Kopš 2020. gada VDD izteicis brīdinājumus vairākiem simtiem agresīvi noskaņotu interneta komentētāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com

Kopš 2020. gada nogales, kad internetā ticis novērots straujš agresīvu komentāru pieaugums, Valsts drošības dienests (VDD) ir pārbaudījis vairākus tūkstošus dažādās interneta platformās publicētu komentāru, veicot pārrunas un izsakot brīdinājumu vairākiem simtiem personu, liecina VDD pagājušā gada darbības pārskats.

Apdraudējums Latvijas informatīvajai telpai aizvadītajā gadā izrietēja arī no dezinformācijas un sazvērestības teoriju mērķtiecīgas izplatīšanas un lietojuma manipulēšanai ar sabiedrisko domu, atzīmē dienests.

VDD veiktā analīze liecina, ka dezinformācijas un sazvērestību teoriju mērķtiecīga izplatīšana bija saistīta ne tikai ar Latvijai nedraudzīgu valstu informatīvās ietekmes aktivitātēm, bet arī ar atsevišķu vietējo personu merkantiliem un populistiskiem centieniem audzēt savu politisko kapitālu pirms 2022. gada Saeimas vēlēšanām.

Dezinformācijas sistemātiska klātbūtne Latvijas informatīvajai telpai īpaši aktuāla kļuva līdz ar Covid-19 pandēmijas sākšanos, bet savu kulmināciju sasniedza 2021. gadā, vērtē dienests. Dezinformācijas apjoma pieauguma rezultātā palielinājās tādu komentāru izplatība sociālā tīkla "Facebook" publiskajā segmentā, kas saturēja vardarbīgus un agresīvus vēstījumus.

VDD identificētais liecina, ka sociālās tīklošanās vietnēs plaši tika publicēti agresīvi ieraksti, kuros galvenokārt bija pausta neapmierinātība ar Covid-19 pandēmijas izraisītajām pārmaiņām un sarežģījumiem ikdienas dzīvē. Lielākā daļa agresīvo ierakstu bija vērsti pret valsts institūcijām un to amatpersonām. VDD fiksētie komentāri saturēja gan verbālas rupjības, gan draudus nodarīt amatpersonām kaitējumu un aicinājumus izmantot pret tām vardarbību.

Kā liecina VDD fiksētie dati, aizvadītajā gadā sociālās tīklošanās platformās izplatītās dezinformācijas un sazvērestības teoriju apmērs atstāja negatīvu ietekmi uz demokrātijas pamatā esošajām dažādu iedzīvotāju grupu publiskajām diskusijām par politiskajām, sabiedriskajām un ekonomiskajām norisēm.

VDD identificējis vairākus gadījumus, kad sabiedrības locekļu diskusijas par dažādiem aktuāliem notikumiem, tajā skaitā valstī noteiktajiem sabiedriskās dzīves ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai, sistemātiski tika piepildītas ar agresīviem un uz vardarbību vērstiem ierakstiem, kuru mērķis bijis vairot protesta un neapmierinātības sentimentu sabiedrībā.

Tāpat konstatēti vairāki komentāri, kuru publicētāji aicināja piedalīties vai organizēt protesta akcijas pret valstī noteiktajiem Covid-19 ierobežojumiem, tajā skaitā aicinot uz vardarbīgiem protestiem un masu nekārtībām. Dienests identificējis gadījumus, kad komentētāji draudēja vai aicināja uz vardarbības izmantošanu pret Valsts policiju, mediķiem un žurnālistiem.

Konstatējot interneta vidē paustus draudus nodarīt kaitējumu, tajā skaitā izmantot vardarbību, vairākos gadījumos VDD veica situācijas apzināšanu un potenciālā apdraudējuma novēršanu. VDD atgādina, ka par vardarbību un draudiem izmantot vardarbību ir paredzēta kriminālatbildība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu