Kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvos filma par Latvijas brīvības cīnītāju Gunāru Astru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kinoteātra "Splendid Palace" telpas.
Kinoteātra "Splendid Palace" telpas. Foto: Zane Bitere/LETA

Kinoteātrī "Splendid Palace" šodien pirmizrādi piedzīvos filma "Drosmes diena" par Latvijas brīvības cīnītāju Gunāru Astru, informē Tieslietu ministrijas (TM) Komunikācijas departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Rimšāne.

Viņa norāda, ka TM sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju Astras gada laikā izveidojusi filmu "Drosmes diena", kas veltīta Latvijas slavenākajam brīvības cīnītājam un atspoguļo viņa 1983.gada 15.decembrī Latvijas PSR Augstākajā tiesā teikto pēdējo vārdu.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) uzsver, ka filma par Astru ir reāls piemērs visiem, ko nozīmē būt savas valsts patriotam. Ministra ieskatā, Astras stingrā nostāja pret Krievijas okupācijas varu un vēlme dzīvot neatkarīgā Latvijas valstī ir jāzina visai latviešu tautai. Bordāns atzīmēja, ka filma var kalpot ikvienam kā mēraukla viņa drosmei, turklāt filma veicinās izpratni par ticību savai valstij un Astras nesalaužamo cīnītāja garu.

Filmas idejas un scenārija autors ir Lauris Gundars, tās veidošanas komandā ir režisors Jurģis Tūbelis, producente Arta Ģiga, operatori Uldis Ķikāns un Jānis Kešāns. Lomas filmā atveido Lidija Pupure, Madara Vilčuka, Madara Kalna, Agnija Dreimane, Kārlis Ērglis, Kārlis Elvis Artejevs, Valts Skujiņš un Kintija Stūre.

Filma ir veidota kā vēsturiska liecība, kas atspoguļo Astras drosmi runāt par padomju varas represijām, un būs izglītojošs materiāls gan mūsdienu sabiedrībai, gan nākamajai paaudzei, vēstot par padomju okupācijas varas nodarījumiem.

Filma ir daļa no Astras 90.jubilejas gada aktivitātēm un godina viņa piemiņu. Šogad janvārī Rīgas centrā, Baumaņa skvērā, tika atklāts tēlnieka Gļeba Panteļejeva veidots Astras piemiņai veltīts piemineklis "Nebaidies!". Savukārt oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju janvārī laida klajā slavenākajai Astras runai - viņa pēdējam vārdam 1983.gada 15.decembrī - veltītu grāmatu "Pēdējais vārds". Šogad martā Latvijas Pasts izdevis Astram veltītu pastmarku un speciālo aploksni.

Pagājušā gada 22.oktobrī latviešu brīvības cīnītājam Astram apritētu 90 gadu. Astras laikabiedri un ģimenes locekļi, TM un Latvijas Okupācijas muzeja pārstāvji, godinot viņa piemiņu, izveidojuši iniciatīvas grupu, kas organizē pasākumu kopumu līdz 2022.gada rudenim, pasludinot šo laika posmu par Astras gadu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu