Krievija pārtraukusi piegādāt elektroenerģiju Somijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: chuyuss/Shutterstock

Pēc Krievijas enerģētikas uzņēmuma "RAO Nordic" izteiktajiem draudiem "kavēto maksājumu" dēļ apturēt elektroenerģijas piegādi Somijai, naktī uz sestdienu, 14. maiju, tā pārtraukta, aģentūrai AFP norādīja Somijas elektropārvades tīklu pārstāvis Timo Kaukonens.

Kopš pusnakts piegādes ir nulles līmenī, atzinis Kaukonens.

"RAO Nordic" paziņojusi, ka esot kaut kādas problēmas ar somu maksājumiem brīdī, kad Helsinki gatavojas iesniegt oficiālu pieteikumu valsts uzņemšanai NATO.

Ektroenerģijas deficīts, ko radījusi piegāžu apturēšana no Krievijas, novērsts ar piegādēm no Zviedrijas.

Somija no Krievijas importē aptuveni 10% no patērētās elektroenerģijas.

"RAO Nordic" apgalvo, ka nav saņēmusi maksājumus kopš 6. maija, taču uzņēmums nav paskaidrojis, vai tas varētu būt saistīts ar Eiropas Savienības (ES) sankcijām, kas vērstas pret Krieviju, reaģējot uz tās atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Somijas lēmumu par iestāšanos NATO, piektdien, 13. maijā, Krievija varētu pārtraukt gāzes piegādes Somijai, vēsta ziņu medijs "Postimees", atsaucoties uz ziņu dienestu "Iltalehti".

Somija gan valstiskā, gan korporatīvā līmenī jau ir izstrādājusi ārkārtas rīcības plānus, ja Krievija pārtrauks piegādāt gāzi.

"Iltalehti" vēsta, ka Krievija ir brīdinājusi Somijas politiķus, ka šāds lēmums tiks pieņemts. Pirms brīdinājuma Somijas mediji vēstīja, ka Somijai Krievijas gāze tiks atslēgta pēc 23. maija, kad pienāks kārtējais līguma maksājums ar "Gazprom", jo valsts nolēmusi par gāzi nemaksāt rubļos.

"Krievijas piegāžu traucējumi ir pilnīgi iespējams scenārijs, un tam tiek veikta gatavošanās ļoti dažādos līmeņos," sacīja Somijas gāzes tirgus eksperts Heiki Lindfors.

Ārkārtas rīcības plāni privātajiem uzņēmumiem galvenokārt paredz īslaicīgu alternatīvās enerģijas izmantošanu. "Nacionālajā krīzes plānā galvenokārt ir aprakstīts, kur un cik daudz dabasgāzes var iegūt un kur gāze tiek nosūtīta," sacīja eksperts.

Somijas ekonomikas ministrs Mika Lintile ir paziņojis, ka primāri tiks nodrošinātas privāto mājsaimniecību gāzes vajadzības. Somijā ir aptuveni 30 000 mājsaimniecību, kas izmanto dabasgāzi, taču lielākā daļa no tām neizmanto gāzi telpu apsildei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu