Maradonas "dieva rokas" mača krekls, iespējams, tiks pārdots par rekordlielu summu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Djego Maradona
Djego Maradona Foto: AP/Scanpix

Izsolē tiks pārdots leģendārā Argentīnas futbolista Djego Maradonas krekls no bēdīgi slavenā "dieva rokas" mača.

Vieni no spēlē Meksikā gūtajiem vārtiem bija bēdīgi slavenie "dieva rokas" vārti.

Zilais krekls ar desmito numuru kopš spēles beigām pieder pretinieku izlases pussargam Stīvam Hodžam, kurš pēc Anglijas zaudējuma ar 1:2 apmainījās krekliem ar Maradonu.

Ceturtdaļfināla cīņa Argentīnai bija īpaši nozīmīga, jo tā notika tikai četrus gadus pēc zaudējuma Folklendas karā.

Mačs Mehiko "Estadio Azteca" futbola vēsturē iespiedies ar diviem Maradonas vārtiem - vieniem bēdīgi slaveniem un vieniem izciliem.

Pirmie tika gūti 51.minūtē, kad Hodžs Anglijas soda laukuma malā pārtvēra piespēli un sita to atpakaļ vārtsargam Pīteram Šiltonam.

Maradona, ieskrienot soda laukumā, lēca pēc bumbas kopā ar Anglijas izlases vārtsargu un iesita bumbu tīklā, panākot 1:0.

Anglijas spēlētāji bija sašutusi un protestēja tiesnešiem, kuri, uzskatot, ka Maradona raidīja bumbu vārtos ar galvu, vārtus ieskaitīja.

Maradona vēlāk strīdīgo epizodi skaidroja, sakot, ka vārti tika gūti "mazliet ar Maradonas galvu, nedaudz ar dieva roku".

Pēc četrām minūtēm Maradona bumbu vārtos iesita vēlreiz, un šoreiz šaubu nebija.

Saņēmis bumbu savā laukuma pusē, Maradona atstāja aiz sevis piecus angļu aizsargus, pirms raidīja bumbu vārtos garām Šiltonam, un šis viņa "gols" 2002.gada FIFA aptaujā tika atzīts par "gadsimta vārtiem".

Argentīna uzvarēja arī finālā, paceļot Pasaules kausu virs galvas otro reizi astoņu gadu laikā, un Maradona, kas jau bija superzvaigzne, tika pielūgts savā dzimtenē.

Pēc viņa nāves sirdslēkmes dēļ 2020.gadā Argentīnā tika pasludinātas trīs dienu ilgas sēras.

Hodžs, kura autobiogrāfijas nosaukums ir "Vīrietis ar Maradonas kreklu", pēdējos 20 gadus ir aizdevis kreklu, lai to publiski izstādītu Mančestras Nacionālajā futbola muzejā.

"Sotheby's" paziņojumā aģentūrai AFP norādīja, ka tā tiešsaistes izsoles laikā, kas paredzēta no 20.aprīļa līdz 4.maijam, Londonā izstādīs kreklu publiskai apskatei.

Lēmumu par to, vai krekls arī turpmāk būs publiski pieejams, pieņems izsoles uzvarētājs.

"Sotheby's" ziņo, ka "cilvēku vai organizāciju, kas varētu vēlēties iegūt šo priekšmetu, saraksts ir garš".

Solīšana par Maradona kreklu sāksies ar četriem miljoniem sterliņu mārciņu (4,8 miljoni eiro).

Rekords par spēlē valkātu kreklu tika sasniegts 2019.gadā, par amerikāņu beisbolista "Mazuļa" Rūta jeb Džordža Hermana Rūta spēles kreklu, spēlējot Ņujorkas "Yankees", tika samaksāti 5,6 miljoni ASV dolāru (5,1 miljons eiro).

Pagājušajā gadā krekls, ko 20.gadsimta 50.gados valkāja Bruklinas "Dodgers" zvaigzne Džekijs Robinsons - pirmais melnādainais spēlētājs Augstākajā beisbola līgā (MLB), tika pārdots par 4,2 miljoniem dolāru (3,8 miljoni eiro).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu