"Roskomnadzor" izdevis oficiālu brīdinājumu laikrakstam "Novaja gazeta"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Alexsey t17/shutterstock.com

Krievijas federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" otrdien izdevis oficiālu brīdinājumu laikrakstam "Novaja gazeta" par "ārvalstu aģenta" likuma neievērošanu.

Šāds brīdinājums var kļūt par iespēju varasiestādēm slēgt lielāko Krievijas neatkarīgo laikrakstu.

"Roskomnadzor" pavēstīja, ka "Novaja gazeta", kuras redaktors Dmitrijs Muratovs pērn saņēma Nobela Miera prēmiju, nav atzīmējis kā "ārvalstu aģentu" kādu nevalstisko organizāciju, kas minēta vienā no rakstiem.

""Roskomnadzor" izdeva oficiālu rakstisku brīdinājumu "Novaja gazeta" redakcijām un dibinātājam par Krievijas Federācijas likumu pārkāpumu nepieļaujamību," paziņoja dienests.

Dienests neatklāja, par kuru nevalstisko organizāciju ir runa.

Ja medijs gada laikā saņem divus brīdinājumus no "Roskomnadzor", tiesa var to slēgt.

"Novaja gazeta", ko 1993.gadā palīdzēja nodibināt pēdējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs, ir vienīgais lielais laikraksts Krievijā, kas vēl pauž kritisku attieksmi pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņa politiku.

Laikraksta preses pārstāve ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka viņi vēl nav saņēmuši "Roskomnadzor" brīdinājuma kopiju.

"Visticamāk, tas ir psiholoģisks spiediens," viņa piebilda.

Muratovs šodien paziņoja, ka Nobela Miera prēmijas zelta medaļu nolēmis atdod ukraiņu bēgļu palīdzības fondam, un lūdza atsaukties izsoļu namus, kuri izliks pārdošanā medaļu.

Krievijas varasiestādes aktīvi apspiež disidentus, neatkarīgos žurnālistus un aktīvistus. Viens no represīvajiem paņēmieniem ir nevalstiskās organizācijas atzīšana par "ārvalstu aģentu", kas nes sev līdzi negatīvas asociācijas un nozīmē pastiprinātu varasiestāžu kontroli.

"Novaja gazeta" nav atzīta par "ārvalstu aģentu".

Laikraksts marta sākumā paziņoja, ka dzēsīs saturu par Ukrainu un strādās "militārās cenzūras apstākļos". Šādu soli "Novaja gazeta" spēra pēc tam, kad Krievijā tika pieņemts likums, kas faktiski paredz cietumsodu par Ukrainas kara atspoguļošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu