja viņu kā vienu no Vladimira Putina cienītākajiem oligarhiem, kurš pārstāvējis Krievijas prezidenta biznesa intereses un apkalpojis finanšu plūsmas.

Ališera Usmanova jahta “Dilbar”, kas nosaukta viņa mātes vārdā, tiek uzskatīta par vienu no lielākajām pasaulē. Tās vērtību lēš ap 600 – 735 miljoniem ASV dolāru. Uz jahtas ir divi helikopteru nolaišanās laukumi un milzīgs iekštelpu baseins. Tās gada apkopes izmaksas tiek lēstas ap 60 miljoniem ASV dolāru.
Ališera Usmanova jahta “Dilbar”, kas nosaukta viņa mātes vārdā, tiek uzskatīta par vienu no lielākajām pasaulē. Tās vērtību lēš ap 600 – 735 miljoniem ASV dolāru. Uz jahtas ir divi helikopteru nolaišanās laukumi un milzīgs iekštelpu baseins. Tās gada apkopes izmaksas tiek lēstas ap 60 miljoniem ASV dolāru. Foto: Reuters / Scanpix

Taču sankcijas saudzē uzņēmumus, kuros viņam pieder mazāk par pusi akciju, un neaptver viņa ģimenes locekļus. Līdz ar to ģimenes Latvijas īpašumiem pagaidām nekas nedraud.

Kas ir “Navaļnija 35”?

Usmanovs ir viens no 35 Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija nosauktajiem cilvēkiem, kuri palīdz finansēt un noturēt Putina režīmu, apkarot opozīciju, vienlaikus paši kļūstot bagāti uz Krievijas iedzīvotāju rēķina. Navaļnijs Rietumus jau sen lūdza viņus sankcionēt, bet tas notiek tikai šobrīd, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Mēs izmeklēšanā “Navaļnija 35” pievienojām arī viņu pirmās pakāpes radiniekus, kopā ap 170 cilvēku, un sākām viņus meklēt dažādu valstu reģistros. Šī publikācija ir tikai pirmā daļa – datu bāzei tiks pievienoti arvien jauni oligarhi.

Šeit var aplūkot datu bāzi ar oligarhiem

“Putinam pietuvinātie turpina izmantot savu priviliģēto stāvokli, lai izlaupītu Krievijas valsti, paši kļūdami bagāti, un ieceltu savus ģimenes locekļus augstākajās varas pozīcijās uz Krievijas iedzīvotāju rēķina. Sankcionētie oligarhi un ietekmīgi Krievijas elites pārstāvji ir izmantojuši savus ģimenes locekļus, lai pārrakstītu aktīvus un slēptu savu ārkārtīgo bagātību,” ieviešot nepieredzētas sankcijas, paziņoja ASV Finanšu ministrija.

Nikolaja Tokareva ģimene

Nikolajs Tokarevs, Vladimira Putina tuvs līdzgaitnieks un Krievijas lielākās naftas un gāzes kompānijas “Transneft” vadītājs.
Nikolajs Tokarevs, Vladimira Putina tuvs līdzgaitnieks un Krievijas lielākās naftas un gāzes kompānijas “Transneft” vadītājs. Foto: Reuters / Scanpix

Nikolajs Tokarevs (Nikolay Tokarev) ir Putina VDK cīņubiedrs. Abi 80.gados strādāja represīvā specdienesta daļā Drēzdenē. Šobrīd viņš vada vienu no svarīgākajām valsts kompānijām Transneft, kas pārvadā 90 procentus Krievijā iegūtās naftas. Transneft finansēja arī par Putina pili saukto kompleksu Dželendžikā, ko Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs raksturojis kā “lielāko kukuli pasaules vēsturē”.

Pateicoties statusam Putina lokā, Tokareva ģimenei ir izdevies iegūt iespaidīgus aktīvus gan Krievijā (ASV viņu īpašumus Maskavā lēš 50 miljonu ASV dolāru vērtībā), gan Eiropā (Horvātijā un Latvijā). Daļa no tiem formāli pieder viņa meitai Maijai Bolotovai. Pēc iebrukuma Ukrainā Tokarevu personīgi sankciju sarakstos iekļāva gan ES, gan ASV, bet Kanāda sankcijas attiecina arī uz viņa sievu un meitu.

Tokareva meita Maija Bolotova ar vīru Andreju jau pēc Krimas aneksijas 2015.gada februārī par gandrīz miljonu eiro iegādājās 185 kvadrātmetru dzīvokli Jūrmalā, Bulduru prospektā 19, liecina Zemesgrāmatas dati.

Daudzdzīvokļu projekts “Legend” Jūrmalā. Pie tā privātās izejas uz jūru var nokļūt, izejot cauri dažādu slavenību vārdu nosauktajiem villu puduriem. Katrs no tiem ir veltīts kādai no Rietumu personībām – Vinstonam Čērčilam, Ernestam Hemingvejam, Odrijai Hepbērnai, Marlēnai Dītrihai, bet dati rāda, ka dzīvokļu pircēji ir lielākoties no bijušās PSRS.
Daudzdzīvokļu projekts “Legend” Jūrmalā. Pie tā privātās izejas uz jūru var nokļūt, izejot cauri dažādu slavenību vārdu nosauktajiem villu puduriem. Katrs no tiem ir veltīts kādai no Rietumu personībām – Vinstonam Čērčilam, Ernestam Hemingvejam, Odrijai Hepbērnai, Marlēnai Dītrihai, bet dati rāda, ka dzīvokļu pircēji ir lielākoties no bijušās PSRS. Foto: Sanita Jemberga

Šobrīd Maijai Bolotovai Latvijā nekas formāli nepieder. Dzīvoklis Bulduros pērnajā vasarā ir pārrakstīts nu jau bijušajam vīram Andrejam, bet iepriekš abiem daļēji piederošā firma “Dzintaru 34” tiek likvidēta. Pārticību pāris ieguva vēl laulības laikā, tostarp pateicoties Bolotova firmu līgumiem ar “Transņeft”.

Bolotova uz komentāra lūgumu neatsaucās.

Mazepinu ģimene

SIA “Dzintaru 34” Latvijā savulaik piederēja divi nekustamie īpašumi – Dzintaru ielā 34, Jūrmalā, un Rīgas klusajā centrā, Elizabetes ielā 3.

Elizabetes iela 3, Rīgā, kura piederēja ar Bolotovu ģimeni saistītajai SIA “Dzintaru 34”.
Elizabetes iela 3, Rīgā, kura piederēja ar Bolotovu ģimeni saistītajai SIA “Dzintaru 34”. Foto: Sanita Jemberga

Viens no dzīvokļiem greznajā ēkā pieder Ņikitam Mazepinam – Krievijas minerālmēslu magnāta, “Uralchem” īpašnieka Dmitrija Mazepina dēlam. Viņš brīdi bija pilots Haas 1 komandā Formula 1 ātrumsacīkstēs, bet tagad sankciju dēļ no komandas izslēgts. Tā atteikusies arī no tēva sponsora naudas. 101 kvadrātmetru plašo dzīvokli Rīgas klusajā centrā Mazepins jaunākais iegādājies 2015.gada septembrī par nepilniem 708 tūkstošiem eiro.

Ņikitam Mazepins un Dmitrijs Mazepins (ar sejas masku).
Ņikitam Mazepins un Dmitrijs Mazepins (ar sejas masku). Foto: Reuters / Scanpix/TVNET kolāža

Tā kā ES sankcijās iekļauts gan tēvs, gan dēls, tad gan šim dzīvoklim, gan vecākajam Mazepinam daļēji piederošo uzņēmumu īpašumiem Rīgas ostas minerālmēslu terminālī (kur viņa biznesa partneri ir kādreiz par oligarhiem dēvēto Andra Šķēles un Aināra Šlesera ģimenes) un “Ventamonjakā” uzlikts aizliegums tās pārdot.

Mazepini uz Re:Baltica komentāra lūgumu neatsaucās.

Pjotrs Avens

Pjotrs Avens
Pjotrs Avens Foto: Ieva Lūka/LETA

Gausi Latvijas atbildīgajām iestādēm veicās ar ES sankcionētā Krievijas un Latvijas dubultpilsoņa Pjotra Avena īpašumu iesaldēšanu, jo līdz šim nekad nebija nācies saskarties ar situāciju, kurā jāarestē ne tikai banku aktīvi, bet arī nekustamie īpašumi, uzņēmumu daļas un helikopters. Vairāk nekā divas nedēļas pēc sankciju ieviešanas aktīvi beidzot ir iesaldēti.

Avenu ES iekļāva sankciju sarakstā kā vienu no Putinam tuvākajiem oligarhiem, ar kuriem viņš regulāri konsultējas un kurš nerīkojas neatkarīgi no prezidenta. Avens un otrs “Alfa Grupas” īpašnieks Mihails Frīdmans (Mikhail Fridman) esot dažādi pūlējušies panākt Rietumu sankciju atcelšanu pret Krieviju.

Avenam Latvijā identificēti 28 nekustamie īpašumi, taču pamatā runa ir par divām lietām. Viena ir ēka Valdemāra ielā 19, Rīgā, kura formāli pieder viņa labdarības fondam “Paaudze”, un kur viņš posās ierīkot muzeju savai porcelāna un mākslas kolekcijai. Otrs – apmēram 60 hektāri Lazdonas pagastā, kur atrodas viņa Klauģu muiža, kas tapusi padomju atpūtas bāzes vietā. Daļa zemes pieder pašam Avenam, daļa viņa firmām, daļa īrēta no “Latvijas Valsts mežiem” gan Lazdonas, gan Praulienas pagastos (kopā 106 hektāri meža). Līgumu par to izīrēšanu LVM lauza nedēļu pēc sankciju ieviešanas, pirmo reizi saskaroties ar tādu situāciju, Re:Baltica apliecināja uzņēmumā.

Pagājušonedēļ Itālijas policija apķīlāja arī Avena villu Sardīnijā, kur viņam piederēja tikai trešā daļa 4 miljonu eiro vērtībā. Tāpat tiek apķīlāts viņa īpašums Londonā.

Pjotra Avena Klauģu muiža Lazdonas pagastā.
Pjotra Avena Klauģu muiža Lazdonas pagastā. Foto: Iļja Ivanovs, avots: interiormagazine.lv

Mihails Frīdmans

Avena biznesa partneri Alfa Group un LetterOne Mihailu Frīdmanu (Mikhail Fridman) ES sankcionēja kā Krievijas augstas raudzes finansistu, kurš nodrošina Putina loka darbību. Viņam caur firmām Kiprā un Latvijā pieder pārbūvētā sanatorijas ēka Jūrmalā, Ērgļu ielā 2, kas pārtapusi 17 apartamentu viesu mājā pie pašas jūras. Ēku vēl pērnvasar nekustamā īpašuma tirgū reklamēja kā Baltijā dārgāko jauno īpašumu, kurā cena par kvadrātmetru ir no 15 000 eiro. Divlīmeņu rezidenci gandrīz 600 kvadrātmetru platībā tur nopircis arī Frīdmans pats (cena 5.6 miljoni eiro) – pats saka, ka tā domāta viņa vecākiem. Šobrīd īpašums ir apķīlāts un ar to neko nevar darīt, rāda Zemesgrāmatas dati.

Sankcionētajos īpašumos to saimnieki var dzīvot, bet nevar tos izīrēt. Tiesa, tā kā iesaldēti banku konti un nedarbojas kartes, var rasties grūtības samaksāt sadzīves izdevumus, ja banku regulators tam nedod atļauju vai uzliek pārāk mazu limitu, Re:Baltica skaidroja sankciju speciālisti.

“Sea Breeze” rezidence Jūrmalā.
“Sea Breeze” rezidence Jūrmalā. Foto: no mājaslapas varianti.lv

Gan Frīdmans, kas bija viens no retajiem Krievijas lieluzņēmējiem, kurš publiski iebildis pret karu, gan Avens paziņojuši, ka ES sankcijas apstrīdēs, jo tās uzskata par nepamatotām. Abi noliedz, ka viņiem būtu jebkādas “finansiālas vai politiskas attiecības ar prezidentu Putinu vai Kremli.”

Rotenbergu ģimene

Krievijas miljardieris un Putina džudo partneris Arkādijs Rotenbergs bija viens no pirmajiem, kurš pēc Latvijas “zelta vīzu” programmas ieviešanas 2010.gadā to ieguva pēc ieguldījuma bankas subordinētajā kapitālā.

Kad abi brāļi Rotenbergi pēc Krimas aneksijas nokļuva ASV sankciju sarakstā, jo ar Putina svētību saņēmuši miljardiem vērtus līgumus gan ar “Gazprom”, gan saistībā ar Soču Olimpisko spēļu rīkošanu, viņi savu “SMP banku” – vienu no mazākajām kredītiestādēm Latvijā – pārdeva. Tagad tā saucas “Industra bank”. Starp pircējiem bija pieteikušies arī Šķēle ar Šleseru, bet darījums nesanāca, tolaik ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

Taču vienam no Rotenbergiem Latvijā palika cits īpašums – villa “Safīri” Garkalnē. Pēc Zemesgrāmatas datiem tā arvien pieder SIA “IMNI”, kurā patiesā labuma guvējs ir Borisa Rotenberga dēls Romāns. Taču tā kā viņš ir ASV, nevis ES sankciju sarakstā, Latvijas iestādes šo īpašumu neaiztiek. Tiesa, par villu vairākkārt nav maksāti nekustamā īpašuma nodokļi. Parāds ir arī šobrīd un pašvaldība plānojot pret īpašnieku vērst piedziņu, Re:Baltica apstiprināja Garkalnes pagasta pārvaldē.

“Safīri” Garkalnē.
“Safīri” Garkalnē. Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma “Nekā Personīga”.

Romāna Abramoviča lidmašīna

Pirmo reizi Latvijas iestādēm nācies iesaldēt arī lidaparātu. 27.februāra vakarā, pāris dienu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, lidostā “Rīga” nolaidās Krievijas miljardiera Romāna Abramoviča privātā lidmašīna “Bombardier Global 6000”. Tā ieradās no Vnukovas lidostas un tajā nebija pasažieru, Re:Baltica informēja lidostā. Lidmašīna paspēja nolaisties pirms ES sankciju stāšanās spēkā, kas aizliedza ar Krieviju saistītām lidmašīnām izmantot šo valstu gaisa telpu, skaidroja Civilās aviācijas administrācijā (CAA).

Romāns Abramovičs
Romāns Abramovičs Foto: Reuters / Scanpix

Dienā, kad ES iekļāva Abramoviču sankciju sarakstā, lidmašīnas īpašnieki pieprasīja lidojuma atļauju uz Stambulu. CAA to nedeva, pieprasot informāciju par lidmašīnas patieso labuma guvēju (tā ir reģistrēta Luksemburgas firmā “Global Jet Luxembourg”). Vēl svētdienas vakarā Abramoviča lidmašīna stāvēja Rīgas lidostā blakus Avena lietotajam helikopteram.

Uzziņa

Lielākā daļa Putina loka cilvēku īpašumus Latvijā ieguvuši, izmantojot “zelta vīzu” jeb TUA programmu. Desmit gados TUA Latvijā ir ieguvuši 19 000 cilvēku, samaksājot 1,55 miljardus eiro. Lielākā daļa – nopērkot īpašumus. 86% pircēju bija no Krievijas un citām NVS valstīm. Starp viņiem ir visdažādākie cilvēki – sākot no neatkarīgiem žurnālistiem un beidzot ar valsts uzņēmumu darbiniekiem. Pirmo reizi par viņiem apjomīgā pētījumā Re:Baltica vēstīja 2015.gadā, taču tobrīd vēl daļa Putinam tiešām pietuvināto šeit vēl nebija. Vairāk lasiet šeit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu