"Protams, izplūdu asarās..." Verstapens atceras, kā tēvs reiz pēc rupjas kļūdas viņu atstāja svešas valsts benzīntankā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Makss Verstapens
Makss Verstapens Foto: AFP/SCANPIX

F-1 čempions Makss Verstapens sarunā ar ESPN atminējies vienu no brutālākajām audzināšanas stundām, kuru viņam nācies pārciest no tēva rokas.

Verstapens savas karjeras laikā ir iemantojis ļoti ātra un talantīga, bet arī pārgalvīga pilota slavu. Jau kopš jaunā nīderlandieša kartinga dienām jebkuram autosporta cienītājam bija skaidrs, ka šā puiša talants ir neizmērojams. 

Tomēr jaunības karstgalvība dara savu un arī brīžos, kad viņš bija ievērojami ātrāks par saviem sāncenšiem, Verstapens mēdza izcelties ar nepārdomātu rīcību. Kā piemēram, KZ2 klases kartinga sacensībās Sarno pilsētā.

Verstapens šajā posmā bija pārliecinoši ātrākais, tomēr nelaime viņu piemeklēja jau kvalifikācijā, kad sadedzis sajūgs viņu atsvieda atpakaļ uz 10. vietu. Lai atgūtu iekavēto, jaunajam pilotam nācās "notriekt" savas riepas. Ar šādām riepām jaunais pilots startēt nevarēja, tas nozīmēja, ka kartinga "kurpes" bija jāmaina. Savukārt riepu maiņa noveda pie nākamās problēmas - riepu uzsildīšanas.

Kamēr Makss cīnījās ar riepu pielāgošanu vajadzīgajiem apstākļiem, viņam garām pabrauca gados vecāks pilots Daniels Brejs, kurš parastos apstākļos nebija ātrāks par jauno nīderlandieti. Tad Verstapens nolēma izmēģināt savu veiksmi trases daļā, kas apdzīšanai nav pati piemērotākā. Ar to Verstapena sacīkstes un cerības uz čempiona titulu noslēdzās...

"Nodomāju: "Es taču esmu tik ātrs, vienkārši apdzīšu viņu." Bet apdzīšanas mēģinājums bija pārāk optimistisks un es izstājos no sacīkstēm. Ar to izkūpēja arī manas izredzes uz čempiona titulu," atceras Verstapens.

Šā brīža čempiona tēvs Joss allaž savam dēlam sacensībās bija blakus. Arī šīs sacīkstes nebija izņēmums. Tomēr Verstapens vecākais šoreiz bija gatavs pārmācīt savu dēlu par viņa bravūras izraisīto kļūdu.

"Tu vari savākt kartingu. Man vienalga," noteicis Joss.

Makss tobrīd vērsās pie saviem ilggadējiem bērnības draugiem, kuri viņam palīdzēja spēkratu nogādāt līdz nepieciešamajai vietai.

"Protams, izplūdu asarās. Zināju, ka pazaudēju iespēju izcīnīt titulu un tēvs uz mani bija dusmīgs. Viņš man vispār nevēlējās palīdzēt. Kad atvedu kartingu, mans tēvs jauca nost telti. Es viņu nekad šādu nebiju redzējis. Viņš vienkārši paņēma kartingu un to iesvieda busiņa bagāžniekā," atcerējās Makss.

Pilots neslēpa, ka nevēlējās braukt uz Nīderlandi kopā ar savu tēvu, bet citas izvēles viņam nebija. Kad Makss beidzot iesēdās automašīnā, viņš vēlējies ar tēvu pārrunāt notikušo, bet Joss bijis citās domās.

"Sēdi un klusē. Neko no tevis negribu dzirdēt," sacījis Joss. 

Makss tik un tā centies turpināt uzturēt sarunu, līdz brīdim, kad Josa mērs bija pilns un viņi atradās kādā Itālijas degvielas uzpildes stacijā: "Viss! Vācies ārā! Es tevi negribu dzirdēt!"

"Tā viņš mani izsvieda ārā no mašīnas kādā degvielas uzpildes stacijā Itālijas dienvidos," stāstīja Makss.

"Par laimi, aiz mums brauca mamma. Es viņai piezvanīju, un viņa pēc piecām minūtēm bija klāt. Grasījāmies pamest degvielas uzpildes staciju, kad tēvs atgriezās un noteica: "Kāp iekšā, bet es no tevis negribu dzirdēt ne vārda!" Tēvs bija kopā ar savu tā laika draudzeni. Viņa ar tēvu runāja un man teica, ka es to nedrīkstu darīt," turpināja Makss.

Verstapens stāstīja, ka tā viņš 17 stundu garajā braucienā arī nepateica nevienu vārdu, savukārt tēvs ar viņu nevēlējās runāt vēl visu nākamo nedēļu.

"Man notikušais atvēra acis. Sapratu, ka pieļāvu rupju kļūdu. Bet domāju, ka piedzīvotais man nāca par labu, jo nākamajā sezonā es daudz labāk spēju izvērtēt apdzīšanas manevrus. Tā bija smaga mācība. Bet es domāju, ka tā bija laba mācība," noteica 24 gadus vecais pilots.

Verstapens šosezon pēc pirmajiem četriem posmiem ar 59 punktiem ieņem 2. vietu čempionāta tabulā, no līdera Šārla Leklēra atpaliekot par 27 punktiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu