ASV Augstākā tiesa, iespējams, gatavojas noraidīt aborta tiesības, liecina dokuments

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Abortu atbalstītāji pulcējas pie Augstākās tiesas Vašingtonā, ASV.
Abortu atbalstītāji pulcējas pie Augstākās tiesas Vašingtonā, ASV. Foto: AP/Scanpix

Tiesas dokumenta projekts atklāj, ka ASV Augstākā tiesa, iespējams, gatavojas noraidīt sieviešu tiesības uz abortu Savienotajās Valstīs, pirmdien, 2. maijā, norādīja mediji.

ASV prezidents Džo Baidens šodien paziņoja, ka aborta tiesību noraidīšana pavērtu durvis dažādām citām problēmām.

"Runa ir par veselu virkni tiesību," žurnālistiem sacīja prezidents, brīdinot par fundamentālām izmaiņām pašreiz spēkā esošajās nostādnēs par viendzimuma laulībām, bortiem, bērnu radīšanu un audzināšanu.

Dokuments, kurā atspoguļots tiesnešu vairākuma viedoklis, nonācis izdevuma "Politico" rīcībā. Dokumenta autors ir tiesnesis Semjuels Alito.

Dokumentā Augstākās tiesas 1973. gada spriedums lietā Ro pret Veidu, ar kuru tika apstiprinātas sieviešu tiesības uz grūtniecības pārtraukšanu, nodēvēts par "šokējoši nepareizu jau no paša sākuma". Dokumentā pausts viedoklis, ka šis spriedums būtu jāatceļ.

"Ir pienācis laiks ņemt vērā konstitūciju un nodot abortu jautājumu atpakaļ tautas vēlētajiem pārstāvjiem," teikts dokumentā.

ASV Augstākās tiesas galvenais tiesnesis Džons Robertss šodien apstiprināja, ka minētais dokuments ir autentisks, bet uzsvēra, ka tas vēl nav galīgais lēmums šajā lietā.

Robertss arī paziņoja, ka devis rīkojumu izmeklēt šī dokumenta nonākšanu presē.

Reproduktīvās tiesības ASV pēdējos mēnešos tiek arvien vairāk apdraudētas, labējiem politiķiem aktīvāk cīnoties pret abortu un štatiem padarot stingrākus ierobežojumus.

Decembrī argumentā par Misisipi likumu, kas aizliegtu lielāko daļu abortu pēc 15 grūtniecības nedēļas, Augstākās tiesas konservatīvais vairākums ne tikai sliecās atbalstīt šo likumu, bet arī anulēt spriedumu lietā Ro pret Veidu.

Gaidāms, ka Augstākā tiesa, kuru deviņu tiesnešu vidū dominē konservatīvie, lēmumu Misisipi lietā pieņems līdz jūnijam.

"Politico" uzsvēra, ka tā rīcībā nonākušais dokuments ir tikai projekts un viedoklis vēl var mainīties.

Gutmahera institūts uzskata, ka 26 no 50 ASV štatiem noteikti vai ļoti iespējams aizliegs abortus, ja tiks anulēts spriedums lietā Ro pret Veidu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu