Ziemeļkoreja ir pabeigusi gatavošanos kodolizmēģinājumam, paziņojusi Dienvidkoreja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns
Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkoreja ir pabeigusi gatavošanos kodolizmēģinājumam un gaida vislabāko brīdi tā veikšanai, dienu pirms ASV prezidenta Džo Baidena vizītes Seulā paziņojis Dienvidkorejas parlamenta deputāts Ha Tēkeuns.

Lai gan Ziemeļkoreja ziņo par Covid-19 uzliesmojumu, valsts "ir pabeigusi gatavošanos kodolizmēģinājumam un tagad tikai meklē īsto brīdi", Ha sacījis žurnālistiem pēc Dienvidkorejas Nacionālā izlūkošanas dienesta ziņojuma uzklausīšanas.

ASV iepriekš paudušas pārliecību, ka Ziemeļkoreja varētu veikt kodolizmēģinājumu Baidena Āzijas vizītes laikā. Šī būs pirmā reize kopš Baidena stāšanās ASV prezidenta amatā, kad viņš ierodas Āzijā.

Baidens piektdienas vakarā ieradīsies Seulā, kur piedalīsies vairākos samitos.

"Mūsu izlūkošana liecina par reālu iespējamību", ka Baidena vizītes laikā Ziemeļkoreja varētu veikt kodolieroču nesējraķešu vai pašu kodolieroču izmēģinājumu, atzinis ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

Satelīta attēli liecina, ka Ziemeļkoreja gatavojas veikt kodolizmēģinājumu. ASV un Dienvidkoreja jau vairākas nedēļas ir brīdinājušas, ka Ziemeļkoreja to var veikt kuru katru dienu.

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkoreja paziņoja par pirmajiem atklātajiem Covid-19 gadījumiem. Ik dienu tiek ziņots par simtiem tūkstošu "drudža slimnieku". Analītiķi pieļauj, ka kodolizmēģinājums varētu palīdzēt novērst uzmanību no koronavīrusa uzliesmojuma.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja pēdējo mēnešu laikā pastiprinājusi ieroču izmēģinājumus. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns aprīļa nogalē uzrunā militārā parādē solīja aktivizēt Phenjanas kodolieroču programmu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu